Visovac : Duhovnost i kultura
na Biloj Stini

Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini

Nakon opsežnog trogodišnjeg rada na istraživanju, valorizaciji i stručno – znanstvenoj obradi blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti na otoku Visovcu zadovoljstvo nam je najaviti prvo predstavljanje središnjeg izložbenog projekta Muzeja za umjetnost i obrt u 2019. godini, velike baštinske izložbe, Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini, koje će se održati

u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb,

u utorak, 29. listopada 2019. u 12 sati.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je sponzori-i-partneri-izložbe-Visovac-1024x248.jpg

Izložbu će predstaviti:

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda

dr.sc. Anđelka Galić, autorica izložbenog projekta, muzejska savjetnica, Muzej za umjetnost i obrt

Očekuje se također obraćanje predstavnika Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske koji su svojom financijskom potporom omogućili obnovu vrijedne baštine i realizaciju ovoga projekta.

Izložba Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini koja se otvara u Muzeju za umjetnost i obrt u studenom ove godine prvi će put predstaviti javnosti raskoš od oko 500 predmeta iz zbirki franjevačke samostanske riznice, knjižnice i arhiva koji će u prigodi muzejske prezentacije, nakon mnogih stoljeća, obnovljeni i restaurirani, prvi put napustiti Visovac i franjevce da bi jedna od najljepših i najspokojnijih hrvatskih veduta zaživjela pod krovom Muzeja za umjetnost i obrt, središnje nacionalne baštinske institucije. Na ovom složenom interdisciplinarnom izložbenom i nakladničkom projektu, pod vodstvom muzejske savjetnice dr. sc. Anđelke Galić, autorice izložbe i urednice monografije, pune tri godine radio je tim vrsnih stručnjaka kustosa, konzervatora i restauratora iz Muzeja za umjetnost i obrt, restauratora i konzervatora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s područnim odjelima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, kao i brojni restauratori, preparatori, konzervatori, fotografi, povjesničari umjetnosti, teolozi, znanstvenici s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Splitu, filolozi, arhitekti, muzikolozi s Odjela za povijest hrvatske glazbe u HAZU, Umjetničke akademije u Splitu i dr.

Odgovori