U MUO otvorena izložba blagdanskih čestitki

Zagreb, 11.12. 2018. –  U adventskom ozračju Muzeja za umjetnost i obrt večeras je svečano otvorena izložba blagdanskih čestitki iz fundusa MUO, koja nosi naziv „Sljedeća će biti bolja… Izložba je posvećena čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, a svojim nazivom nosi poruku bolje budućnosti. Upravo su takve poruke utkane u stare čestitke koje se mogu vidjeti na izložbi, njih ukupno 400, od kojih najstarija datira iz 1898. godine.

Izložba u svom presjeku, od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki, prikazuje kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi.

Uz originalne čestitke, od kojih se brojne prikazane u velikih formatima, posjetitelji će moći uživati i u brojnim drugim rekvizitima koji stvaraju blagdanski ugođaj. Jedan od najzanimljivijih je rekonstrukcija fotografskog ateljea iz prijelaza 19. u 20. stoljeće u kojem će se posjetitelji moći sami fotografirati.

Uz portretne fotografske čestitke, izložene su i čestitke velikih imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog, Marije Kalentić, Ice Voljevice i drugih.

Kustosice izložbe su Dunja Nekić, voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Vizualni identitet i postav izložbe potpisuju Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, a izradu anmacija Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.

Izložba ostaje otvorena do veljače 2019.

U Muzeju za umjetnost i obrt svečano otvorena izložba blagdanskih čestitki SLJEDEĆA ĆE BITI BOLJA… ovogodišnja…

Gepostet von MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts am Dienstag, 11. Dezember 2018

 


Uz adventsku izložbu blagdanskih čestitki Sljedeća će biti bolja… (11.12. – 27.1.) u različitim tehnikama i medijima izrađivat ćemo božićne i novogodišnje čestitke i ukrase, nakit za bor i još puno toga! Radionice su namijenjene svim uzrastima. Možete doći kada hoćete i ostati koliko želite. Prijava nije potrebna, a radionica je besplatna uz kupljenu ulaznicu za izložbu (prema povoljnijoj cijeni – kao za grupne posjete).

Termini radionica za građanstvo:

subota 15.12., 10-14h
subota 22.12., 10-14h
subota 29.12., 10-14h
subota 5.1., 10-14h

tijekom praznika: utorak 8.1. – subota 12.1. (radnim danima 10-16h, subota 10-14h)

Termine za grupne posjete možete dogovoriti na edukacija@muo.hr .