Zagrebački solisti /8.5.2018./20h

U utorak, 8. svibnja, s početkom u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagrebački solisti održat će treći koncert u ciklusu ‘Zagrebački solisti u MUO’. Koncert je posvećen djelima koje su hrvatski skladatelji posvetili Ansamblu, od Milka Kelemena, Silvija Foretića, Srećka Bradića, Krešimira Seletkovića do Ante Knešaureka.

Kao posvetu izložbi ‘Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost’, Zagrebački solisti koncert će otvoriti skladbom ‘Koncertantne improvizacije za gudače’, skladbe koju je Milko Kelemen na narudžbu Radio Zagreba napisao 1954. godine, posvetivši je Zagrebačkim solistima pod vodstvom Antonija Janigra. Od praizvedbe, pa do 1960.,. Zagrebački solisti izveli su Koncertantne improvizacije preko četiri stotine puta, a do danas se broj izvedbi popeo na preko sedam stotina izvedbi, upriličenih na svim kontinentima. ‘Koncertantne improvizacije’ najizvođenije je djelo hrvatskog autora u djelovanju Zagrebačkih solista tijekom 1960-ih godina.

 

PROGRAM KONCERTA:

Milko Kelemen (1924.-2018.)
Koncertantne improvizacije

Krešimir Seletković (1974.)
Lacrimae

Srećko Bradić (1963.)
Sketch Music

Ante Knešaurek (1978.)
Koncert za kvartet saksofona i gudače

izvodi Papandopulo kvartet: Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon, i Tomislav Žužak, bariton saksofon

Silvio Foretić (1940.)
Solisti