Pokrenut partnerski projekt CENTAR OBLIKOVANJA SVAKODNEVICE sufinanciran sredstvima ESF-a

U ponedjeljak, 29. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu, svečano su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Jedan od projekata financiranih putem ovog poziva bit će i novi partnerski projekt Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-a, udruge Bacači sjenki i Grada Zagreba, pod nazivom „Centar oblikovanja svakodnevice“.

Cilj Poziva Kultura u centru bio je razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, kao i unapređenje postojećih i uspostava novih modela sudioničkog upravljanja u kulturi, jačanje kapaciteta dionika (zaposlenika javnog sektora i organizacija civilnog društva) uključenih u procese sudioničkog upravljanja u kulturi i poticanje umrežavanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi, povećanje uključenosti građana u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici, te povećanje njihova pristupa kulturnim i umjetničkim sadržajima. Ugovore su uručili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. Odobreni projekti financiraju se sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) te sredstvima Državnog proračuna RH (15%).

Odobreno je financiranje za ukupno 34 projekta, uključujući i Centar oblikovanja svakodnevice, projekt Hrvatskog dizajnerskog društva i projektnih partnera: Muzeja za umjetnost i obrtULUPUH – Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, udruge Bacači sjenki i Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je 2,351,087.66 kuna, a iznos EU potpore za projekt je 1.998.424,51 kuna (85% bespovratnih sredstava).


Centar oblikovanja svakodnevice

Putem dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice istražit će se mogućnosti i stvoriti preduvjeti za razvoj novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Fokus tog modela je na aktivnostima u području istraživanja, dokumentiranja i aktivacije povijesne i suvremene baštine dizajna i primijenjene umjetnosti, uz intenzivno strateško povezivanje institucija, strukovnih udruženja i udruga civilnog društva. U okviru projekta provodit će se niz programskih aktivnosti čija je namjera doprinijeti povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti i utjecaju dizajna u razvoju kulturnog, ekonomskog i društvenog života zajednice, kao i u kontekstu kulture svakodnevnog života građana.


Dokumentiranje svakodnevnog života / Mreža dizajnerskog sjećanja

Program uključuje istraživanje, povezivanje i umrežavanje postojeće dokumentarne građe o povijesnoj i suvremenoj baštini dizajna i primijenjene umjetnosti. Jedan od rezultata umrežavanja arhivske građe partnera je zajedničko, javno online sjedište pod nazivom Mreža dizajnerskog sjećanja, koja će se nadopunjavati novim istraživanjima i novokreiranom dokumentacijom napravljenom od strane partnera te u suradnji s građanima u nizu javnih participativnih aktivnosti. Umreženi resursi znanja i informacija o dizajnu u kontekstu svakodnevnog života bit će interpretirani i putem triju zajedničkih izložbi Dizajn u gradu i pratećih publikacija. U sklopu aktivnosti pod nazivom Živi arhiv građani će govoriti o svom iskustvu života i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene te sudjelovati u procesu dokumentiranja i ukazivanja na važnost određenih dizajnerskih predmeta, kao ravnopravni sugovornici s dizajnerima, arhitektima, teoretičarima i istraživačima.


Izvedbe svakodnevice / Učenje svakodnevice

Programi Izvedbe svakodnevice i Učenje svakodnevice odnose se na istraživanja, akcije i radionice inkluzivnog i performativnog karaktera. Akcije i radionice, vodstva, gradske ture i izvedbe u javnom prostoru namijenjene su građanima i aktivno ih uključuju kao dionike kulture dizajna, primijenjene umjetnosti i arhitektonskog oblikovanja. U sklopu ovih programa provodit će se i različite radioničke aktivnosti namijenjene građanima.

Autori koncepta Centar oblikovanja svakodnevice su Mia Bogovac, Marko Golub i Maša Milovac u suradnji s predstavnicima partnerskih institucija i organizacija. Korisnik projekta Centar oblikovanja svakodneviceje Hrvatsko dizajnersko društvo, s partnerima Muzejom za umjetnost i obrtULUPUH-om, udrugom Bacači sjenki i Gradom Zagrebom. Tijekom naredne dvije godine Hrvatsko dizajnersko društvo će otvarati pozive široj javnosti ali i svojim članovima za sudjelovanje u aktivnostima projekta.

 

obavijest_znakovi

IZVOR: http://dizajn.hr/blog/centar-oblikovanja-svakodnevice-esf/

 

Skip to content