MADE IN

Što?

MADE IN je inicijativa za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Cilj projekta je obnoviti tradiciju obrtništva i educirati dizajnere o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, stvarajući tako novo, autentično i održivo lice suvremenog dizajna. MADE IN projekt ima za cilj promicanje europskog obrtničkog nasljeđa i inovativnog suvremenog dizajna široj javnosti. Cilj projekta je uspostaviti platforme za razmjenu znanja, konstruktivni dijalog i, naposljetku, novu suradničku praksu između obrtnika i dizajnera.

Zašto?

MADE IN je nastao zbog sve prisutnije svijesti o ključnoj ulozi koju tradicionalni obrti i manufakture igraju u stvaranju i održavanju lokalnog i europskog identiteta. Posebno u ovom dobu globalizacije, obrti – čvrsto utkani u tkivo lokalnih zajednica – predstavljaju način očuvanja lokalnog identiteta i lokalne osebujnosti. Nadalje, proizvodnja zanatskih objekata podupire održivu praksu korištenjem lokalnih materijala i potiče ponovno korištenje / popravak postojećih proizvoda i time potiče sporiju potrošnju (u odnosu na suvremeno doba prekomjerne potrošnje). Međutim, zanatske radionice i obrtnici nestaju  iz urbanih sredina, protjerani beskrajnim količinama jeftinih „made in China“ proizvoda. Obrti i male proizvodne produkcije ne nalaze mjesto u suvremenoj dizajnerskoj praksi. Razlog je prije svega nepostojanje izravne izloženosti novih generacija na vrijednosti, specifičnosti i povijesti ovih zanata, koji predstavljaju bitan dio svake kulture.

Kako?

Projekt MADE IN ima za cilj očuvati ovaj kulturni potencijal djelujući na različitim razinama: kreiranjem detaljne dokumentacije odabranog lokalnog obrtnika i proizvođača; uspostavom platformi za razmjenu znanja i razvoj projekata koji povezuju obrtnike i dizajnere; i konačno, potičući njihovu interakciju sa širokim spektrom publike.

MADE IN obuhvaća razne aktivnosti kao što su putujuće izložbe, dizajnerske rezidencije i radionice, radionice za profesionalni razvoj obrtnika, kustosa i dizajnera, seminare / konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike. Kroz te događaje projekt će zagovarati dostupan i inkluzivni dizajn i predstaviti europsku zanatsku baštinu široj javnosti. Projekt također predlaže kreiranje nove europske web platforme MADE IN. Namjera ove platforme je poticanje suradnje između obrtnika i dizajnera te poticanje inovativnog pristupa dizajnu usluga, scenarija i proizvoda koji se temelje na obrtničkoj tradiciji. Platforma će omogućiti prijenos znanja i pružiti profesionalne mogućnosti za razvoj dizajnera, obrtnika i kustosa koji se bave obrtničkom baštinom.

Trajanje projekta: listopad 2018. – rujan 2020.

Partneri na projektu:

Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Oaza,

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO),

Nova Iskra, Mikser, Werkraum Bregenzerwald

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa