[Program uz izložbu] Branko Balić – pozorni promatrač

Pozor: Branko Balić!

Program uz izložbu koja se od 29. listopada do 24. studenoga održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

Četvrtkom u 17:00 sati (31. 10., 7. 11., 14. i 21. 11.), MUO
Pozor: Branko Balić!
Stručna vodstva autorica izložbe Irene Šimić i Sandre Križić Roban (uz povremene goste).

Srijeda, 13. 11. u 18:00 sati, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (Vrhovac 38)
Fotograf(ija) u arhivu arhitekta
O dugogodišnjoj suradnji fotografa Branka Balića i arhitekta Vjenceslava Richtera svjedoči nekoliko stotina fotografija snimljenih tijekom 1960-ih. Fotografije su danas podjednako dostupne u zbirci negativa koja je dio arhiva fotografa u Institutu za povijest umjetnosti te u fototeci u arhivu arhitekta. Fotodokumenti netom realiziranih Richterovih djela, koji su u vremenu nastanka služili za prezentaciju i publiciranje njegova rada, danas su u pojedinim slučajevima jedini materijalni dokaz njihova postojanja. Primjer toga su i fotografije arhitektonskih maketa nikad realiziranih projektnih prijedloga arhitekta i njegovih suradnika. O ulozi fotografije Branka Balića koja se danas nameće kao važan resurs za istraživanje i prezentaciju zbirke, kao i o odnosu fotografa i arhitekta Irena Šimić razgovarat će s kustosicom zbirke Vesnom Meštrić u prostoru obiteljske vile koju je arhitekt Richter sagradio prema vlastitom projektu krajem pedesetih godina 20. stoljeća.

Četvrtak i petak, 14. i 15. 11., 10:00 do 15:00 sati, IPU (Ulica grada Vukovara 68)
Digitalizacija fotografija – što, kako i zašto?
Tijekom intenzivne dvodnevne hands-on radionice koja se provodi u fotolaboratoriju Instituta za povijest umjetnosti, polaznici će u suradnji sa stručnjacima steći praktično iskustvo i doznati o svim aspektima procesa digitalizacije fotografije: od pripreme materijala, metoda i pristupa, sve do adekvatne obrade i pohrane. Fokus će biti na analogne c/b negative iz Fotoarhiva Branko Balić Balić (koji uključuje 12.000 negativa pohranjenih u Institutu od 1977. godine).
Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti do ponedjeljka 11. 11. 2019. putem e-maila na isimic@ipu.hr (navesti ime, prezime, zanimanje i kontakt). Broj sudionika: 15 osoba; dob: 15+ godina.
Voditelji: Irena Šimić, Paolo Mofardin (IPU), suradnici: dr. sc. Hrvoje Gržina (HDA), Zoran Svrtan (MUO)

Subota, 16. 11., 10:00 do 12:00 sati, MUO
Žive slike
Edukativna radionica za dob 6 do 12 godina održat će se u postavu izložbe s fokusom na akciju grupe Gorgona, Adoracija (1966.). Sudjelovanje na radionici uz prethodnu najavu. Voditeljica: Iva Novak (MUO)

Ponedjeljak 18. 11. u 13:00, Gradski muzej Karlovac (Strossmayerov trg 7, Karlovac)
Branko Balić – zaboravljeni svjedok karlovačke poslijeratne izgradnje i industrije 1960-ih godina

Nakon uvoda o fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.), u predavanju će se predstaviti studija grada i okolice koju je autor snimio početkom 1960-ih godina, uoči izložbe Karlovac 1945.–1965. održane u Gradskom muzeju Karlovac iste godine. Serija naglašava autorov interes za scene iz urbane svakodnevice, prostorne mijene nastale uslijed procesa modernizacije i poslijeratne izgradnje grada, kao i radnike u raznim industrijskim pogonima. Neke od upečatljivih autorskih povećanja inspirirana su upravo fotografskim bilješkama nastalima tijekom ovog studijskog istraživanja. Predavanje je ujedno povod za razgovor o karlovačkim fotografima koji su stvarali 1960-ih godina, kao i o refleksijama grada koji tijekom poslijeratnog perioda prolazi značajne urbane transformacije.
Predavačica: Irena Šimić

Predstavljanje fotografa iz zbirke Dinka Neskusila fokusira se na primjere poslijeratne fotografije do sredine 1960-ih godina, s naglaskom na razlike u amaterskom spram profesionalnog fotografskog pristupa (foto radnje – foto klub, nekad i danas). Apostrofirat će se primjeri fotografa-amatera iz Foto kluba Karlovac (Žunić, Subotićanec, Neskusil), kao i fotografa Pucaka i Lipovšćaka te fotoradnji Medenica i Deur.
Predavač: Dinko Neskusil

Četvrtak, 21. 11. u 18:00 sati, MUO
Što ćemo s ostavštinama naših fotografa?
U panelu sa stručnjacima iz različitih područja djelovanja i interesa, razgovarat ćemo o trenutnom stanju osobnih ostavština fotografa u Hrvatskoj. Osobne ostavštine pohranjene su u raznorodnim ustanovama arhivskog, muzejskoj, znanstvenog i drugih profila, no koje ipak često, zbog nedostatka jasne legislative i institucionalnih strategija otkupa te osmišljenih scenarija za primarnu zaštitu, ostaju prvenstveno briga i odgovornost neposrednih nasljednika. Razgovor će se doticati različitih pristupa i mogućnosti pohrane, zaštite, istraživanja, valorizacije i prezentacije arhiva te trenutno važećih modela skrbi ovog tipa materijalnih kulturnih dobara, koji istovremeno čine iznimno vrijedan i iznimno fragilan dio naše kulturne baštine.
Sudionici: dr. sc. Iva Prosoli (MUO), dr. sc. Hrvoje Gržina (HDA), Ana Marija Habjan (HRT), Marina Benažić (MSU)
Moderatorica: Irena Šimić (IPU)


Kontakt: Irena Šimić

Branko Balić – pozorni promatrač

Branko Balić – The Attentive Observer

Muzej za umjetnost i obrt, 24. listopada – 29. studenoga 2019.

Retrospektivna studijska izložba posvećena fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.) organizirana je u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt i Instituta za povijest umjetnosti punih 40 godina nakon njegove posljednje izložbe. Prema autorskoj koncepciji Irene Šimić i dr. sc. Sandre Križić Roban, ova izložba rezultat je višegodišnje stručne i znanstvene obrade njegove vrijedne ostavštine (arhivske zbirke oko 12.000 fotografskih negativa), koja je od 1977. godine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Branko Balić bio je kroničar kulturno‐društvenih zbivanja i umjetničkih mreža i tendencija od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih godina u Hrvatskoj. Kontinuirano je snimao atelijere umjetnika, arhitekata i dizajnera, odnosno mjesta gdje su nastajali umjetnički radovi i vibrantne suvremene umjetničke prakse. Velik dio opusa čine portreti javnih osoba, prvenstveno likovnih i kazališnih umjetnika. Njegov arhiv vrijedan je resurs za istraživanje povijesti umjetnosti, opusa umjetnika i umjetničkih tendencija, povijesti oblikovanja i dizajna, kazališne i filmske umjetnosti, no i fenomena s područja urbanizma i arhitekture 20. stoljeća u Hrvatskoj i regiji.

Izložba obuhvaća stotinjak suvremenih ispisa digitaliziranih izvornih negativa, nekolicinu sačuvanih vintage fotografija, privremenu biblioteku s izdanjima u kojima su objavljene njegove fotografije te prateći kratkometražni dokumentarni film.

Pružajući kontekst za revalorizaciju umjetničkog opusa fotografa, namjera ove izložbe je i potaknuti javnu raspravu o nezavidnoj poziciji fotografskih ostavština u Hrvatskoj, koje danas rijetko imaju priliku postati dio institucionalnih programa primarne zaštite, istraživanja i valorizacije, a zbog čega ostaju nedostupna kulturnoj javnosti.

/ IMPRESUM IZLOŽBE /


Organizatori: Muzej za umjetnost i obrt i Institut za povijest umjetnosti
Autorice koncepcije: Irena Šimić (IPU) i Sandra Križić Roban (IPU)
Kustosice: Irena Šimić (IPU), Sandra Križić Roban (IPU), Iva Prosoli (MUO)
Kustosica za izložbe MUO: Adriana Belay
Vizualni identitet: bilić_müller studio
Postav izložbe: Mirna Horvat
Stručna suradnica IPU: Lina Šojat (biblioteka)
Digitalizacija: Paolo Mofardin, Irena Šimić
Fotografi: Paolo Mofardin (IPU), Srećko Budek (MUO), Vedran Benović (MUO)
Priprema i tisak fotografija: Fini print (Ivan Kuharić)
Lektura: Aleksandra Vagner
Prijevod: Marina Schumann
Edukativna radionica MUO: Iva Novak
Restauratorica MUO: Ksenija Pintar
Voditelj informatičke službe MUO: Zoran Svrtan
Tehnička realizacija: Tehnička služba MUO
Voditeljica tehničke službe MUO: Irma Huić
Marketing MUO: Vesna Jurić Bulatović, Vesna Validžić, Marija Jurkić
Odnosi s javnošću MUO: Andrea Gerenčer


Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba i Instituta za povijest umjetnosti.


Sponzori: Crescat d.o.o., G3 Spirits d.o.o.

https://www.ipu.hr/article/hr/792/branko-balic-pozorni-promatrac

Preporučeni izvori:

IPU
https://www.ipu.hr/article/hr/432/fotoarhiv-branko-balic

MUO
http://athena.muo.hr/?object=linked&c2o=14670