Održan adventski koncert u Muzeju za umjetnost i obrt

CANTATE DOMINO

Adventski koncert u Muzeju za umjetnost i obrt

U Muzeju za umjetnost i obrt 17.12.2017. godine održan je peti po redu adventski glazbeni događaj Cantate Domino. Muzej u kojem se glazba rado sluša i izvodi ovaj put stavio je naglasak na vokalnu glazbu. Tako je prošle nedjelje više desetaka djevojaka i mladića ujedinilo svoje glasove različitih opsega, boja i intenziteta prepunom auditoriju Muzeja. Tijekom večeri je kroz pomno odabrane programe svoje glasovne mogućnosti pokazalo šest zborova: klapa Armorin, renesansni ansambl  Laudate, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu Capella Juris, djevojački zbor Cantate ante omnia i gospel zbor Sunce. Upravo je ovaj potonji, u suradnji s Zagrebačkim glazbenim podijem Centra za kulturu Trešnjevka, još  2005. godine i pokrenuo ciklus koncerata Cantate Domino. U početku su se godišnje izvodila četiri koncerta (proljeće, ljeto, jesen, zima), dok se posljednjih nekoliko godina organiziraju dva glazbena događanja i to tradicionalno za Božić i Uskrs, kada gospel zbor Sunce kao domaćin cijele glazbene svečanosti, „ugosti“ nekoliko zborova ili ansambala sa njihovim repertoarima. Zadnje izdanje koncerta upravo se i čulo prije nekoliko večeri u Muzeju za umjetnost i obrt.

Slijed je započela klapa Armorin, sastavljena od sedam žena i osnovana još 1999. godine pri radionici klapskog pjevanja u Studentskom centru u Zagrebu. Još 2006. godine klapa debitira na najprestižnijem klapskom natjecanju Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te osvaja prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike u debitantskoj kategoriji dok u finalnoj večeri ženskih klapa iste godine osvaja treću nagradu publike. Od tada, Armorinke  svake godine sudjeluju na navedenom festivalu, najčešće praćene visokim ocjenama stručnih „ušiju“, što se naravno ponovilo i ovom prigodom. Artikulirana izvedba čiste intonacije uz ritmičku savršenost bila je izuzetan uvod u glazbenu večer.

Sljedeći ansambl bio je Laudate, kvantitativno neveliki sastav koji  gaji kvalitativni afinitet prema majstorima i skladbama renesansne. Laudate je entuzijastično izveo pod dirigentskom palicom Elene Konovalove  Ave Mariu Vlade Sunka, Regem natum angelus anuntiavit, skladbu slovenskog skladatelja Jakoba Gallusa te Alleluiu Tomislava Uhlika, suvremenog hrvatskog autora, skladatelja i dirigenta.

Slijedilo je Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, najstariji i ujedno i najmlađi zbor koji je prisustvovao te večeri u atriju Muzeja za umjetnost i obrt. Najstariji s obzirom da je godina osnutka zbora 1858. godina, dok najmlađi s obzirom na kronološku dob svojih članova. Kao prvi registrirani pjevački sastav Hrvatske, ovaj karlovački mješoviti zbor uz vremenske stagnacije, egzistira i pjeva na glazbenim „stacijama“ gotovo 160 godina. Dok se zbor zadnjih nekoliko godina uspješno interpolira među važnije hrvatske zborove, 2016. godina i proglašenje Zore trećim najboljim zborom u Republici Hrvatskoj na Državnoj smotri zborova Sabora kulture, njihov je vjerojatno najveći uspjeh. Ono što su pokazali u Muzeju bilo je poznavanje izvođenja različitog repertoara koji se kretao od skladbe Bože Potočnika Dobra večer dobri ljudi zatim obrade narodne pjesme Prva je vura te Ukuthule, molitve plemena Zulu iz Afrike. Jasna tehnička artikulacija svih dionica s naglaskom na sopransku, ritmičnost i intonacijska ujednačenost svih pjevača samo je aktualizirala kvalitetu koju je ovaj zbor već ranije postigao.

Četvrti zbor bio je Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu Capella Juris, koji okuplja tridesetak studenata prava te prijatelja Fakulteta. U jedanaest godina postojanja ova skupina glazbenih entuzijasta – s formalnim muzičkim obrazovanjem ili bez njega – uvježbava i izvodi repertoar svjetovnog i sakralnog karaktera, osobito pazeći na promicanje bogate hrvatske glazbene baštine. Na koncertu su uz vješto vođenje Mara Ricova otpjevali Sicut cervus renesansnog velikana Giovanni Pierluigija da Palestrine, Ave Mariu Thomasa Luisa de Victorie uz Gaudete nepoznatog autora.

Predzadnji je nastupio zbor Cantus ante omnia kojeg je osnovala 2007. godine muzikologinja i dirigentica Snežana Ponoš. Cilj je bio edukacija mladih pjevačica kako bi što izvrsnije mogle raznovrsnim i umjetnički zahtjevnim repertoarom pridonijeti promociji zborske glazbe u nas te ugledu hrvatske zborske glazbe u svijetu. S obzirom na niz nastupa na visokoj umjetničkoj razini, koje je zbor imao u zadnjih nekoliko godina, cilj se može smatrati uspješno ostvarenim. Na adventskom koncertu Cantus ante omnia  izveo je Agnus Dei  Ive Antogninia, božićni klasik Have yourself a merry little Christmas Hugh Martina/Ralpha Blanea i Žažaru Roberta Prilepića (arr. Saša Matovina).

Energično, ritmično, intonacijski točno, izvrsne tonske modulacije. Jednostavno izvrsno.

Slijed je završio gospel zbor Sunce, otpjevavši dvije poznate i uhu pamtljive skladbe Allways on my mind  te I say a little prayer for you, obje u aranžmanu Mara Ricova, uz još jedan božićni klasik od Georga Friedericha Händela – Joy to the world. Ovaj amaterski zbor već „dugih“ 17 godina mijenja svoj opseg kao i svoje voditelje, pa je tako od utemeljiteljice Karolin Wendt i isključivo ženskog sastava prerastao svoje okvire i danas se zove gospel zbor Sunce, sastavljen od pjevača različitih dobnih skupina i vođen stručnom palicom mladog Mara Ricova. Zanimljive obrade uz dinamičnu izvedbu bile su karakteristike „glazbenog domaćina“ večeri.

Svih su zborovi pokazali poznavanje materije i svaki je na svoj osebujan način pjevao. Međutim ako bi se morao staviti naglasak na samo jednu izvedbu ili jednu skladbu, tada bi Žažara zbora Cantus ante omnia bila highlight večeri. Iako je interpretacija bila neosporna, specifičnost zvuka djevojačkog zbora, dakle ono što Cantus ante omnia njeguje i prema čemu usmjerava svoju pozornost, bila je najjasnije markirana upravo u ovoj skladbi očitih folklornih korijena.

Iako je ovakav broj zborova u atriju Muzeja relativna novost, to zasigurno neće biti posljednja prilika ljubiteljima za uživanje u ovakvoj vrsti glazbe, jer se u Muzeju za umjetnost i obrt glazba cijeni, rado izvodi  a najradije sluša. Stoga iščekujemo sljedeću glazbenu poslasticu s nestrpljenjem!

 

Tekst: Antonija Dejanović