Helga Paris: Fotografija / PREDAVANJE DANAS U 19h

15.2.2019. Muzej za umjetnost i obrt

Pozivamo vas 15.02. na stručno vodstvo i razgovor uz izložbu Helga Paris: Fotografija:

  • u 18.00 sati: Vodstvo kroz izložbu s kustosicom Franziskom Schmidt na engleskom jeziku
  • u 19.00 sati: Razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj. Sudjeluju kustosice Franziska Schmidt, Dunja Nekić, Iva Prosoli i fotografkinja Ana Opalić.

Kroz razgovor će gostujuća kustosica Franziska Schmidt predstaviti osam fotografkinja iz DDR-a, a Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije, predstavit će dvije istaknute zagrebačke fotografkinje istog razdoblja, Slavku Pavić i Mariju Braut. Razgovor ćemo povezati kroz prezentaciju rada suvremene fotografkinje Ane Opalić čija je poetika bliska onoj Helge Paris.

U DDR-u je fotografija često bila sredstvo političkog obrazovanja i trebala je biti optimistična i sukladna idejama države. Fotografije koje prikazuju svakodnevni život i stvarnost u DDR-u, kao i pravi život, potrebe i brige ljudi, službeno su odbačene i nisu se smjele objaviti. Fotografkinje su svojim fotoaparatom uhvatile pravi osjećaj života, čežnje, strahove, zagonetno, apsurdno, melankolično i poetsko. Njihove fotografije istovremeno su uživljene, hrabre i beskompromisne. U prezentaciji su prikazana određena djela Ursule Arnold, Helga Paris, Sibylle Bergemann, Evelyn Richter, Gundule Schulze Eldowy, Marie Sewcz i Gabriele Stötzer.

Slavka Pavić i Marija Braut velik su dio svojeg opusa posvetile gradu Zagrebu. Slavka Pavić započinje djelovati još početkom 1950-ih i ubrzo započinje eksperimentirati sa samim fotografskim medijem i njegovim mogućnostima te postaje jednom od predstavnica „subjektivne fotografije“ u hrvatskoj umjetnosti. Marija Braut fotografijom se pak počinje baviti više od desetljeća nakon Slavke Pavić, a njezina estetika svoje ishodište ima u fotožurnalizmu 1930-ih godina.

Ana Opalić, suvremena hrvatska fotografkinja, predstavit će svoj rad koji je poetski blizak onome Helge Paris. U ožujku će voditi masterclass u sklopu izložbe.