Inicijativa za jačanje veza između obrtnika i dizajnera

Inicijativa za jačanje veza između obrtnika i dizajnera sufinancirana sredstvima EU

MADE IN DESIGN & CRAFTS U ZAGREBU

  • Seminar i serija međunarodnih predavanja pod nazivom Design & Crafts in Dialogue #2 o novim modelima suradnje, kuriranja i produkcije dizajna i obrta, održat će se 31. siječnja u Kinu Europa.

Zagreb, 28. siječnja 2019. –  Međunarodni dvogodišnji projekt MADE IN / Crafts–Design Narratives koji istražuje relacije između suvremenog dizajna i tradicionalnih obrta, nakon što je krenuo u listopadu prošle godine, nastavlja se u Zagrebu 31. siječnja. U prostoru Kina Europa od 17 do 20 sati održat će se drugi po redu seminar i serija međunarodnih predavanja pod nazivom Design & Crafts in Dialogue #2. Program seminara usmjeren je na otvaranje tema o novim modelima suradnje, kuriranja i produkcije dizajna i obrta. Predavanja će održati predavači i sudionici iz Nizozemske, Belgije, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Projekt vodi Muzej za umjetnost i obrt MUO (Hrvatska), a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom u području: Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Muzej arhitekture i dizajna – MAO (Slovenija), OAZA (Hrvatska), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

MADE IN / Crafts–Design Narratives je dvogodišnji projekt sufinanciran od strane programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura Nova. Seminar je sufinanciran sredstvima Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Serija javnih predavanja renomiranih stručnjaka otvorit će pitanja i teme statusa suvremenog obrta i dizajna. U prvom predavanju O SURADNJAMA naslovljenom Does Craft need Design?, Willemien Ippel i Marion Poortvliet (Crafts Council Nederland) govorit će o novim proizvođačima, njihovim načinima proizvodnje i zastupljenosti u različitim formatima, ali i o ulozi organizacija i posrednika između obrtnika i dizajnera unutar nizozemske kulturne proizvodnje. Nakon 30’ predavanja uslijedit će 15’ razgovora, koji će voditi Relja Bobić (Nova Iskra, RS) i Maja Lalić (Mikser, RS).

Četiri izložbe studija slučaja otvorit će temu O KURIRANJU OBRTA kroz predavanje Making, thinking, (re)connecting belgijske kustosice i povjesničarke umjetnosti Evelien Bracke (Design Museum Gent, BE). Predavanje će se baviti poteškoćama, izazovima i mogućnostima vezanima uz kuriranje i prezentaciju obrta u suvremenom kontekstu. Kakav je potencijal obrta u 21. stoljeću i kako ga predstaviti široj javnosti u institucionalnom kontekstu? Nakon 30’ predavanja uslijedit će 15’ razgovora koji će voditi Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald, AT), Maja Vardjan (MAO, SI) i Koraljka Vlajo (MUO, HR).

O DIZAJNERSKOJ PRAKSI donosi predavanja dvoje mladih renomiranih dizajnera i istraživača. Henriette Waal (Atelier Luma, FR, NL) će u predavanju Multiple beginnings: Crafting possible futures govoriti o održivim načinima na koje Atelier Luma stvara i koristi prirodne i kulturne resurse bioregije i razvija lokalna rješenja za globalna pitanja od recikliranja poljoprivrednog otpada do promicanja tradicionalnih obrta. Andrea de Chirico (SUPERLOCAL, IT, NL) odvest će nas na kratko putovanje u 0 Miles Production – globalnu mrežu koja promiče lokalnu proizvodnju, razvija drugačiju viziju budućnosti o obrtima i općenito o proizvodnji. Predavanje će poslužiti i kao poziv na sudjelovanje u novoj iteraciji projekta, koja će se provesti u obliku radionice za mlade dizajnere i obrtnike ovog proljeća u Zagrebu. Nakon predavanja uslijedit će 15’ razgovor kojeg će voditi Ivana Borovnjak i Maja Kolar (OAZA, HR).

www.made in-platform.com

MADE IN

Design & Crafts in Dialogue #2

serija predavanja

—————————————————————————————————————————

31/1/2019, 17.00 – 20.00
Kino Europa (Dvorana Müller)

Varšavska 3, Zagreb

—————————————————————————————————————————

16.30 – 16.50
Registracija i kava
16.50 – 17.00
Uvod

—————————————————————————————————————————

O SURADNJAMA
17.00 – 17.45
Does Craft need Design?
Willemien Ippel i Marion Poortvliet (Crafts Council Nederland, NL) / 30′

Q&A: Relja Bobić (Nova Iskra, RS), Maja Lalić (Mikser, RS) / 15′

—————————————————————————————————————————

O KURIRANJU OBRTA
17.45 – 18.30
Making, thinking, (re)connecting
Evelien Bracke (Design Museum Gent, BE) / 30′

Q&A: Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald, AT), Maja Vardjan (MAO, SI) and Koraljka Vlajo (MUO, HR) / 15′

—————————————————————————————————————————

18.30 – 18.45
Pauza za kavu

—————————————————————————————————————————

O DIZAJNERSKOJ PRAKSI
18.45 – 20.00

 

Multiple beginnings: Crafting possible futures
Henriette Waal (Atelier Luma, NL, FR) / 30′

 

0 Miles Production
Andrea de Chirico (SUPERLOCAL, IT, NL) / 30′

 

Q&A: Ivana Borovnjak and Maja Kolar (OAZA, HR) / 15′

—————————————————————————————————————————