Otvorena izložba ITALIAN LIGHT

• Izložba Italian Light donosi povlašteni pogled na talijanski dizajn unikatnih rasvjetnih tijela

Zagreb, 15. veljače 2018. – U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Italian Light koja hrvatskoj javnosti predstavlja izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka ’50-ih do kraja ’90-ih godina 20. stoljeća.
Odabrane avangardne lampe dolaze iz talijanske Zbirke Cortopassi i predstavljaju jednu od najvažnijih i najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području kućne rasvjete. Izložba je podijeljena u tri dijela koja vode kroz razdoblje od početka pedesetih do kraja devedesetih godina 20. stoljeća nastojeći istaknuti temeljna obilježja talijanskog dizajna na području kućne rasvjete.

 

Foto: Vedran Benović

 

Specifičnost izložbe očituje se u prikazu istraživanja i izražavanja rasvjetnih tijela ne samo kroz njihovu funkcionalnost već i kroz dublje propitivanje svjetlosti kao nematerijalne pojave i njene duboke aspekte ljudske prirode te povezanosti čovjeka sa svijetom. Neke od povijesnih lampi izložene na izložbi, a posebno odabrane od kolekcionara su modeli Gina Sarfattija, Olaf Von Bohra, Achillea Castiglionija, Superstudia i Ettore Sottsassa.
Uz nazočnost brojnih gostiju, dizajnera, arhitekata i ljubitelja umjetnosti, izložbu je otvorio Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, a o njenom značaju govorili su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Nj. E. ADRIANO CHIODI CIANFARANI, Veleposlanik Talijanske Republike, Stefania del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu, te Paolo Cortopassi, kolekcionar.

Tom prigodom, direktorica Talijanskog instituta za kulturu Stefania del Bravo je istaknula:
„Dizajn je postao dio našeg života, našeg okruženja, izražava naš ukus i potiče našu kreativnost i maštu dok se umjetničkoj slici ili skulpturi možemo diviti, mogu nam pružiti estetski užitak, potaknut nas na razmišljanje dizajn, pogotovo onaj posljednjih nekoliko desetljeća – je ušao u naše domove i utječe na naš načina života, a ove lijepe svjetiljke su upravo dokaz te činjenice.“

Kustoski posao izložbe potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare, gospodin Alberto Squarcia.
Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka 2018.
O Kolekcionaru: Gospodin Paolo Cortopassi predstavlja dio svoje kolekcije od oko 400 komada dizajnerskih lampi koje pokrivaju povijesno razdoblje od početka 50′ do kraja ’90 godina prošlog stoljeća.Karakteristika izloženih lampi je u tome da su sve originali, proizvedene u malim serijama.
O StudioArcheo900: organizira u suradnji s Talijanskim Institutima za kulturu, Institutima za Vanjsku trgovinu i Privrednim komorana, izložbe i kulturne manifestacije u čitavom svijetu s posebnim osvrtom na dizajn, modu, umjetnost u prestižnim sjedištima. Izložba Italian light prije Zagreba je predstavljena s velikim uspjehom u Milanu, Bangkoku, Hong Kongu, Shanghaiu, Taipeiju, Beogradu i Bologni.