[predstavljanje zbirke] Glazbeni instrumenti / Dani europske baštine 18.10./18:00

u sklopu manifestacije “Dani europske baštine 2019.”

MUO Muzej dobrog zvuka Vas poziva na predstavljanje Zbirke glazbenih instrumenata MUO i violine pochette uz popratni interaktivni glazbeni program.

U petak, 18. listopada s početkom u 18 sati.

Stalni postav MUO, I. kat, dvorana BAROK II

IZBOR IZ ZBIRKE GLAZBENIH INSTRUMENATA

1600

Langleik – citra / MUO 8966 / 17. stoljeće (?)

Langleik – citra / MUO 8966 / 17. stoljeće (?)

Langeleik-citra je instrument napravljen od drva, pravokutnog korpusa, bez dna.

Instrument na svojoj užoj strani ima umetnuti puni drveni dio s 11 željeznih vijaka.

Ispod glave instrumenta rezbarene u obliku puževe kućice, nalaze se urezani znakovi, vjerojatno “II D II I”. Dužinom instrumenta nalazi se 16 tonskih pregradaka od željezne žice i više perforacija različitih dimenzija (četiri veća otvora i tri ruže koje se sastoje od 7 malih otvora). Pretpostavlja se kako je na instrumentu nekada bilo napeto 11 žica dok su do danas ostale samo 2.

1650

Violina-pochette /MUO 8837/ 17. stoljeće (?)

Violina-pochette /MUO 8837/ 17. stoljeće (?)

Violina pochette iz Zbirke glazbenih instrumenata MUO-a gudački je instrument građen od drveta (smrekovina, javorovina i ebanovina) i metala (4 žice), karakterističnih dimenzija.

Prema sačuvanim podatcima iz inventara muzejskih predmeta, predana je u fundus Muzeja zamjenom s radioaparatom (krugovalnikom) tijekom 1941. godine. Iako je kupljena u Palermu, Sicilija, pretpostavlja se da je njemačke provenijencije.

Violina je izduženog, arhaičnog oblika s neznatno uleknutim srednjim dijelom i prema modernim razmjerima s ponešto nepravilno postavljenim “F” ključevima. Ova inačica pochette violine, što je prema naputku prof. Vaclava Humla pod tim nazivom zabilježena u muzejskom inventaru, prerađena je i prilagođena današnjoj upotrebi.

 

1780

Okvirna harfa / MUO 12484 / oko 1870

Okvirna harfa / MUO 12484 / oko 1870

Harfa se sastoji od postolja, zvučnog ili rezonantnog tijela, stupa i vrata. Na postolju kojeg nose 4 nožice, nalazi se 7 pedala. Dok je stražnji dio postolja u obliku polukruga, prednji dio se dijeli na dva valovita dijela koji se spajaju na mjestu na kojemu se uzdiže stup. Postolje je izvedeno od crnog drveta, s vanjskom bordurom u pozlati i dvije pozlaćene rozete. Zvučno tijelo sastoji se od 7 rebara koja se prema postolju šire, bez otvora za rezonancu. Dok je vanjski dio zvučnog tijela izrađen od finog laštenog crnog drveta, unutarnji ravni dio je od svjetlosmeđeg drveta, prirodne boje. Sredinom plohe uzdužno je postavljeno drvo crne boje na kojemu se nalazi 38 metalnih klipova koji drže žice. Kanelirani stup od crnog i pozlaćenog drveta uzdiže se iz postolja i spaja se s vratom instrumenta. Stup na početku obavija akantusov pozlaćeni list. Vrat je valovitog oblika, širi se prema stupu i završava bogato izrezbarenim i pozlaćenim ornamentom od akantusova lišća, vitica, rozeta i klasicističkih girlanda. Na vratu se nalazi 38 vijaka na kojima se omotavaju žice (odgovara broju klipova na tijelu). Ispod njih se nalazi ručno rađen mehanizam koji u vezi s pedalama jednostruko povisuje ton. Od toga su izuzeta 2 najdublja i 1 najviši ton. Na desnoj bočnoj strani vrata nalazi se ugrađena ploha od rubinskog stakla, koja se može izvući. Na unutarnjoj stijeni harfe ugrađena je vinjeta sa štampanim zapisom – NADERMAN /Maitre luthier, Ordinaire de Madame la Dauphine, Rue d’Argentuil,/butte Saint/Roch. a Paris./ce. Predmet pripada tipu tzv. “okvirne harfe”.

 

1790

Stolni klavir / MUO 11564 / kraj 18. stoljeća

Stolni klavir / MUO 11564 / kraj 18. stoljeća

Drveni korpus stolnog klavira oblika izduženog pravokutnika obložen furnirom od mahagonija stoji na četiri noge kvadratnog tlocrta pri dnu sužene i završene brončanim okovom. Poklopac u čitavoj gornjoj dužini plohe sklapa se u dva dijela. Veći dio pokriva klavijaturu, a manji je nad ostalim dijelom plohe. U priklopu je ugrađen potporanj koji može služiti kao stalak za note. Unutar korpusa uz prednju uzdužnu plohu klavijature pričvršćen je poseban stalak za note koji se pomoćnim polugama može rasklopiti. Pedali su na koljena: lijevi (piano) je za prigušivanje zvuka i ispravan je, dok je desni (forte) neispravan, nedostaje mu poluga s prigušnicima. Iznad prigušnice je pokrov izdužena oblika od drvena kruškova okvira s napetom plavom svilom. Žice su pričvršćene za vijke, postavljene na dasku od orahovog drveta. Na žicama u tamnom drvenom okviru razapeta je plava svila. Klavijatura ima opseg 4 oktave (F-f3). Donje tipke obložene su ebanovinom, a gornje s bjelokosti. Na plavoj pozadini prednje vertikalne stijene crne tipke nalazi se  florealni ukras od papier maché-a. Uzdužna stijena iza klavijature je od drvene plohe na proboj u obliku arkade s gotičkim trolistom iza koje je napet plavi svileni materijal. Red arkada uokviren je zrnatim ornamentom od mjedi koji na sredini plohe tvori okvir bijeloj porculanskoj ploči, obrubljenoj unutarnjim mjedenim okvirom s potpisom graditelja: Franz Christoph in Wien.

 

1800

Okvirna harfa / MUO 12068 / početak 19. stoljeća

Okvirna harfa / MUO 12068 / početak 19. stoljeća

Okvirna harfa sastoji se od nekoliko konstruktivnih dijelova: postolja, zvučnog tijela te stupa i vrata. Na postolju se nalazi sedam pedala. Srednji tj. osmi pedal je moderator. Harfa ima 46 napetih žica. Izvorne žice u gornjem i srednjem dijelu bile su od ovčjih crijeva, a nakon restauriranja zamijenjene su najlonskim. U basu su žice omotane metalnom niti. C-žice su crvene, a B-žice su plave boje. Drvena konstrukcija obojena je tamnoplavom, crnom bojom. Kanelire su pozlaćene, a vrh stupa je u pozlati ukrašen biljnim ornamentima i amorima. Na vrhu metalne konstrukcije je natpis: Franz Brunner Op. 29. Harfa pripada tipu tzv. “okvirne harfe”.

1810

Fortepiano / MUO 7566 / oko 1810.

Fortepiano / MUO 7566 / oko 1810.

Uski i dugi korpus klavira izrađen je od žutog furniranog i politiranog drva. Stoji na četiri noge koje se stanjuju pri dnu. S prednje strane su dvije noge, bočno s desne strane treća, a odostraga četvrta. Donje tipke su od tamnosmeđeg drva, a gornje od bijele kosti. Poklopac klavira se rasklapa u tri dijela, ispod kojeg je stalak za note, koji se također zatvara sklapanjem. S prednje strane nad tipkama postavljena je pločica s natpisom majstora: Giuseppe Baraga in Fiume.

O samom majstoru za sada je pronađeno malo podataka.

1820

Rog / MUO 6494 / 19. stoljeće (?)

Rog / MUO 6494 / 19. stoljeće (?)

Rog za signale u lovu, napravljen od mjedenog lima s okovima od bijele kovine i rožnatim piskom. Instrument je blago svinut dok mu je unutrašnjost obojena crvenom bojom. Cijeli instrument obješen je na zelenu pamučnu vrpcu.

1820

Gitara / MUO 12083 / oko 1820.

Gitara / MUO 12083 / oko 1820.

Trup ili rezonantna kutija gitare izrađena je od svjetlosmeđeg drveta. Bočne ulegnute strane i donja daska su tamnije. Vrat od tamnosmeđeg drveta s metalnim štapićima završava glavom crno ulaštena drva. Na donjem dijelu trupa, na nadignutom crnom drvetu, nalazi se 6 rupica za gumbiće. S obje strane razgranjuje se razigrani cvjetni ukras od apliciranog tamnog drveta. Na rubu gornje daske i oko središnjeg otvora nalazi se niz tamnosvjetlih pruga. Na donjoj dasci, s unutarnje strane nalazi se naljepnica ukrašena lirom s vijencem i štitom s monogramom i natpisom: Johan Georg Staufer in Wien.

1850

Bubanj / MUO 7366/1 / 19. stoljeće (?)

Bubanj / MUO 7366/1 / 19. stoljeće (?)

Drveni bubanj, obojan žutim i crnim šiljatim trokutima. Na jednom i drugom kraju napeta je svinjska koža s drvenim obručima obojenima kosim crnim i žutim prugama. Oba obruča spojena su izvana užetom koji je naokolo proveden kroz rupice na njima.

1850

Udaraljka za bubanj / MUO 7366/2 / 19. stoljeće (?)

Udaraljka za bubanj / MUO 7366/2 / 19. stoljeće (?)

Drvena udaraljka koja ima različite širine na svojim krajevima (s jedne strane je šira dok je s druge tanja). Završava kuglastom glavicom.

1890

Tambura-Brač III /posljednja četvrt 19. stoljeća (?)

Tambura-Brač III /posljednja četvrt 19. stoljeća (?)

Opis: Tambura-Brač III., instrument je od svijetlo žutog drva s dugim vratom, iIspod kojeg je okrugli otvor, crno obrubljen s četiri tanka bijela kruga. Na vrhu vrata su četiri ključa od metala i kosti, a odozdo pričvršćena brončana pločica s urezanim ornamentom. 4 metalne žice. U untrašnosti instrumenta nalazi se naljepnica s tekstom: Tvornica tambura, Kovačić, skladište glazbala i žica, Zagreb, Ilica 47.

SUDJELUJU

Antonija Dejanović, kustosica Zbirke glazbenih instrumenata

Ana Maria Kos i Timna Bjažević, studentice muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu pod mentorstvom dr. sc. Ivana Ćurkovića.

Urban Jerman, student studija violine na Muzičkoj akademiji u klasi prof. art. Anđelka Krpana

Ulaz na događanje je besplatan

——————————————————————————————————–

Online resursi i oblikovanje pozivnice: Petra Milovac

Fotografije predmeta: Vedran Benović