Otvorena izložba Refleksije

Izložba nagrađivanog nakita akademske umjetnice DIANE SOKOLIĆ otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

19.rujna 2018., Zagreb – Karakterističan i višestruko nagrađivan nakit i dodaci od raznobojnog pleksiglasa akademske umjetnice Diane Sokolić u središtu je izložbe pod nazivom Refleksije koja je jučer otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt. Nakit i dodaci od pleksiglasa izloženi su na trećem katu Stalnog postava muzeja u sklopu Studijskih zbirki unutar kojeg na zanimljiv način međusobno stvaraju dijalog vremena i trendova.

Više od pedeset predmeta izrađenih od pleksiglasa među kojima su ogrlice, narukvice, štapovi, čizme, torbe, dio su prepoznatljivog rukopisa umjetnice za čiju je originalnost i stručnu teh¬niku izrade osvojila brojna svjetska priznanja i nagrade. Upravo oni, izloženi uz predmete lijepih i primijenjenih umjetnosti od 14. do 21. st. koji se nalaze u vrijednim muzejskim Zbirkama metala, stakla, keramike, mode i modnog pribora, stvaraju dijalog vremena i trendova, konvencija i noviteta na međi obrta i umjetnosti.
Predmeti od pleksiglasa pokazuju impresivnu sposobnost umjetnice i njenog igranja dimenzija¬ma, materijalima i tehnologijom u procesu stvaranja njene umjetničke vizije. Izloženi uz muzejske predmete oni govore suvremenim jezikom omogućavajući nove interpretacije i opažanja klasičnog i suvremenog.

Sokolić od 2011. izrađuje karakterističan nakit od raznobojnog pleksija, koji je nastao kao nusprodukt izrade upravo svjetlosnih instalacija. Na Amsterdam Light Festivalu 2015. godine njezina svjetlosna instalacija izabrana je kao jedan od finalista u konkurenciji od sedamdeset radova umjetnika iz cijelog svijeta. Autorica je dosad imala 25 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 300 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1981., InSE-e (The International Society for Education Through Art) od 2009., ULUPUH-a od 2012. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1986. Za svoj je rad višestruko nagrađivana u cijelom svijetu od Velike Britanije do Italije i Rusije. Njezina umjetnička fotografija nalazi u stalnom fondu pariške Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U prisustvu brojnih ljubitelja umjetnosti i stvaralaštva Diane Sokolić, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, u nazočnosti ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića, te autorice i kustosice izložbe Adriane Prlić.

Dizajn postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje Karla Kocijan.

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog 2018.

Diana Sokolić – biografija
Rođena u Rijeci. Diplomirala na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1981. godine. Suradnica Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1981. do 1983. godine. Uz svjetlosnu umjetnost kojom se, bavi se i dizajnom, keramikom, fotografijom i pedagoškim radom više od 25 godina. Na Amsterdam Light Festivalu, 2015. godine njezina svjetlosna instalacija izabrana je kao jedan od finalista u konkurenciji od 70 radova iz cijeloga svijeta. Priredila 25 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 300 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica HDLU-a od 1981., InSE-e (The International Society for Education Throughod) 2009., ULUPUH-a od 2012., HZSU-a od 1986.

 

Fotografije: Vedran Benović