Noć muzeja 2019. u MUO

   

Projekti digitalizacije muzejske građe u Muzeju za umjetnost i obrt

Muzejski predmet u doba digitalne reprodukcije: Instalacija, biti će okosnica predstavljanja svih digitalnih platformi te poveznica sa Stalnim postavom muzeja

Zagreb, 25. siječnja 2019. –  U sklopu ovogodišnje teme Noći muzeja ’19 „Muzeji –  inovacije i digitalna budućnost“, Muzej za umjetnost i obrt predstavit će javnosti brojne projekte digitalizacije muzejske građe te digitalne platforme u kojima sudjeluje. Riječ je o projektima digitalizacije koji isporučuju građu na platforme poput Athena Plus, Partage Plus, Europeana, Google Arts & Culture, Art Nouveau Danube, te Museum With No Frontiers, što je ujedno priprema za promociju novog MUO portala koji će javnosti biti predstavljen tijekom veljače.

Kako bi javnosti na što plastičniji način predstavili sve platforme, Muzej će za vrijeme trajanja manifestacije, postaviti Instalaciju: Muzejski predmet u doba digitalne reprodukcije čiji je cilj  povezati jedan od preko 50 tisuća digitaliziranih objekata s pozicijom odabranog predmeta unutar Stalnog postava muzeja. Cilj ove instalacije jest također senzibilizirati javnost na dostupnost informacija vezanih za MUO fundus i šire putem Interneta.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, je prigodom priprema teme za ovogodišnju manifestaciju, izjavio: „Muzej za umjetnost i obrt započeo je proces digitalizacije još davno, s početka devedesetih godina kada se krenulo sa unosom artefakata i drugih muzejskih predmeta u digitalne sustave. Do danas, proces digitalizacije muzejske građe je evoluirao, posebice od 2012. godine na dalje, kada je Muzej započeo suradnju na brojnim EU projektima i digitalnim platformama.“

Osim teme digitalizacije, publika će u Noći muzeja ’19 moći razgledati najbolju i najveću izložbu Muzeja za umjetnost i obrt – Stalni postav na prva tri kata, te u sklopu postava izložbu konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka „Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?“.  Također, prateće izložbe: Sljedeća će biti bolja…,izložba blagdanskih čestitki, Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj, Izložba radova s radionica Pedagoškog odjela MUO, te izložba Hrvatska baština u trećoj dimenziji u suradnji sa tvrtkom Astarta Plus.

U Noći muzeja MUO je pripremio dodatne atrakcije poput posebno kreiranih Vrećica iznenađenja u okviru muzejske prodaje publikacija i suvenira koje se, tradicionalno, svake godine za vrijeme Noći muzeja mogu kupiti i do 70 % jeftinije. Zabavu će upotpuniti brojne druge atrakcije poput fotografiranja uz Davis Cup trofej te nagradni foto natječaj u atelieru izložbe blagdanskih čestitki „Sljedeća će biti bolja…“

 

O digitalnim platformama:

PARTAGE PLUS (2012-2014) http://partage.muo.hr/

MUO je digitalizirao i proslijedio prema Europeani 5.176 zapisa koji se odnose na razdoblje secesije. Građa je prikupljena od 64 ustanove iz cijele Hrvatske. Isporučeno je i 135 3D digitaliziranih predmeta. Tijekom projekta izrađen je višejezični tezaurus koji obuhvaća oko 3.500 termina, autora i autorskih radionica. Sudjelovalo 25 partnera iz 17 zemalja.

ATHENA PLUS (2013-2015) http://athena.muo.hr/

MUO isporučio prema Europeani 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz muzejskih zbirki MUO. Testirani alati za izradu digitalnih izložbi i mobilnih aplikacija. Pomoću alata MOVIO koji je razvijen unutar projekta, MUO je izradio digitalnu izložbu Stoljeće ručnog sata. U projektu je sudjelovalo 40 partnera iz 21 države članice.

EUROPEANA https://www.europeana.eu/

Na Europeana platformu je u sklopu projekata Partage Plus i Athena Plus isporučeno 56.881 zapisa.

GOOGLE ARTS & CULTURE (od 2015) https://artsandculture.google.com/

Na platformu je do sada isporučeno 376 fotografija predmeta iz fundusa MUO s pripadajućim metapodacima. Zahvaljujući 360 View pregledniku, moguće je virtualno razgledati Stalni postav muzeja. Za online posjetitelje razvijene su, pomoću alata Google Arts & Culture, tri digitalne izložbe.

ART NOUVEAU DANUBE (2017-2019) https://www.andanube.eu/

Interreg projekt održive zaštite i promocije arhitektonske secesijske baštine u dunavskoj regiji u kojem je isporučeno preko 5.000 zapisa vezanih za hrvatsku secesijsku arhitekturu. U projektu sudjeluje 10 institucija iz 7 zemalja članica.

MADE IN (2018-) madein-platform.com

Digitalna platforma za suradnju obrtnika i dizajnera / mapiranje lokalnih obrtnika

MUSEUM WITH NO FRONTIERS http://www.museumwnf.org/

Razvijene dvije digitalne izložbe, Discover Baroque Art (2012) i Discover Carpert Art (2017).

 

Dizajn / koncept prezentacije projekata : Petra Milovac