Adventska izložba

Svečano otvorenje izložbe blagdanskih čestitki

Dašak ozračja nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ ovog će Adventa pripremiti Muzej za umjetnost i obrt na izložbi božićnih i novogodišnjih čestitki koja će se otvoriti 11. prosinca i trajati sve do 3.veljače 2019. Pod nazivom SLJEDEĆA ĆE BITI BOLJA… ovogodišnja adventska izložba posvećena je čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi.

Povijest obilježavanja blagdana te sličnih prigoda na čestitkama seže u vrijeme kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu u drevnom Egiptu i Kini. Ručno rađene papirnate čestitke izmjenjivale su se u Europi već u 15. stoljeću, a ideja prodaje kako ručno, tako i komercijalno izrađenih čestitki počela je sredinom 19. stoljeća. Od portretnih fotografskih čestitki s početka 20. stoljeća do kasnijih duhovitih eksperimenata s vrstama tiska i papira, čestitke su često svojom kvalitetom nadilazile i svoj mali format i svoj kratkotrajni životni vijek. U izradi čestitki okušala su se velika imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog i Marije Kalentić. Novu godinu sugrađanima i poslovnim partnerima čestitali su i nekad nezaobilazni Grga Ice Voljevice i vječni profesor Baltazar (u ime Zagreb filma).

Bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen je slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.

Najljepše od njih, one ozbiljne i neozbiljne, dostojanstvene i ironične, pune dobrih želja i crnog humora, koje se čuvaju u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zbirci starije i novije fotografije te u Zbirci grafičkog dizajna, biti će izložene u jednom novom spoznajnom svjetlu pretočenom u priče i slike nekih davnih blagdana.

Kustostvo izložbe potpisuju Dunja Nekić, kustosica i Voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Postav izložbe i  grafički dizajn potpisuje Sanja Bachrach Krištofić, a izradu anmacija Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.

Odgovori