[predavanje] Grafike kao čuvari sjećanja /26.4./18h

Muzej za umjetnost i obrt iskazuje solidarnost sa Francuskom, ali i čitavom kulturnom javnosti povodom požara koji je u ponedjeljak zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. S ponosom predstavljamo dio predmeta iz fundusa MUO, a koji su dio francuske provenijencije.

Sukladno temeljnom određenju muzejskih, ali i drugih baštinskih ustanova o važnosti očuvanja, zaštite i prezentiranja kulturne baštine, u Muzeju za umjetnost i obrt u petak 26.4.2019. u 18 sati održat će se iznimno atraktivno predavanje Grafike kao čuvari sjećanja,  Ciklusi iz kabineta grafike francuskog kralja Luja XIV. u fundusu MUO.

NAJAVA PREDAVANJA   

Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko – francusko društvo prijateljstva iz Zagreba

ima čast pozvati Vas na predavanje

GRAFIKE KAO ČUVARI SJEĆANJA

CIKLUSI IZ KABINETA GRAFIKE FRANCUSKOG KRALJA LUJA XIV. U FUNDUSU MUO

koje će se održati

26. travnja 2019. u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt

Predavanje će održati dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke grafike

Ulaz je slobodan.

Grafike Kraljevskog kabineta predstavljaju zaseban segment francuske grafičke produkcije razdoblja vladavine Luja XIV., kada je Francuska usporedno sa statusom najmoćnije europske države postala i najutjecajnijim umjetničkim središtem. Devedeset tri grafike iz znamenite edicije Kraljevskog kabineta, koje se čuvaju u fundusu MUO svjedoče o izvanrednom usponu grafičke umjetnosti u okviru Grand Sieclea, kada je Francuska preuzela vodeću ulogu u umjetnosti graviranja.

Sedam ciklusa čuvene edicije iz Kraljevskog kabineta Luja XIV.  iznimno su vizualno svjedočanstvo o dosezima francuske kulture i umjetnosti u vrijeme vladavine Kralja Sunca. Grafički listovi čuvaju sjećanje na arhitekturu kraljevskih rezidencija, goleme programe slikarske i skulpturalne dekoracije kraljevskih apartmana te spektakularne svečanosti kojim su obilježili povijest kraljevskih rezidencija u Versaillesu.