Otvorenje izložbe hrvatskog dizajna 1718

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718 i dodjela nagrada

U četvrtak 25. listopada 2018. u 20 sati u MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT i IZLOŽBENOM SALONU IZIDOR KRŠNJAVI u Zagrebu otvara se jubilarna deseta IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA, izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. U sklopu ovog izdanja izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, predstavit će se 243 rada, od toga 212 profesionalnih i 31 studentski, a izložbu prati i novo izdanje publikacije PREGLED HRVATSKOG DIZAJNA na 480 stranica. Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2018.

Radovi će se predstaviti u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Cilj izložbe je zabilježiti stanje dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta. Taj dio selekcije i ove godine bit će prikazan izdvojeno iz središnjeg prostora izložbe, Muzeja za umjetnost i obrt – u susjednom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud

Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica). Međunarodni ocjenjivački sud čine članovi Selekcijske komisije te dva inozemna člana, Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija). Međunarodni ocjenjivački sud u ovom sastavu odlučivat će o nagradama i priznanjima koja će biti proglašena na svečanom otvorenju izložbe 25. listopada.

Nagrade

Nagrade i priznanja dodjeljuju se u svih osam profesionalnih, odnosno studentskih kategorija. Osim ovih nagrada, koje vrednuju najbolja ostvarenja u različitim područjima dizajnerskog djelovanja, dodijelit će se još tri važne nagrade. Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Članovi Selekcijske komisije nominirali su za Veliku nagradu HDD-a sljedeće autore: Nikolu Đureka sa suradnicima za knjigu Osnove oblikovanja pismaIvu Letilović, Igora Pedišića i Vladimira Končara za Posjetiteljski centar Mali Arsenal i Damira Gamulina sa suradnicima za Obiteljski hotel Amarin. Više o nominiranim radovima, njihovim autorima te obrazloženja nominacija pročitajte ovdje.

Također, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D, dodjeljuje se i posebna nagrada Ico-D Excellence Award. Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva ove je godine Nagradu HDD-a za životno djelo odlučio dodijeliti teoretičaru umjetnosti i dizajna Matku Meštroviću. Sve nagrade bit će dodijeljene u sklopu otvorenja izložbe, 25. listopada 2018. u 20 sati.

Diskurzivni program  

U petak 26. listopada s početkom u 17.30 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održat će se predavanja inozemnih članova žirija, Susan Sellers (SAD) i Slavimira Stojanovića (SRB).

Pregled hrvatskog dizajna 1718

Pregled hrvatskog dizajna reprezentativno je popratno izdanje s 480 stranica teksta i reprodukcija, koje služi ne samo kao katalog izložbe nego i temeljni dokument o tekućoj produkciji hrvatskog dizajna. Osim kataloškog dijela koji sadrži ne samo fotografije nego i kratke tekstove o svakom radu, publikacija sadrži i intervjue sa žiratorima i priloge koji govore o stanju hrvatskog dizajna danas. Posljednji dio knjige sadrži i detaljan pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u protekle dvije godine te kazalo. Urednik Pregleda hrvatskog dizajna 1718 je Marko Golub.

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Adris, Gradska skupština Grada Zagreba, Ico-D – International Council of Design

Sponzori izložbe: Ars kopija, Igepa Group, Span, Iskon

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list


 

 

Skip to content