Izložba „Klasici hrvatske fotografije“ gostuje u Moskvi do 1.rujna

U Multimedijskom umjetničkom muzeju u Moskvi27. lipnja je otvorena izložba Muzeja za umjetnost i obrt Klasici hrvatske fotografije“. Izložba gostuje u Moskvi do 1. rujna, a predstavlja izbor najboljih radova nekih od ključnih ličnosti hrvatske fotografije dvadesetog stoljeća. Otvorenje ove značajne izložbe u glavnom ruskom gradu dio je međuinstitucionalne suradnje i razmjene izložbi između Muzeja za umjetnost i obrt i  Multimedijskog umjetničkog muzeja iz Moskve iz kojeg je u zagrebačkom MUO stigla izložba velikog ruskog avangardnog umjetnika i fotografa Aleksandra Rodčenka, pod nazivom „Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji“.

Izložba „Klasici hrvatske fotografije“ kroz 80 fotografija predstavlja izbor radova ključnih autorskih ličnosti čija su djela obilježila razdoblje od početaka fotoreportaže tridesetih (Tošo Dabac, Đuro Janeković), preko pedesetih i šezdesetih godina (Milan i Slavka Pavić) obilježenih razvojem medija pod utjecajem drugih umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) i subjektivne fotografije sve do radova Mladena Tudora sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost, no nadilaze jednostavnu dokumentarnost u duhu neorealistične poetike.

Dunja Nekić, kustosica i autorica izložbe te Voditeljica zbirke starije fotografije MUO, o izložbi je rekla: „Predstavljene su tematski i formalno raznovrsne fotografije, koje unatoč svojoj prvotnoj namjeni (fotoreportaža, umjetnička fotografija, eksperiment…) danas promatramo u galerijskom kontekstu kao „mala monografska predstavljanja“ i svojevrsni pars pro toto pojedinih umjetničkih tokova prošlog stoljeća, prikazanih kroz djela vodećih fotografa vremena otkrivajući njihove interese i senzibilitete“.

Ovo nije prvi puta da su njihova djela predstavljena na zajedničkoj izložbi. Godine 2012. izlagana su na izložbi naslovljenoj „Hrvatska fotografija okom Petera Knappa“, premijerno prikazanoj u Cité internationale des Arts u Parizu, a potom i drugim hrvatskim i europskim gradovima. 
Reprezentativna izložba „Klasici hrvatske fotografije“ pokazuje izbor djela namijenjen poznavateljima i ljubiteljima povijesti hrvatske fotografije, ali i široj publici, a prvi je put predstavljena u Sankt Peterburgu 2017. godine. Prikazana djela pokazuju tematsku, stilsku i tehničku vrijednost u razvoju hrvatske fotografije potvrđujući stilsku sinkronost sa svjetskim zbivanjima, ali i istovremeno naglašavajući autorske specifičnosti obilježene prostorom i vremenom njihova nastanka, čineći ovu izložbu nezaobilaznom stanicom u proučavanju i uživanju u hrvatskoj fotografiju te njenom prezentiranju svjetskoj publici.