Zatvorena izložba „Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost“

ZATVORENA VELIKA IZLOŽBA O ŠEZDESETIMA U MUO

Zatvorena izložba „Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost“. Ostvarila izuzetnu posjećenost 

U pet mjeseci koliko je bila otvorena izložbu je posjetilo više od 50.000 posjetitelja što je svrstava u sam vrh izložbenih ostvarenja

30.rujan 2018., Zagreb – U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt danas je zatvorena velika izložba „Šezdesete u Hrvatskoj- mit i stvarnost“. Tijekom pet mjeseci, koliko je bila otvorena, zabilježila je izuzetan broj posjetitelja, njih više od pedeset tisuća. Velik odjek izložba je doživjela, ne samo kod domaće publike, već je zabilježila i brojne posjete iz susjednih zemalja, osobito iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije i drugih zemalja iz okruženja, a u ljetnim mjesecima pojačan porast posjeta turista iz ostalih europskih i azijskih zemalja.

Prvih tjedana od otvaranja, jednako kao i posljednjih, izložbom je prolazilo i po nekoliko stotina posjetitelja dnevno, dok je ta brojka u posljednja dva dana pred zatvaranje prešla i preko dvije tisuće posjetitelja dnevno.

Od strane javnosti, medija i struke, izložba je ponijela brojne epitete poput „izložba godine“, „epohalna izložba“ i brojne druge.

Prigodom njenog zatvaranja, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović je istaknuo: „Izuzetno smo ponosni na realizaciju i uspjeh ove izložbe, posebice iz razloga što je njome Hrvatska napokon dobila respektabilno istraživanje ovoga razdoblja svoje povijesti, ključnog doba kad se zemlja emancipirala ne samo ekonomski nego i kao snažna kulturna sredina“.

Profesor Zvonko Maković, autor koncepta izložbe također se osvrnuo na zatvaranje izložbe s nekoliko riječi: „Izuzetno mi je drago da je izložba koju smo radili s velikim veseljem i velikim naporom imala ovakav odjek. To govori da smo pogodili nešto što je publici važno i korisno, a tiče se naše nedavne prošlosti koja nam itekako može pomoći u artikuliranju današnjice, baš kao i budućnosti.“

Podsjetimo, kompleksnost izložbe pratio je angažman 18 autora dionica koje su zaokružile svojevrsne „fenomene“ toga vremena, čak 92 suradnika, 62 institucije posuditelja te čak 84 privatna prosuditelja, ne samo iz Hrvatske već i iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Izložbu je tijekom njenog trajanja pratio bogat popratni program, brojna stručna vodstva, radionice, glazbene slušaonice, retrospektive filmova, okrugli stolovi i predavanja, suvenirski program, te velika monografija posvećenih razdoblju šezdesetih.