Obljetnička izložba ansambla Lado otvorena u MUO

OBLJETNIČKA IZLOŽBA ANSAMBLA LADO OTVORENA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

 Zagreb, 8. veljače 2019. – Ansambl LADO otvorio je sinoć izložbu fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI koja će se moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 7. do 24. veljače i njome započeo koncertnu sezonu i obilježavanje 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je Ansambl LADO jedna od „konstanti čvrsto upisanih u topografiju hrvatske kulturne baštine ali i živog umjetničkog stvaralaštva koje se oslanja i crpi iz nepresušnog vrela naše materijalne i nematerijalne baštine.“ Podsjetivši kako su se tijekom godina u koncepciji artikulirale različite autorske poetike, ministrica je dodala kako je temeljno poslanje Ansambla ostalo očuvano –zaštita i oživljavanje zaboravljene tradicijske baštine te promicanje Hrvatske i njezine baštine u svijetu, te osim što svojim bogatim repertoarom predstavlja jedinstvene glazbene i plesne izričaje svih krajeva Hrvatske, LADO čuva i originalne narodne nošnje i opremu objedinjene u  respektabilnu i jedinstvenu zbirku.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini.

„Iza naslova LADO / RELJEFI / TRAGOVI skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja koje nudi folklorni izričaj i podijeljena je na zone  čime se nastojalo poštovati uobičajene podjele folklorne glazbe i plesa prema regijama. Fotografijama umjetnika pridruženi su i pejzaži fotografirani na mjestima od kuda plesovi i potječu, katalog također prati koncepciju izložbe, a rasvjetu smo postavili tako da dobijemo dojam ansambla na sceni.“, rekla je autorica izložbe Petra Slobodnjak te se zahvalila Krešimiru Dabi na povjerenju koju joj je dao organiziravši izložbu i ravnateljici Jurin Bakotić koja je nastavila njegov put,  svim zaposlenicima i umjetnicima Lada koji su je od samog početka divno prihvatili i dopustili joj da svoje viđenje njihove umjetnosti prikaže kroz fotografije.

Svoje prvo obraćanje javnosti imala je i ravnateljica Ansambla LADO, Ileana Jurin Bakotić. „Ova izložba predstavlja esenciju onoga što LADO, kao jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, jest – bastion hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti, koji ponosno i na najvišoj izvedbenoj razini ispunjava svoju ulogu čuvara i interpreta plesnog, glazbenog, vokalnog i likovnog narodnog stvaralaštva.“,

rekla je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić u obraćanju uzvanicima i zahvalila svim umjetnicima koji sedam desetljeća stvaraju i kreiraju Lado kao ustanovu kulturi i čine ga onim što je on danas.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, uz čestitke ansamblu LADO, izrazio je zadovoljstvo održavanjem obljetničke izložbe najistaknutijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj, upravo u Muzeju za umjetnost i obrt.

Iz teksta kustosice izložbe Ive Prosoli:

Petrine fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice.

No, fotografije Petre Slobodnjak nadilaze dokumentarno i govore prvenstveno onom što ples, odnosno glazba od davnina pa sve do danas u svojoj srži i jest, one govore o komunikaciji: s onostranim, s božanskim zaštitnikom, silom prirode ili pak s plesnim partnerom ili partnerima. I u konačnici s publikom. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak odabrani upravo oni trenuci koji o tome govore najdirektnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te video radovi s isječcima plesova. Pritom se pejzaži doimlju dijelom kao stilizirani pokreti, dijelom kao nabori tkanine, (plesni) pokreti odražavaju toplinu zemlje, strogoću kamena ili mekoću mora, a sve zajedno slika je tradicijske baštine, žive, vibrantne, prodorne i beskonačne.

O autorici izložbe Petri Slobodnjak:

Petra Slobodnjak diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Do sada je imala je 6 samostalnih i dvadesetak grupnih izložbi fotografija. Dobitnica je nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Za posljednju izložbu Rasprodaja koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH dobila priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbi hrvatskog dizajna 1718 u kategoriji Koncept inicijativa, kritički dizajn. Članica je HDD-a (od 2009.) i ULUPUH-a (2013. – Sekcija za multimediju i intermediju, 2017. Sekcija za fotografiju). Od 2016. godine je fotografkinja Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO.

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI koja…

Gepostet von MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts am Freitag, 8. Februar 2019


Izložba fotografija Petre Slobodnjak

Bogati program, kojim Ansambl LADO obilježava 70. obljetnicu osnutka započinje otvorenjem izložbe fotografija Petre Slobodnjak 7. veljače u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

Organizator: Ansambl LADO i Muzej za umjetnost i obrt
Ravnateljica Ansambla LADO: Ileana Jurin Bakotić
Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt: Miroslav Gašparović
Kustosica izložbe: Iva Prosoli, MUO
Stručna savjetnica na izložbi: dr.sc. Iva Niemčić, Institut za etnologiju i folkloristiku
Likovni postav izložbe: Petra Slobodnjak, Iva Prosoli, MUO
Isprint fotografija: Fini print, COLOROOM
Tehnički postav izložbe: Tehnički tim Muzeja za umjetnost i obrt (voditeljica: Irma Huić)
IT: Zoran Svrtan, MUO
Video materijali: Alen Vuković
Urednice kataloga: Iva Prosoli , MUO Petra Slobodnjak
Tekstovi u katalogu. Iva Prosoli
Prijevod na engleski jezik: Leo Vidmar
Dizajn kataloga i ostalih tiskovina: Petra Slobodnjak

O izložbi iz teksta kustosice Ive Prosoli:
Iza naslova LADO / RELJEFI / TRAGOVI skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeni izričaj. Spoj magijskog, obrednog različitih kultura koje su se izmjenjivale i ispresijecale na istom području, spoj praslavenskog i kršćanskog, ceremonijalnog, seoskog i plemićkog, a zatim spoj znanja i umijeća, vrhunske tehnike i dojmljive interpretacije, sve su to obilježja Ladovih izvedbi kroz sedamdeset godina rada.

Fotografije Petre Slobodnjak, nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom LADO, vrijedan su dokument o djelovanju ovog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih izvođača kao i vrijednih narodnih nošnji te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice.
No, fotografije Petre Slobodnjak nadilaze dokumentarno i govore prvenstveno onom što ples, odnosno glazba od davnina pa sve do danas u svojoj srži i jest, one govore o komunikaciji. Bilo kao magijsko sredstvo, kao dio religije ili svakodnevnog života ples je bez iznimke u prvome redu komunikacija: s onostranim, s božanskim zaštitnikom, silom prirode ili pak s plesnim partnerom ili partnerima. I u konačnici s publikom. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak odabrani upravo oni trenuci koji o tome govore najdirektnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe.
Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te video radovi s isječcima plesova.

 

Pokrovitelji izložbe su: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo kulture.