Industrija i dizajna namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990. /9.7.-18.8.

U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT OTVORENA IZLOŽBA

INDUSTRIJE I DIZAJNA NAMJEŠTAJA

jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba dizajnerskog i industrijskog namještaja Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.

pred brojnom publikom i strukom koja je pozdravila odabir teme izložbe te inicijativu prezentiranja povijesti industrije i dizajna namještaja u Hrvatskoj. 

Zagreb, 03. srpanj 2019. – U Muzej za umjetnost i obrt 9. srpnja se otvara izložba Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990. koja donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje.

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i TMN Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis iz Požege, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn ‒ marketing
‒ prodaja, te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Izložba je zamišljena i kao poticaj za daljnja istraživanja problemskih i monografskih pristupa temi. Cilj joj je, naposljetku, podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe je dr.sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe je dizajnerica Ksenija Jurinec.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2019.