[radionica] Priče sa stilom /19.10./10-14h

30.9., 10.10., 19.10.

Na početku nove školske godine i kurikularne reforme, Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i uz potporu Ministarstva kulture, pokrenuo je multidisciplinaran muzejsko-književno-kazališni program Priče sa stilom.

Prvom pričom sa stilom, o gotici, u rujnu smo pokušali razbiti predrasude o mračnom srednjem vijeku.

Druga je priča o renesansi.

RADIONICA: Priče sa stilom – Renesansa: perspektiva

30.9., 11-13 sati, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Zagreb

19.10., 10-14 sati, Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb

Nakon kratke uvodne prezentacije o razdoblju renesanse u likovnim umjetnostima, polaznici će pod vodstvom muzejskih pedagoginja iz Muzeja za umjetnost i obrt izrađivati radove na temu jednog od najznačajnijih otkrića u renesansnom slikarstvu – geometrijskoj perspektivi.

Radionica je namijenjena svim uzrastima, a sudjelovanje je besplatno u Gradskoj knjižnici, a u MUO je besplatno uz kupljenu ulaznicu po jedinstvenoj cijeni od 20 kn.

Voditeljice radionice: Iva Novak i Marta Kuliš Aralica, muzejske pedagoginje MUO

STILSKI ČETVRTAK U MUO, 10.10. u 19h

Centralno događanje svakog mjeseca je Stilski četvrtak u MUO koji se održava u Stalnom postavu MUO u dvoranama gotike, renesanse i baroka ovisno o razdoblju koje se obrađuje.

O karakteristikama renesanse u likovnoj umjetnosti i arhitekturi s posebnim osvrtom na venecijansko staklo govorit će voditeljica Zbirke stakla Sandra Kandučar Trojan.

Priče o renesansnoj književnosti ispričat će nam Sanja Repanić Blažičko i Marijana Rogić Bocchetti, djelatnice Knjižnica grada Zagreba.

Za veliki renesansni finale pobrinuo se Miran Kurspahić koji je redateljsko-dramaturški obradio San Ivanjske noći Williama Shakespearea za kazališnu družinu Rebel. Nastupaju glumci Sven Jakir i Igor Baksa.

Glumci će se pridružiti posjetiteljima te će sudjelovati u obilasku dvorane renesanse, tako da njihova igra neće početi tek u momentu samog izvođenja dramskog teksta, već će u interakciji s posjetiteljima igrati svojevrsne uloge koje će upotpuniti cjelokupnu priču sa stilom, a potom će uskočiti u igrani prizor. Kako je pojava ženskih glumica zabilježena tek u drugoj polovici 17. stoljeću, a i tada u daleko manjem obimu od muškaraca, u ovoj seriji izvedbi svi će izvođači biti muškarci, neovisno o tome igraju li muške ili ženske uloge. Osim što je povijesno točno, takav pristup ostavlja nezanemariv prostor za određenu dozu humora koji opušta publiku, a odabrano književno djelo čini pristupačnijim široj javnosti, poglavito učenicima. Njima takva vrsta programa donosi dodatnu vrijednost formalnom obrazovanju jer se radi o književnim djelima koja su lektirni naslovi, a učenicima se omogućuje da izvan svojih matičnih obrazovnih ustanova upotpune i znanje o likovnoj umjetnosti te na cjelovit način upoznaju odabrana književna djela.

Razdoblje baroka bit će obrađeno kroz edukativno-kreativnu radionicu 28. listopada u Gradskoj knjižnici te 7. studenog u dvorani Barok Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz djela Život je san Pedra Calderón de la Barce.

______________________________________________

PRIČE SA STILOM

Dvije vodeće gradske ustanove u kulturi, Muzej za umjetnost i obrt i Knjižnice grada Zagreba uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske pokreću program za razvoj publike Priče sa stilom.

Priče sa stilom su zamišljene kao interdisciplinaran muzejsko, književni i kazališni pristup koji publici približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskoj knjižnici. Dodatnu atrakciju za publiku predstavlja dramsko uprizorenje odabranog književnog djela pojedinog stilskog razdoblja kazališne družine Rebel pod umjetničkim vodstvom glumca Mirana Kurspahića. Program će se snimati i prikazivati na You Tube kako bi se omogućio pristup kulturno-umjetničkim i edukativnim sadržajima i publici u prometno dislociranim područjima te svim osobama koje iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti prisustvovati ovom programu. Osim za građanstvo, program će se ponoviti i za učenike iz zagrebačkih učeničkih domova Tehničke škole Zagreb, Ante Bruno Bušić i Antun Gustav Matoš.

Ovim programom dvije kompatibilne ustanove u kulturi nastoje stvoriti novu muzejsku i čitalačku publiku i pozicionirati se kao ustanove u kulturi koje na zanimljiv način povezuju likovnu umjetnost i književnost u širem kontekstu određenog povijesnog razdoblja.