ART NOUVEAU – održiva zaštita i promocija secesijske baštine u dunavskoj regiji / 27.3.2018. 10-14h

Muzej za umjetnost i obrt partner je u projektu ART NOUVEAU – održiva zaštita i promocija secesijske baštine u dunavskoj regiji (u okviru INTERREG Danube transnacionalnog programa) koji traje od siječnja 2017. do lipnja 2019.

Vodeći partner je rumunjski Grad Oradea, a osim MUO sudjeluju partneri iz Budimpešte, Beča, Bukurešta, Ljubljane, Szegeda, Sofije, Subotice i Beograda.

PROGRAM U MUO 27.3.2018. 10 – 14 h

ART NOUVEAU – održiva zaštita i promocija secesijske baštine u dunavskoj regiji
Upitnici na temu strategije očuvanja secesijske graditeljske baštine – radionica

Među ciljevima projekta je izrada strateškog dokumenta kojim bi se ocijenilo postojeće stanje secesijske arhitektonske baštine u zemljama sudionicama, te izradili prijedlozi i planovi za njezinu bolju zaštitu i promociju. Zbog toga su izrađeni upitnici namijenjeni stručnjacima, organizacijama i građanima koji su na neki način povezani sa secesijskom arhitekturom – bilo da je ona njihov interes kao stručnjaka, bilo da rade na zaštiti i restauriranju secesijskih zgrada ili da stanuju u njima.
Riječ je u stvari o tri upitnika – jedan je namijenjen stručnjacima, drugi organizacijama, a treći građanima. Osim mogućnosti online ispunjavanja upitnika odlučili smo organizirati radionicu na kojoj bi se ukratko prezentirao projekt, pojasnila neka pitanja i u opuštenoj atmosferi razmijenila iskustva o zaštiti, obnovi i promociji secesijske arhitekture.

Dnevni red
10.00 – 10.30 Predstavljanje sudionika i projekta
10.30 – 11.00 Prezentacija upitnika
11.00 – 11.15 Pauza za kavu
11.15 – 13.00 Asistencija pri ispunjavanju upitnika; problemi; pitanja i odgovori
13.00 – 14.00 Zakuska

O projektu:

Cilj projekta je sastaviti strateški dokument s naglašenim koracima koje treba poduzeti kako bi se bolje zaštitila i promovirala secesijska baština regije. Unutar ove aktivnosti snima se postojeće stanje pojedinih secesijskih cjelina. U tom je kontekstu izrađena studija Europske avenije u Osijeku.
Pažnja se posvećuje i arhitektonskoj dekoraciji te se organiziraju nacionalne i transnacionalne radionice na kojima sudjeluju stručnjaci koji demonstriraju tehnike i procedure koje se koriste u cilju očuvanja secesijske arhitekture.
Održavat će se i radionice na temu korištenja javnih prostora u modernim urbanim središtima dunavske regije s visokom koncentracijom secesijskih zgrada.
U izradi je jedinstvena baza podataka stručnjaka raznih profila koji su na neki način povezani sa secesijskom baštinom – istraživača, restauratora, povjesničara umjetnosti, arhitekata…
Razvit će se interaktivna mobilna aplikacija zasnovana na geolokaciji za potrebe turista, turističkih vodiča, opće publike, ali i stručnjaka.
Povodom Svjetskog dana secesije u lipnju 2018. održat će se zajednička izložba na kojoj će se predstaviti vrsni arhitekti i njihovi radovi iz svih zemalja sudionica. Uz izložbu će se organizirati i niz popratnih događanja poput malih izložbi i radionica, besplatnih vodstava i slično.
U izradi je i film o secesijskoj arhitektonskoj baštini u kojem će se naglasiti specifičnosti manifestacije stila na pojedinim zemljopisnim područjima, te prezentirati najznačajnija ostvarenja u graditeljstvu i urbanizmu dunavske regije.

Koordinatorica projekta za MUO: dr.sc. Vesna Lovrić Plantić; članovi tima: Zoran Svrtan (IT), Dunja Nekić i Petra Milovac (stručne suradnice).