Muzički biennale Zagreb /18.5.2018./17h

Uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost  i Međunarodni dan muzeja

pozivamo Vas da se 18. 5. 2018. u 17 sati, na dan kada je 1961. započeo prvi Muzički biennale Zagreba, zajedno podsjetimo na njegovog osnivača u programu:

Milko Kelemen, Muzički biennale Zagreb i suvremena hrvatska glazba

Izbor snimaka dokumentarnih i glazbenih emisija o Milku Kelemenu iz arhiva HRT-a  komentiraju akademik Nikša Gligo i muzikologinja Seadeta Midžić

Milko Kelemen je osnivanjem Muzičkog biennala Zagreb snažno potaknuo uključivanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva u visoki krug ideja i dometa glazbe XX. stoljeća, a Zagreb učinio europskim žarištem suvremene glazbe. Skladatelj Kelemen je oličenje dramatičnih mijena epohe i iskreni je avangardist u skladu s definicijom Eugena Ionesca: “Avangardni čovjek je kao neprijatelj unutar kruga koji namjerava razoriti. Čim je jedan oblik, jedan način izraza poznat, već je zastario”. Sa sintetizirajućom i preobražavajućom snagom ugrađivao je dominantne ideje stoljeća u svoja djela praizvedena i prisutna na velikim svjetskim pozornicama. Posebno je to vidljivo u scenskim djelima s tekstovima E. Ionesca (Novi stanar, 1963.), A. Camusa (Opsadno stanje, 1968. – 1969.) i u suradnji s F. Arrabalom (Opera bestial – Apokaliptika, 1963. – 1979.).

 

Vaš MUO

 

 

MBZ