Cantate Domino 2018

CANTATE DOMINO 2018

U Muzeju za umjetnost i obrt, 16. prosinca 2018. godine, održan je šesti po redu adventski glazbeni događaj Cantate Domino.

Cantate Domino naziv je ciklusa koncerata koje Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka organizira od 2005. godine, zajedno s gospel zborom Sunce.

Na početku kreiranja ciklusa, zbor je izvodio četiri godišnja sezonska koncerta dok posljednjih nekoliko godina organizira dva glazbena događanja i to tradicionalno za Božić i Uskrs kada Sunce kao domaćin cijele glazbene svečanosti, ugosti nekoliko zborova ili ansambala s njihovim odabranim repertoarima.

Zadnje izdanje koncerta predstavljeno je javnosti ovog Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su u koncertnoj izvedbi ujedinjeni glasovi različitih opsega, boja i intenziteta u auditoriju Muzeja. Kroz glazbene programe, svoje glasovne mogućnosti pokazala su tri zbora i jedna solo pjevačica: gospel zbor Sunce, zborovi Cantate Populi i Asante i mlada solistica Petra Antolić.

Ovo je zapravo drugi glazbeni događaj koji se ostvaruje kroz zajednički aranžman MUO i gospel zbora Sunce. Prvo zajedničko glazbeno „druženje“ organizirano je još 2017. godine. Međutim, kontinuitet je ostvaren tako da se Muzej i ovog Adventa pokazao ne samo kao ambijent već i kao institucija u kojoj se glazba vrlo rado sluša i izvodi. Ponovno je stavljen naglasak na vokalnu glazbu raznih autora i različitih provenijencija koju su izvodili muzikalni entuzijasti.

Koncert je započeo domaćin večeri, gospel zbor Sunce. Ovaj amaterski zbor već dugih osamnaest godina mijenja svoj opseg i svoje voditelje te je od utemeljiteljice i prve voditeljice Karolin Wendt i isključivo ženskog sastava prerastao svoje početne okvire. Sastavljen je od pjevača različitih dobnih skupina koje vode  mladi dirigenati Mara Rice (od 2017.) i Ive Jarić (od 2018.). Artikulirana izvedba skladbi As I Went Down to the River to Pray, Veselje ti navješćujem, U to vrijeme godišta,  What a Wonderful World, Swing low, sweet chariot čije aranžmane i obrade potpisuju Iva Jarić, Branko Starc, KF Jehrlander i Eduard Putz, bila je dobar uvod u ostatak glazbene večeri.

Slijed je nastavio vokalni sastav Asante s tri izvedbe: Some nights, čiji aranžman potpisuje Andy Beck te božićni „klasici“ Silent night i Little drummer boy.

Asante je mladi zagrebački vokalni sastav koji okuplja devet iskusnih zaljubljenika u višeglasno pjevanje, a čine ga, redom: pravnica, teta u vrtiću, filozofkinja, glumica-lutkarica, fizioterapeutkinja, fotograf, ekonomist, akademska kiparica i jedna doktorica. Djeluju od 2014. godine, a njihov  repertoar obuhvaća različite žanrove, s naglaskom na a cappella obrade popularne suvremene glazbe. Do sada su održali nekoliko samostalnih koncerata u Zagrebu i okolici, a sudjelovali su na međunarodnim zborskim natjecanjima u Osijeku (2016.), gdje su osvojili zlatnu plaketu i prvo mjesto u kategoriji popularne glazbe te u Karlovcu (2017.) gdje su ponovili uspjeh. Ove godine (2018.) ostvarili su prvi inozemni nastup na međunarodnom festivalu zborova održanom u Calelli/Barceloni s kojeg su se vratili nagrađeni srebrom. Iako broje svega devet članova, kvalitetan nastup mladih glazbenih entuzijasta pokazao je ritmičnost i intonacijsku ujednačenost svih sudionika čime se je aktualizirala kvaliteta koju je ovaj zbor ranije postigao.

Petra Antolić je odrasla u muzikalnoj obitelji. Njezino glazbeno obrazovanje započelo je kad je imala četiri godine, nastavilo se s formalnim klasičnim glazbenim obrazovanjem te vokalnim obrazovanjem na satovima pjevanja kod prof. Mirele Brnetić od njezine sedamnaeste godine. Pjevanje je završila u Vokalnom studiji Bacchabundus gdje je kasnije vodila i vokalni ansambl, prateće vokale te raspisivala višeglasne aranžmane. Paralelno s vokalnim obrazovanjem pohađala je i satove glume u Studiju Kubus kod Simone Dimitrov Palatinuš. Po upisu na satove pjevanja počela je i intenzivnije nastupati, a kroz nekoliko godina i redovito pjevati po zagrebačkim klubovima kao što su Bulldog, Sax, Purgeraj, Jazz club i drugi. Pjevajući soul, blues, gospel, pop i jazz ostvarila je suradnje s mnogim instrumentalistima s hrvatske glazbene scene dok je afinitet prema akustičnim nastupima pokazala na nastupu u MUO, izvodeći skladbu Richarda Smallwooda I love the Lord i tradicionalnu božićnu pjesmu The first Noel. Ne mareći u ovome trenu za kolokvijalne upotrebe fraza koji su obično alati pri opisu nekog glazbenog događaja, može se slobodno reći da je Petra Antolić glasom nadrasla i prostor i publiku koja ju je slušala te večeri u atriju Muzeja. Čista intonacija, snažna ritmika i uvjerljiva intepretacija izvedbe opravdali su odabir organizatora koncerta mlade Petre kao trećeg izvođača u MUO.

Sljedećeg izvođača, mješoviti pjevački zbor Cantus Populi okupila je  glazbena pedagoginja i dirigentica Tatjana Merkl sa željom poticanja zborskog pjevanja u gradu Puli kroz  jedan nov način glazbenog izričaja. Grupa od trideset zaljubljenika u višeglasno pjevanje a capella prvu probu je održala 28. listopada 2014. godine, a već  u prosincu 2014. godine održali su svoje prve koncerte i gostovanja. Od 2017. godine, Cantus Populi u Puli (krajem mjeseca travnja) organizira susret zborova pod nazivom „Višeglasni zagrljaj na Kaštelu“ na kojem sudjeluju zborovi iz Hrvatske i susjednih zemalja u čast dana grada Pule. Uz Hrvatsku udrugu zborovođa, suorganizatori su međunarodnog natjecanja zborova „Istria Cantat“ koje je ove godine po prvi put održano u Puli. U Muzeju za umjetnost i obrt izveli su tri skladbe različitih autora: Go down Moses (William Stickles), Go Tell it on the Mountain (arr. Tatjana Merkl) i Baba Yetu (Christopher Tin), pokazavši poznavanje vrlo raznorodnih tradicija i izričaja.

Koncert u MUO završio je gospel zbor Sunce, otpjevavši poznate i uhu pamtljive božićne pjesme White Christmas i Feliz Navidad te tradicijske pjesme  Narodi nam se kralj nebeski i Radujte se narodi, obje u obradi Branka Starca.

Svi su ovogodišnji izvođači pokazali izuzetno vladanje glazbenom materijom kao i poznavanje zborskog pjevanja. Međutim, ako bi bilo potrebno staviti naglasak na samo jednu izvedbu ili jednog izvođača, tada bi Silent night u interpretaciji zbora Assante predstavljao kvalitativni iskorak večeri. Zanimljiva interpetacija tradicionalne božićne pjesme nastala kao rezultat glazbene kreativnosti ovog mladog ansambla, bila je highlight večeri – intonacijski besprijekorno, ritmički odmjereno. Izvedba koja svakom ”muzikalnom uhu” jednostavno godi. Jedina zamjerka bila bi usmjerena na trajanje, ali kvaliteta jednostavno ne može dosaditi.

Kada je završen prošlogodišnji koncert u MUO, u pisanim osvrtima se podvukla misao „da se u Muzeju za umjetnost i obrt glazba cijeni, rado izvodi, a najradije sluša“. Ovaj Advent i ovaj koncert potvrdili su navedenu misao, stoga ne preostaje drugo nego iščekivati neke sljedeće glazbene poslastice u MUO!

 

 

Tekst: Antonija Dejanović, voditeljica Zbirke glazbenih instrumenata