PRIJAVI SE na kreativnu radionicu “Zvučni svijet – radionica optičkog zvuka”! /25.-26.4.

Pozivamo sedmaše, osmaše i srednjoškolce da nam se pridruže na radionici “Zvučni svijet – radionica optičkog zvuka” 25. i 26. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Sara i Hrvoje će vam pokazati kako je naš svijet popunjen frekvencijama i kako tu istu frekvenciju prevesti u zvuk. Analizirat ćemo zvukove žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka i još mnogo toga! Prijavite se, broj mjesta je ograničen.  

Voditelji

Sara Salamon i Hrvoje Spudić

Uzrast

Program radionice namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole,

te učenicima srednjih škola.

Broj polaznika

Predviđeno je 5 polaznika.

Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta

Termini

25. i 26.4.2019. od 12 do 16h

Lokacija

Muzej za umjetnost i obrt

Trg Republike Hrvatske 10

10000, Zagreb

Prijava

Prijaviti se možete putem obrasca prijavnice, koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://form.jotformeu.com/91013653243347

Suglasnost roditelja / staratelja

U sklopu prijavnice potrebno je priložiti fotografiju, presliku ili sken potpisane suglasnosti koja se nalazi u privitku ovog poziva. Originalan dokument potrebno je donijeti na radionicu.

PREUZMI SUGLASNOST:

https://www.muo.hr/wp-content/uploads/2019/04/COS_suglasnost_djeca_radionice.docx

Opis radionice

Radionica optičkog zvuka mladima pruža uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. S fototranzistorom moguće je očitati titraj* svakog izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar. U vremenu “vječnog” svjetla, na radionici će se analizirati zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka. Radionica je, spajajući multimedijsku umjetnost s prirodnim i tehničkim znanostima, podijeljena u dva dijela. U prvom danu radionice izradit će se jednostavni uređaji za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik), kritički analizirati okoliš te napraviti testne kompozicije. Koristeći alat s prvog dijela radionice, drugog dana polaznici će izraditi rotirajući instrument u kojeg će dodati svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) kako bi modificirali pronađene frekvencije.

*titraji već postoje u samim uređajima i nisu nam oku vidljivi

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Sažete biografije voditelja

Sara Salamon diplomirala je 2015. na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, montažerka i medijska tehničarka. Od 2015. aktivno provodi edukacije u području filma i novih medija, a dosad je provela dvadesetak višednevnih radionica najčešće kroz suradnju s udrugom Filmaktiv, Liburnija Film Festival i umjetničkim kolektivom Platforma za eksperiment. Neformalnu edukaciju vodila je u Rijeci, Zagrebu, Opatiji, Murteru, Hvaru, Cresu, Pagu i Korčuli, a radionice u sklopu nastavnog i izvanškolskog programa vodila je u Učeničkom domu “Podmurvice” Rijeka, Gimnaziji Eugena Kumičića u Opatiji i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Hrvoje Spudić diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu. Istraživač je tehnika i tehnologija tiska, fotografije, filma i zvuka. Od 2013. aktivno provodi radionice u području tiska, fotografije i novih medija. Dosad je proveo tridesetak radionica u suradnji s laboratorijem Klubvizija (niz radionica eksperimentalnih fotografskih tehnika), udrugom Radiona (mikroelektronika, stereoskopija i optički zvuk) i u suradnji sa Svenom Sorićem (niz radionica eksperimentalnog tiska). Od 2017. godine zaposlen je na mjestu asistenta na Arhitektonskom fakultetu, u Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje.