Izložba Na iglama – Modni dizajn Igora Galaša

Modna priča talentiranog i svjetski nagrađivanog hrvatskog dizajnera Igora Galaša biti će dio ovogodišnjeg adventskog programa u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba radova ovog istaknutog hrvatskog dizajnera predstavit će njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu. Autor će izložiti više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta, iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine. Zahvaljujući svojim pletenim skulpturama Igor Galaš je proputovao cijeli svijet i osvojio prestižne svjetske modne nagrade.  Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu Svjetskog ambasadora mode. U ovoj jedinstvenoj modnoj priči koja će Vam dočarati čarobnu igru pletiva moći ćete uživati u Muzeju za umjetnost i obrt od 19. prosinca 2017. do 28.siječnja 2018.

 


IGOR GALAŠ je rođen 1982. godine u Koprivnici. Završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn tekstila. Diplomirao Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Od srednje škole aktivno izlaže na brojnim skupnim izložbama na temu dizajna i forme tekstila i sudjeluje na modnim revijama.

Kao student sudjelovao je na brojnim modnim natjecanjima od kojih su najznačajnija svjetsko natjecanje mladih modnih dizajnera Hempel Award  u Pekingu 2008. i 2011. godine i modno natjecanje iD DUNEDIN EMERGING DESIGNER AWARD na Novom Zelandu.

Član je ULUPUH-a i HZSU-a.


Velika izložba „hrvatskog kralja pletenine“ pripremana posljednje 4 godine

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba  Na iglama- modni dizajn Igora Galaša

  • Pletene skulpture i frizerska oglavlja svojom fascinacijom već od prvog dana dobivaju epitete izložbenih projekata koji staju uz bok najvećih europskih i svjetskih metropola

Zagreb, 20.12. 2017. –  Izložba unikatnih pletenih radova međunarodno nagrađivanog modnog dizajnera ručnog pletiva, Igora Galaša, pod nazivom Na iglama- modni dizajn Igora Galaša otvorena je jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt i predstavlja njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu. Više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija nastajalih od 2006. do 2012. godine čini okosnicu ove visoko inspirativne umjetničko- dizajnerske izložbe. Pletene skulpture i frizerska oglavlja svojom fascinacijom već do prvog dana dobivaju epitete izložbenih projekata koji staju uz bok najvećih europskih i svjetskih metropola

Igor Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode, a nosi i laskavu titulu „hrvatskog kralja pletenine“. U svojim radovima dizajner koristi tradicionalne tehnike pletenja kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, artwear– nosivu umjetnost. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu svjetskog ambasadora mode. Prepoznatljivi dizajnerski rukopis Igora Galaša priznat je i na međunarodnoj modnoj sceni. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja na značajnim svjetskim modnim natjecanjima (Italija, Poljska, Slovenija). Činjenica da je na svjetskom natjecanju Hempel Award u Pekingu u dva navrata, 2009. i 2011. godine, uspio ući u finale i oba puta biti nagrađen (brončana statua za najbolju kolekciju svijeta) govori o njegovoj kreativnosti i izvanrednoj kvaliteti.

Izložba je rezultat nastojanja Muzeja za umjetnost i obrt da osvijesti potrebu za muzealizacijom mode te intenzivnijom suradnjom modne industrije, dizajnera i Muzeja. Do sada je MUO predstavio više suvremenih hrvatskih modnih dizajnera što planira i u narednom razdoblju.

Izložbu je realizirala i pripremila Andrea Klobučar, viša kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora u suradnji s autorom te restauratoricama savjetnicama u MUO, Antoininom Sršom i Ivom Čukman. Uz nazočnost brojnih uzvanika iz svijeta umjetnosti, mode i dizajna izložbu je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja iduće godine.