Otvorenje multilokacijske izložbe “Dizajn u gradu 1”

Otvorenje multilokacijske izložbe “Dizajn u gradu 1”

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe “Dizajn u gradu 1” koje će se održati 8. studenog 2019. godine u 18 sati u pothodniku kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam na Aveniji Dubrovnik. Izložba se organizira u okviru projekta Centar oblikovanja svakodnevice kojeg provodi Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s partnerima Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, udrugom Bacači Sjenki i Gradom Zagrebom.

Izložba će se do 28. studenog istovremeno održavati na sedam različitih lokacija u javnom prostoru Zagreba, usko povezanim s nekim od fragmenata domaćeg dizajnerskog nasljeđa.

U izlozima nekorištenih lokala pothodnika kod glavnog ulaza u Zagrebački velesajam obrađivat će se teme oblikovanja knjiga i publikacija Mihajla Arsovskog te serije didaktičkih i propagandnih izložbi Porodica i domaćinstvo, održanih između 1957. i 1960. godine upravo na Zagrebačkom velesajmu. One su za cilj imale promociju modernog stanovanja, ali i odijevanja i općenito široki raspon aspekata kvalitetnog svakodnevnog života. A dok ćete pothodnikom prema Interliberu, obratite pažnju na signalizaciju koju je, u suradnji sa Zvonimirom Lončarićem, dizajnirao upravo Arsovski.

U plakatnim izlozima Kinematografa predstavit će se izbor nekih od najzanimljivijih filmskih plakata koje su dizajnirali autori Mihajlo Arsovski, Nenad Pepeonik, Mirko Ilić, Dalibor Martinis i Goran Trbuljak, vraćajući im tako na neki način njihovu izvornu funkciju i podsjećajući na jedno drugo vrijeme, kako za medij filma, tako i samog plakata.

U izlogu Hrvatskog dizajnerskog društva bit će postavljen informacijski pano povezan s 8. Mediteranskim igrama koje su se održale u Splitu prije točno 40 godina i donijele nam jedan od najkompleksnijih i najzanimljivijih primjera vizualnih identiteta uopće kojeg su dizajnirali Boris Ljubičić i Tim vizualne komunikacije CIO.

Adrese na kojima se mogu pogledati pojedini segmenti izložbe:

1. Pothodnik kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik

2. Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb – izlog na Palmotićevoj ulici

3. Plakatni izlozi Kinematografa na sljedećim lokacijama: Vlaška ulica 53, Zvonimirova ulica 2, Ulica Republike Austrije 1, Primorska ulica 17 i Tratinska ulica 14, Zagreb

Autorstvo prve u seriji izložbi potpisuje kustoski tim kojeg čine Marko Golub, Koraljka Vlajo, Marija Perkec, Matija Prica i Monika Džakić. Vizualni identitet izložbe projektira Organizam / Marija Juza, Bernarda Cesar, Sara Pavleković Preis, a dizajn postava Oaza. Suradnici na izložbi “Dizajn u gradu” su Zvonimir Bešlić, Nataša Raus, Mia Bogovac. Izložbu organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice – Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb. Voditeljica projekta COS je Helena Tokić Jurković.

Serija izložbi Dizajn u gradu dio je programske cjeline i online arhiva u nastanku pod nazivom Mreža dizajnerskog sjećanja koji se realizira u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Mreža dizajnerskog sjećanja bavi se sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Ideja je proizašla iz potrebe za umrežavanjem resursa – znanja i informacija o hrvatskom dizajnu – kao i želje da što više takvih informacija, saznanja, priča, tekstova, razgovora, fotografija, video i audiomaterijala ne bude fragmentirano već objedinjeno na jednoj online lokaciji i dostupno za korištenje svima u svrhu istraživanja, proučavanja i spoznavanja dizajna naše prošlosti i suvremenosti.

Ususret izložbi, održava se konferencija za medije, 8. studenog 2019. u 11h u pothodniku kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam. Prisutnima će se obratiti predstavnik Grada Zagreba, voditeljica projekta, Helena Tokić Jurković, Marko Golub te Matija Prica iz Muzeja za umjetnost i obrt, članovi kustoskog tima izložbe “Dizajn u gradu 1”.