[izložba] Više od dužnosti

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Veleposlanstvo Države Izrael
organizira izložbu
VIŠE OD DUŽNOSTI / BEYOND DUTY
u Muzeju za umjetnost i obrt

31.siječnja – 11. veljače 2018.

Više od dužnosti

Diplomati priznati kao Pravednici među narodima
Ova izložba je posvećen Pravednicima među narodima i preživjelima iz holokausta čija hrabrost i izdržljivost nas ohrabruju.
Na medalji koja se predaje Pravednicima među narodima, ugravirano je:
Zahvalni izraelski narod
‘Tkogod spasi jedan život, spasio je jedan čitav svijet’

Yad Vashem, Svjetski centar sjećanja na holokaust u Jeruzalemu, čuva uspomenu na prošlost i priopćuje njezino značenje budućim generacijama.

Jedna od glavnih dužnosti Yad Vashema je izražavanje zahvalnosti Države Izrael i židovskoga naroda onima koji su pomogli Židovima tijekom holokausta. Ova misija definirana je zakonom kojim se osnovao Yad Vashem  1963. godine. Centar sjećanja pokrenuo je svjetski projekt dodjeljivanja titule Pravednika među narodima koji su riskirali svoje živote da spase Židove.

U tom cilju Yad Vashem je osnovao komisiju koju vodi umirovljeni sudac Vrhovnoga suda koja istražuje svaki slučaj i odgovorna je za dodjelu odličja. Oni koji su priznati dobivaju medalju i počasnu svjedodžbu, odaje im se počast na Brdu sjećanja u Jeruzalemu a priče o spašavanju, dokumenti i svjedočanstva trajno se čuvaju.

Zaključno s 2017. godinom, gotovo 27.000 muškaraca i žena iz svih dijelova društva, porijekla i vjera, iz preko pedest zemalja širom svijeta, priznati su kao Pravednici među narodima. Program priznavanja se nastavlja i Yad Vashem prima stotine novih zahtjeva svake godine.