Advent u MUO Program događanja

Izložbe

Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj stini

30. 11. 2019. – 2. 2. 2020.

Dugo pripremana velika izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca u Zagreb prvi put dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovog samostana. Izložba predstavlja raskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva. Riječ je o jedinstvenom i golemom poduhvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zastrta od očiju javnosti i koja će u MUO–u biti predstavljena u punini njihova povijesna značenja: vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog.

Autorica izložbenog projekta: dr. sc. Anđelka Galić

STAŠA ČIMBUR

All You Need Is a Hat – Šeširi i assemblage

28. 11. 2019. – 2. 2. 2020.

Staša Čimbur, na našim prostorima najpoznatija kao autorica šešira i modnih oglavlja velike dive hrvatske scene Josipe Lisac, na izložbi u MUO -u predstavlja različite ideje šešira kao klasičnog, elegantnog no i provokativnog, a ipak nosivog modnog predmeta. Od filca, slame, platna, mreže, tila, čipke – klasične ili hibridne forme, neizostavno vrsne kitničarske izvedbe, svaki je šešir pretvoren u samosvojni objekt – znakovitu ekstenziju tijela.

Kustosice izložbe su Andrea Klobučar i Jasmina Fučkan.

Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO

MARINA BAUER : PREKAPANJA

17. 12. 2019. – 2. 2. 2020.

Autorski projekt akademske kiparice Marine Bauer, osmišljen za Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt kao komunikacija s muzejskom zbirkom, predstavlja reakciju na temeljnu muzejsku nelagodu – zabranu dodirivanja predmeta. Umjetnica kroz model hibridnog taktilnog objekta, interaktivnog spremnika preispituje (ne)svjesnost tjelesnih reakcija i utjecaj percepcije dodirom na formiranje doživljaja okoline.

Kustosica izložbe Jasmina Fučkan.

STRUČNA VODSTVA ZA GRAĐANSTVO

Vodstva uz izložbu Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini svakog četvrtka u 17 h te subotom u 11 h.

Vodstva se održavaju od 5. 12. 2019. do 1. 2. 2020.

KREATIVNE RADIONICE

Uz Advent u MUO Pedagoški odjel pripremio je niz edukativnih radionica za građanstvo uz izložbe Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini i Staša Čimbur – All you need is a hat.

Subota, 7. 12. 2019., 10 – 14 h

Subota, 25. 1. 2020., 10 – 14 h

tijekom zimskih praznika, 7. – 11. siječnja 2020., svakodnevno od 10 do 14 sati.

Termine za grupne posjete (vodstva i radionice) dogovorite na: edukacija@muo.hr

KREATIVNE ADVENTSKE RADIONICE UZ DJEČJI ORAŠAR ESCAPE ROOM

Subota, 21. 12. 2019., 10 – 14 h

Subota, 18. 1. 2020., 10 – 14 h

Drvko – domaća radinost

Radionica izrade drvenih orašara pod vodstvom Miljenka Majstorovića.

Nedjelja, 15.12.2019., 10 – 13 h

DJEČJI ORAŠAR ESCAPE ROOM

Dodatna atrakcija Adventa u MUO-u je dječji Orašar Escape Room.

Riječ je o prikazu najljepših scena iz baleta Orašar poput Badnje večeri, borbe Kralja miševa i Orašara, Snježnog kraljevstva, Bala cvijeća i Kraljevstva šećera s pomno odabranim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Dodatno je osmišljen dječji Escape Room u kojemu će djeca rješavajući zadatke vezane uz balet Orašar, pronalaziti put do Lidl škrinjice slatkiša.  Za one najmanje koji još ne mogu u Escape Room bit će organizirane kreativne igraonice kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje igre memorije s likovima iz baleta Orašar.

Autorica projekta je Vesna Ledić, autorica postava dr. sc. Irma Huić, autorica scenarija za Orašar Escape Room je Kruna Josimović.

*Napomena: za dječji Orašar Escape Room potrebno je unaprijed kupiti ulaznicu i pritom se zabilježiti za odabrani termin! Rezervacije nisu moguće!

Ulaznice se plaćaju 15 kn po osobi.

Predviđeno trajanje igre je 30 – 45 minuta.

Termine za Orašar Escape Room potražite na www.muo.hr

KONCERTI

7. 12. 2019. u 19 sati

4. festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu Musica Nota

Božić na Kvarneru: Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav; Ženski zbor KUD-a Učka – Matulji, Ženska klapa Kastav; Muška klapa Kastav

8. 12. 2019. u 20 sati

Zagrebački solisti; Smiljan Mrčela

12. 12. 2019. u 20 sati

Koncert povodom 20 godina klape Armorin

13. 12. 2019. u 20 sati

Cristoforium: Ronald Brautigam, fortepiano (Nizozemska)

18. 12. 2019., 19 sati

Adventski koncert uz izložbu Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini

Gradski pjevački zbor „Neuma“, Drniš

Hrvatske adventske i božićne pjesme, gregorijanski napjevi te skladbe hrvatskih i stranih skladatelja. Napjevi za misu na latinskom jeziku iz 18. stoljeća koji se čuvaju u Franjevačkom samostanu na Visovcu. Napjevi su pronađeni i istraženi u sklopu projekta CROMUSCODEX70 – HRZZ 6619, voditeljice dr. sc. Hane Breko Kustura. Suradnik na projektu dr. sc. Vito Balić prepisao ih je u suvremenu partituru za pjevanje.

NOĆ MUZEJA 2020. – 31. 1. 2020.

Tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja

U 2020. godini održat će se petnaesta po redu NOĆ MUZEJA, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

MUO SHOP

Tražite idealan i unikatan poklon za Vaše najbliže ili samo želite uspomenu iz Muzeja? Ne zaboravite posjetiti i muzejski dućan u kojemu Vas čeka mnoštvo suvenira i poklona koje će obradovati svakoga.

Inspirirajte se bogatom ponudom suvenira i odaberite poklon, a mi ćemo ga besplatno zamotati. Izbor obuhvaća magnete, ogledalca, unikatni nakit, krune i tijare, ukrase za stan, kuglice za bor, predmete od metala, keramike i stakla i brojne druge.

Dođite u MUO shop i razgledajte našu ponudu te pronađite idealan poklon za Vaše najdraže.

RESTORAN MUZEJ

Posebna ponuda restorana Muzej uz kupljenu ulaznicu za Muzej za umjetnost i obrt.

Više informacija potražite na društvenim mrežama.

muzej@muzej.com.hr

Foto: Vedran Benović

Muzej za umjetnost i obrt

Trg Republike Hrvatske 10

10000 Zagreb, Hrvatska

muo@muo.hr

www.muo.hr

Radno vrijeme:

UTO – SUB 10 – 19 sati

NED 10 – 14 sati

Muzej je zatvoren ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima.