U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba sisačkog slikara Slave Striegla

Više od 280 radova u tehnici akvarela, ulja na platnu, kolaža… zagrebačkoj publici predstavlja opus ovog umjetnika u svoj kompleksnosti i raskoši njegova talenta, samozatajnog slikara Siska i njegovih rijekā

Zagreb, 25. rujna 2019. – Izložba „Slavo Striegl – Život za slikarstvo“ otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt te predstavlja opus ovog jedinstvenog, samozatajnog slikara Siska u povodu 100. godišnjice njegova rođenja.

Strieglovo stvaralaštvo predstavlja se s oko 280 radova u više tematskih cjelina, od samih početaka, pejzaža, sisačkih rijeka, preko motiva životinja i mrtve prirode, do manje poznatih kolaža koje je radio neposredno do svoje smrti u 95. godini.

Izložbom se pokazuje Strieglova autorska potentnost i stvaralački kontinuitet kojim se nanovo otkriva i interpretira građa ovog vrsnog portretista Siska i pokupsko posavskog kraja. Na izložbi se pokazuju i javnosti manje poznati radovi u tehnici kolaža koje je stvarao pred kraj svog životnog vijeka. U njima se ogleda Strieglova umjetnička raznovrsnost, kreativnost i originalnost. Spomenik Slavi Strieglu u Sisku napravio je Hrvoje Urumović i smjestio ga na šetnicu uz Kupu po kojoj je Slavo Striegl šetao. Na izložbi u Zagrebu, izložen je gipsani model spomenika te poziva sve posjetitelje da zabilježe „susret na izložbi“ fotografijom.

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici, među kojima i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, izaslanica Grada Zagreba Vesna Kusin, predsjednica Gradskog vijeća Grada Siska Ivana Cindrić, ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber te brojna zagrebačka, ali i sisačka publika koja je došla odati počast svom nekadašnjem sugrađaninu.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović u svom obraćanju uzvanicima na otvorenju istaknuo je kako „Strieglovo slikarstvo ukazuje na to da je Slavo Striegl proživio vrlo intezivan i uzbudljiv umjetnički život o čemu svjedoči njegov enormni, raznoliki slikarski opus prepun iznenađenja, preokreta, istraživanja, nedoumica, pobjeda i poraza. Izložbom u Zagrebu, za koju nam je drago da je Grad Sisak našao i snage i volje da je realizira, želja nam je da podsjetimo sve, na to tko je bio Slavo Striegl, na raskoši njegova talenta, koja je dosad bila poznata tek manjem broju poštovatelja u njegovu Sisku te tek ponekom izvan njega”.

Publici se obratio i Zoran Burojević, kustos Gradske galerije Striegl u Sisku te podsjetio kratkom biografijom na život i djelo Slave Striegla te kako je rekao “izložbom smo željeli ukazati na veliku plodnost autora, podijeljenu po tematskim cjelinama, od motiva Siska, Kupe, Save, Odre, autoportreta, animalizma i kolaž  te na važnost i svestranost u stvaralaštvu ovog velikog majstora koji je u godinama (samozatajnog) rada ostavio u nasljeđe veliki broj vrijednih radova koje je slikao neovisno o stilovima i temi te će i buduće generacije moći istraživati ukupnu ostavštinu ovog plodonosnog umjetnika“.

“Stvorio je ogroman opus koji je neopterećen tehnikama i temama, a slikao je svoj grad kojim je svakodnevno prolazio. Radio je do posljednjeg dana, zadnji kolaž ostao je nedovršen na njegovom stolu noć prije nego što je umro” istaknuo je Željko Kovačić, autor vizualnog identiteta i postava izložbe, koji surađuje s Gradom Siskom na realizaciji projekta muzejsko galerijskog prostora sa stalnim postavom u rodnoj kući Slave Striegla. Grad Sisak je otkupio 2010. godine dio rodne kuće s namjerom realizacije navedenog projekta.

Na izložbi se može vidjeti i spomenuti nedovršeni kolaž te brojna druga djela u tehnikama akvarela, ulja na platnu i staklu, tempera, gvaša, kolaži raspoređeni kroz 8 tematskih cjelina – početci, portretist Siska, slikar Save, Kupe i Odre, mrtve prirode, brojevi i svakodnevica, animalizam, kolaži te autoportreti u kojima možemo vidjeti mijenja njegova lica, ali i promjene u slikarskom izražaju“.

Autori izložbe; uz želju Striegla još za života; Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO – kustos izložbe; kritički pregled, Zoran Burojević, Gradska galerija Sisak – kustos izložbe; život i djelo, Željko i Lana Kovačić – vizualni identitet i postav izložbe i kataloga.

Izložba je realizirana uz suradnju Gradske galerije Striegl, Sisak.

Izložba je otvorena do 27. listopada 2019. godine.