Staša Čimbur – StashaHats Šeširi i Asamblaži
28.11.2019. – 2.2.2020.

STAŠA ČIMBUR – StashaHats
ALL YOU NEED IS A HAT
ŠEŠIRI I ASAMBLAŽI
28. 11. 2019. – 2. 2. 2020.
Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Stalni postav muzeja, 3. kat

U zagrebačkom društvenom miljeu kitničarska tradicija je duga i respektabilna, a u lancu nekolicine izuzetnih pojedinaca Staša Čimbur kroz tridesetogodišnji rad pridonosi formiranju visoko individualnog „šeširskog“ stava na ženskoj strani mode.

Izložba pod naslovom All You Need Is a Hat okuplja različita materijalna ostvarenja ideje šešira kao klasičnog, elegantnog, provokativnog, prije svega nosivog modnog predmeta, no prilazi mu i kroz eksperimentalno poigravanje s konceptom nosivih objekata za glavu i fascinatora pretvarajući ga u samosvojni objekt – znakovitu ekstenziju tijela.

O izložbi

Izložbom All you need is a Hat u Muzeju za umjetnost i obrt zagrebačka primijenjena umjetnica i kitničarka Staša Čimbur, predstavlja izbor od sedamdesetak šešira, oglavlja, fascinatora i objekata za glavu te seriju šivanih slika asamblaža nastalih u posljednjih desetak godina, a ovim projektom ujedno obilježava točno dvadeset i pet godina od svoje posljednje samostalne izložbe u MUO. Bio je to nekonvencionalni izložbeni projekt pod nazivom Zbilja i uobrazilja  – kreacije & događanja kojim je 1994. godine zagrebačkoj publici predstavila stotinjak šešira, torbi i spremnica smještenih u stalke od željeza, u različitim materijalima (koža, slama, krzno, tekstil, vosak/papir).

Staša Čimbur, poigravajući se s klasičnim formama, ali i metaskulpturalnim ekstravagancijama, smatra da je šešir najintrigantniji modni dodatak, koji moćima transformacije ili identifikacije uokviruje dojam o nečijoj osobnosti.
Na aktualnoj izložbi mogu se vidjeti različite izvedbe klasičnih i ekstravagantnijih oblika šešira i raznolik asortiman kitničarskih i nekonvencionalnih materijala. Kao zasebna cjelina izdvaja se serija nosivih objekata za glavu („Galija“, „Doručak za Alicu“, „Pepeljuga“, „Leteće stolice“, „Igla i konac” „Vrijeme za čaj“, „Aladin“, „Leptir“), izvedenih od kaširanog papira i raznih pridodanih predmeta tretiranih građevinskim premazima. Neki od njih naslanjaju se na povijesnu ostavštinu kitničarstva, poput šešira Galija iz 2009. godine koji predstavlja svojevrsni hommage prvoj poznatoj kitničarki Rose Bertin (1747. – 1813.). Također, cilindar Vrijeme za čaj povezuje se uz ženske šešire 19. stoljeća koji su bili ukrašeni kavezima s pticama.

Izložba donosi i različite kolekcije šešira kojima Staša demonstrira zanatsku vrsnoću oblikovanja, ali i onoga što za nju predstavlja nosivi ženski šešir u smislu modnog dodatka. Mogu se vidjeti šeširi oblikovani iz kitničarskih slamnatih traka, slame u metraži oblikovane na kalupu, te od slamnatih kaplina u kojima je prepoznatljiv tradicijski pristup, kao i bazična forma šešira. Izbor iz kolekcije filcanih šešira izrađenih od ovčje ili zečje dlake odiše elegancijom, a udovoljavaju zahtjevima udobnosti nošenja. Oni čine jednostavnu varijantu klasičnog ženskog šešira zatomljene zaigranosti koja čini suprotnost, primjerice, seriji otkačenih fascinatora među kojima je izloženo i nekoliko primjeraka iz vlasništva Josipe Lisac.

Scenografski aranžman izložbe upotpunjuje autorska serija „tekstilnih šivanih slika”, koje je autorica započela raditi 2009. godine s namjerom da stvori adekvatni imaginarni supstitut za sve koji šešire ne nose i radije u njima uživaju na voajerski način. Asamblaži predstavljaju Stašin izraz mode kao prvenstveno osjetilne fascinacije potaknute taktilnim dražima volumena i tekstura tkanina ili linearnim shematizmom modne ilustracije. Poigravajući se sa stereotipima, autorica kroz isticanje kostimografske prirode modnog ponašanja komentira lošu naviku modnog voajerizma, a to čini pod šeširom pitanja o mogućnosti izmicanja iz vizualnog obrasca stiliziranoga ženskog identiteta.

O autorici Staši Čimbur

Staša Čimbur kroz osebujni izričaj sublimira primijenjenu umjetnost i obrt te pored umjetničkog aspekta promiče osnovne vrijednosti tradicijskih zanata kitničarstva i klobučarstva. Stvara šešire i nosive objekte za glavu i tijelo, torbe i spremnice, suncobrane, šalove, tisak na tekstilu, te objekte za interijer i asamblaže u širokom spektru materijala i tehnika.

Nakon mature na Odjelu za dizajn unutrašnje arhitekture Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, diplomirala je na Tehnološkom fakultetu – dizajn tekstila i odjeće s temomŠeširi i pokrivala za glavu – proizvodnja materijala i tehnologija izrade. Nakon majstorskog ispita za kitničarstvo i klobučarstvo, koji je položila 1986.godine kod kitničarke Vere Galijan, nastavila je studij na Gerrit Rietveld Academy u Amsterdamu.

Izložbenom i proizvodnom aktivnošću bavi se od 1982. godine, a od 1985/1986 specijalnost joj postaje modni pribor/ accessories: šeširi i ostala pokrivala za glavu te nosivi objekti. Na više od 150 izložbi, samostalnih i grupnih, performance-a i revija održanih u zemlji i inozemstvu do danas je prikazala kreacije accessories-a, kolekcije, unikatne nosive objekte, asamblaže te objekte za interijer (Hrvatska , Nizozemska, Austrija, Belgija,Češka, Njemačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Izrael,USA).

Njezini se objekti nalaze u muzejima, galerijama i institucijama poput  Gemeentemuseum – Den Haag, North Sea Gallery – Scheveningen, Gallery Coumans – Utrecht, Business Art Service – Raamsdonksveer, Foundation of  De Verenigde Spaar Bank / Fortis bank/  ABN AMRO Art Foundation – Nizozemska, Muzeju za umjetnost i obrt, Hrvatskom narodnom kazalištu te u privatnim kolekcijama.

Od 1986. godine je članica Hrvatskog dizajnerskog društva na temelju realiziranih idejnih kreacija šešira i pokrivala za glavu u tvorničkoj proizvodnji (tvornica Begej, Zrenjanin) te plasiranje istih na tržište. Od 1987. godine ima status samostalnog umjetnika (HZSU). Članica je više umjetničkih i strukovnih udruženja u Hrvatskoj i Nizozemskoj: HZSU, HDD, ULUPUH (Hrvatska) te HAAGSE KUNSTKRING (Nizozemska).

e-mail: stashahats@yahoo.com, inst: @stashahats, fb: StashaHats, www.stashahats.com

IMPRESUM IZLOŽBE

Kustosice izložbe i autorice teksta
Andrea Klobučar, Jasmina Fučkan

Postav izložbe
Staša Čimbur, Andrea Klobučar, Jasmina Fučkan

Tehnički postav
Irma Huić, voditeljica tehničke službe
Tehnički tim MUO

Odjel za marketing i PR
Vesna Jurić Bulatović, voditeljica odjela za marketing
Andrea Gerenčer, voditeljica PR
Vesna Validžić, Marija Jurkić, Marina Lukić

Edukativni program / Educational
Iva Meštrović, Marta Kuliš Aralica

Voditelj IT službe / Head of IT support
Zoran Svrtan

Mrežna stranica MUO / MUO web site
Petra Milovac

Fotografije
Željko Koprolčec (šešeiri), Andrija Zelmanović, Mladen Grubišić (asamblaži)

Šminka: Dino Baksa; Model: Cristiana Rotolo, Ivana Benko

Grafički koncept publikacije
Staša Čimbur
Mladen Grubišić, ARCHETYPE d.o.o.

Grafički dizajn
Mladen Grubišić, ARCHETYPE d.o.o.

Prijevod na engleski
Sabina Kaštelančić

Lektura
Dunja Aleraj Lončarić

Suradnici na projektu: Ars Kopija, Kerschoffset d.o.o., Kreativni tisak

Izložba je realizirana financijskom potporom Grada Zagreba, Odjela za kulturu. / The exhibition has been financially supported by the City of Zagreb, The Municipal Office for Culture.