Promocija secesijske baštine u dunavskoj regiji /14.6.2018./18:00 vodstvo

U MUO otvorena međunarodna izložba Arhitektura u dunavskoj regiji povodom Svjetskog dana secesije


10.lipnja 2018. Zagreb– Povodom Svjetskog dana secesije koji se obilježava 10. lipnja, jučer je ispred Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena međunarodna izložba Arhitektura u dunavskoj regiji. Riječ je o projektu Art Nouveau koji traje od 2017. do 2019. u kojem sudjeluje 10 partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Izložba je tematski podijeljena u tri cjeline: Otto Wagner i njegovi učenici, Ödön Lechner i njegovi sljedbenici i Manifestacije secesije, a postavlja se u čitavoj dunavskoj regiji, točnije u 7 država iz kojih se koordiniraju napori kako bi se zaštitila, revitalizirala i promovirala secesijska graditeljska baština. U tom kontekstu organizirana je i ova izložba kojom se stavlja naglasak na secesijsku arhitekturu upravo u dunavskoj regiji.

Izložba će trajati do 17. lipnja, a tijekom njezina trajanja održat će se besplatno vodstvo  po nekim najznačajnijim secesijskim objektima u Zagrebu.

U četvrtak 14. lipnja 2018. u 18 sati krenut će se ispred Muzeja za umjetnost i obrt u obilazak zgrade Etnografskog muzeja / stare Trgovačko-obrtničke komore, Hrvatskog državnog arhiva, Kuće Baude, Kuće Rubetić-Gollner, Kuće Schumacher i Kuće Kaline.

Gradovi partneri u Interreg Danube Transnational Programu su: Beč, Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Ljubljana, Oradea, Sofija, Subotica, Segedin i Zagreb) željeli bi obilježiti obljetnice Otta Wagnera i Marcella Komora i predstaviti ne samo najpoznatije arhitekte tih gradova nego i raznolikost manifestacija secesije u gore navedenim regijama.