Marina Bauer: Prekapanja
17.12.2019./19:00

Muzej za umjetnost i obrt
Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO
MARINA BAUER : PREKAPANJA

17. 12. 2019. – 2. 2. 2020.
1. kat Stalnog postava

Autorski projekt akademske kiparice Marine Bauer, osmišljen za Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt kao komunikacija s muzejskom zbirkom, predstavlja reakciju na temeljnu muzejsku nelagodu – zabranu dodirivanja predmeta. Umjetnica će kroz model hibridnog taktilnog objekta, interaktivnog spremnika preispitati (ne)svjesnost tjelesnih reakcija i utjecaj percepcije dodirom na formiranje doživljaja okoline. Koncipiran kao vježba oslobađanja čina dodirivanja iz automatizma navike, projekt Marine Bauer poziva posjetitelje da otkriju u kojoj je mjeri iracionalna povezanost koju osjećamo prema svakodnevnim uporabnim predmetima motivirana upravo činjenicom da smo s njima u tjelesnom kontaktu? Ostvarujemo li dodirom osjećaj pripadnosti, utjelovljenosti i realiteta?

Rad Marine Bauer karakterizira dosljednost u razvijanju metoda interaktivnog odnosa s publikom kroz procese osnaživanja tjelesnog doživljaja umjetničkog rada i iniciranja autorefleksivnog preispitivanja percepcije. Stoga će posjetitelji imati priliku sudjelovati u tematskim radionicama, fokus-grupama i drugim komunikacijskim programima osmišljenim povodom izložbe.

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na sceni je prisutna od polovine 1990-ih godina, dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad te je predavala kiparstvo na ALU u Zagrebu (2002. – 2016.). Trenutno predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti na ALU kao vanjski suradnik (od 2016. godine). Autorica je nekoliko javnih ambijentalnih skulptura – Ležeća figura, Park skulptura u Jakovlju (2007.), Vrata, Park skulptura Montraker u Vrsaru (1994.), te skulptura Praspavač I, Praspavač II i Stope u sklopu LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji (2005.). Uvrštena je u selekciju autora za putujuću izložbu „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u organizaciji Ministarstva kulture koja je predstavljena u više europskih gradova (2009. – 2011.).