Božićni koncert Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša u Muzeju za umjetnost i obrt
18.12./19:00

Muzej za umjetnost i obrt i Gradski pjevački zbor Neuma pozivaju na koncert hrvatskih adventskih i Božićnih pjesama

u srijedu, 18. prosinca 2019. u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt koji se održava kao dio programa uz izložbu Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini.

Gradski pjevački zbor Neuma predstavit će se glazbenim repertoarom duhovnog karaktera s naglaskom na manje izvođenim hrvatskim adventskim i božićnim pjesmama te gregorijanskim napjevima. Repertoar obuhvaća gospele i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Uz izložbu Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini

BOŽIĆNI KONCERT GRADSKOG PJEVAČKOG ZBORA „NEUMA“ IZ DRNIŠA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

ZAGREB, 17. prosinca 2019.  –  Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša održat će u Muzeju za umjetnost i obrt u srijedu 18. prosinca Božićni koncert u sklopu nedavno otvorene velike baštinske izložbe Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ predstavit će se glazbenim repertoarom duhovnog karaktera s naglaskom na manje izvođenim hrvatskim adventskim i Božićnim pjesmama te gregorijanskim napjevima. Repertoar obuhvaća gospele i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja poput Jakova Gotovca, Blaženka Juračića, Mariana Garaua, Jaya Althousea, Leonarda Cohena i drugih. Na programu se također nalazi skladba „Gospi od Milosti“ (fra Milan Jašić) posvećena crkvi na otočiću Visovcu, nepresušnom izvoru inspiracije kroz duga stoljeća.

Koncert se održava u sklopu nedavno otvorene velike baštinske  izložbe  Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini pa će tako u program koncerta biti uvrštene skladbe iz arhiva Franjevačkog samostana na Visovcu. Izvođeni napjevi nalaze se u knjižnici Franjevačkog samostana Majke od Milosti na otočiću Visovcu. Uz responzorij posvećen svetom Antunu, zbor će predstaviti nekoliko ulomaka iz misa na latinskom jeziku iz 18. stoljeća koje su tamošnji fratri pjevali, a čuvaju se u samostanskoj knjižnici. Napjevi su pronađeni i istraženi u sklopu projekta CROMUSCODEX70- HRZZ6619, voditeljice dr. sc. Hane Breko Kustura, članice suradnice HAZU. U izvorniku zapisane neumama (preteče današnjih nota), napjeve je u suvre- menu notaciju prebacio i prilagodio zborskoj izvedbi dr. sc. Vito Balić, suradnik na navedenom projektu. Znakovito je da u praizvedbi glazbenog blaga izniklog iz Bile Stine Visovca sudjeluju upravo glazbeni zaljubljenici koji ime (Neuma) nose baš po tim izvorišnim glazbenim simbolima. Voditeljica zbora i dirigentica je Jelena Prpa, prof.

Koncert Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

  O GRADSKOM PJEVAČKOM ZBORU „NEUMA“

GRADSKI PJEVAČKI ZBOR „NEUMA“ osnovan je u siječnju 2010. godine, a glazbeni repertoar obuhvaća duhovne i svjetovne skladbe iz različitih glazbeno – stilskih razdoblja, od gregorijanskih korala preko crnačkih duhovnih skladbi do ostvarenja suvremenih skladatelja 21. stoljeća.

Kroz djelovanje zbora ostvareni su raznovrsni cjelovečernji koncerti, koncerti na korizmenim manifestacijama – Večeri pasionske baštine (od 2010. g.) i Danima kršćanske kulture (od 2012. g.) te razni prigodni nastupi. Od početka djelovanja, Neuma je neizostavni dio kulturnog života grada Drniša i drniškog kraja te promotor kulture i tradicije Drniša u županiji i šire (gostovanja u Šibeniku, Kninu, Pirovcu, Makarskoj, Vukovaru, Vodi- cama, Metkoviću, Splitu, Ogulinu, Kaštel Lukšiću, Benkovcu, Gospiću, Zadru, Gradcu n/m, Zagrebu, Trogiru). Sudjeluje prigodno i na misnim slavljima, a bilježi i nastupe na Visovačkim vesperama, trodnevnoj duhovno- kulturnoj manifestaciji povodom blagdana Gospe od Anđela.

Na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi “Adria cantat” održanom u Šibeniku u svibnju 2016., Neuma je nastupom u kategoriji A7 (nacionalna folklorna glazba, veliki ženski zbor) osvojila srebrnu nagradu. Gradski pjevački zbor „Neuma“ sudjelovao je na projektu u kojem su, povodom 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika, u život vraćena glazbena djela starih skladatelja koja su pronađena u glazbenoj riznici katedralnog arhiva. Koncert je održan u katedrali sv. Jakova u Šibeniku u prosincu 2016. godine.

U suradnji sa Hrvatskim saborom kulture u ožujku 2017. godine u Drnišu organizira seminar pod nazivom Ko- rizmeni napjevi (južne Hrvatske) u izvedbi malih vokalnih sastava pod vodstvom istaknutog hrvatskog etno- muzikologa, glazbenog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćalete.

Od 2018. godine organizira radionice u sklopu Dana otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na 10. Međunarodnom natjecanju zborova “Zlatna lipa Tuhlja” održanom u Tuheljskim toplicama u lipnju 2019. godine, Neuma je dobila srebrnu plaketu.

U listopadu 2019. g. sudjeluje na svečanom predstavljanju izložbe “Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini” u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U prosincu 2019. godine Neuma ostvaruje inozemno gostovanje u Portorož (Slovenija) gdje sudjeluje na “Festi- valu hrvaških in slovenskih pesmi in plesov”.

Njeguje dobru suradnju s drugim pjevačkim zborovima kroz sedam uspješnih Festivala zborske duhovne glazbe “Jubilate Deo” u Drnišu (od 2013.) koje je Neuma organizirala u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Drniš i Župom Gospe od Ružarija. Zajedno organiziraju i Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka u Drnišu, manifestaciju koja promiče popularizaciju komorne klasične glazbe.

U kolovozu 2018., Neuma je dobila Nagradu Grada Drniša za veliki doprinos u kulturnom životu Drniša. Djeluje kao ženski i mješoviti pjevački zbor te okuplja pjevače amatere svih dobnih skupina.

Zbor je osnovala i od osnutka ga vodi prof. Jelena Prpa.

Lucija Barišić je osnovnu glazbenu naobrazbu stekla u Osnovnoj glazbenoj školi “Krsto Odak” u Drnišu u klasi prof. Ivane Lozančić. Pohađa 4. razred Srednje glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku u klasi prof. Ruže Raguž Cukrov. Sudjelovala je na raznim međunarodnim i državnim natjecanjima u Zagrebu, Varaždinu i Splitu gdje postiže zapažene rezultate. Dobitnica je 3. nagrade na državnom natjecanju u organizaciji HDGPP-a 2018. godine u Zagrebu i brojnih drugih nagrada. U prosincu 2019. godine osvaja 2. nagradu na natjecanju komornih sastava u organizaciji HDGPP-a.