Donacija knjižne građe Gradskom muzeju Vukovar

VRIJEDNA DONACIJA KNJIŽNE GRAĐE MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT IZ ZAGREBA GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Zagreb / Vukovar, 17. prosinca 2018. – Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba danas je uručio Gradskom muzeju u Vukovaru vrijednu donaciju knjiga za muzejsku knjižnicu. Donacija sadrži 470 jedinica stručne literature, a pripremile su je djelatnice knjižnice Muzeja za umjetnost i obrt pod vodstvom dr. sc. Anđelke Galić, muzejske savjetnice, znanstvene suradnice i voditeljice Odjela knjižnice, Zbirke grafike, Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO.

Stručna i znanstvena literatura prikupljena je iz vlastitih izdanja te dubleta knjižnice, a pokriva područja arheologije, etnologije, povijesti i povijesti umjetnosti te periodičkih publikacija. Svrha ove donacije Muzeja za umjetnost i obrt koja sadrži izdanja najistaknutijih kulturnih institucija i muzeja s područja Republike Hrvatske i inozemstva jest pomoći izgradnji i upotpunjavanju fondova knjižnica, raznih profila diljem Hrvatske (muzejske, školske, visokoškolske, narodne, knjižnice u malim gradovima i mjestima), osobito specijaliziranih – muzejskih.

dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica, znanstvena suradnica i voditeljica Odjela knjižnice, Zbirke grafike, Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO, koja je inicirala i organizirala prikupljanje knjižne građu, tom je prigodom istaknula: „Donacija poput ove jedan je od načina da se nakon stradanja u Domovinskom ratu jedan od najistaknutijih knjižničnih fondova koji se nalazio u Gradskom muzeju Vukovar upotpuni izdanjima koja su neophodna u stručnom i znanstvenom radu muzejskog osoblja. Stručna literatura koju MUO donira vukovarskom muzeju, izdvojena je iz fonda knjižnice MUO kao najveće muzejske knjižnice specijalizirane za područje umjetnosti i umjetničkog obrta u ovom dijelu Europe, a velikim dijelom rezultat je desetljećima razvijane međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt sa srodnim ustanovama u Hrvatskoj i diljem svijeta, kao i prakse razmjene publikacija. Donacija je također poseban doprinos Muzeja za umjetnost i obrt značaju ove baštinske institucije kroz specifičan segment knjižne građe koja će primjereno mjesto naći u povijesnom zdanju dvorca Eltz u kojemu je muzej smješten. Želja nam je ovom donacijom omogućiti kulturnim djelatnicima i ljubiteljima umjetnosti kao i posjetiteljima Gradskog muzeja Vukovar pristup ovoj specifičnoj građi“.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2104300752964014&type=3&tn=-UC-R