Izložba Matijaža Počivavšeka 19.10.–19.11.

SINE CERA.CUM CERA

Izložba skulptura jednog od najznačajnijih slovenskih kipara, Matjaža Počivavšeka, premijerno je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt.
Svoje najrecentnije radove ovaj je kipar odlučio izložiti i prvi puta pokazati javnosti, upravo u Hrvatskoj. Tako će hrvatska publika moći pogledati impresivne skulpture u plemenitim metalima, ebanovini, bronci, granitu i željezu, uz hommage tradicionalnom ne-kiparskom materijalu – vosku.
Brojnu publiku na sinoćnjem otvorenju pozdravio je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović dok je izložbu otvorila gđa. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.
Svečanosti otvorenja nazočili su i mag. Igor Teršar, direktor Odbora za stvaralaštvo, Ministarstva kulture Republike Slovenije, gđa. Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Njezina Ekselencija gospođa dr.sc. Smiljana Knez, Veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Ova značajna izložba dio je međuinstitucionalne suradnje između Republike Slovenije i Republike Hrvatske, nastavljajući se na već uspostavljenu dugogodišnju suradnju, Muzej za umjetnost i obrt i Cankarjev domu Ljubljani prije nekoliko godina započeli su međunarodni projekt kontinuirane godišnje razmjene izložbi. U okviru međuinstitucionalne suradnje do sada su u Ljubljani realizirane izložbe:
Vatroslav Kuliš: Radovi na papiru (2013./14.) i Zlatan Vrkljan : Zagrebačka škola (2015.), a u Muzeju za umjetnost i obrt izložba Ivo Prančič : Black Garden (2014.).

O autoru:
Matjaž Počivavšek rođen je 1955. u Ljubljani. Tamo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1978., te se specijalizirao za skulpturu (1978.). Predavanja je slušao i na New York Studio School u New Yorku (1980./1981.) i na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu (1983./1986.). Na Akademiji likovnih umjetnosti radi kao profesor od 1996. godine. Trenutno živi i radi u Ljubljani i Parizu.
Kipar Matjaž Počivavšek ubraja se u doajene klasičnog pristupa skulpturalnom oblikovanju i jedan je od najznačajnijih slovenskih nasljedovatelja tradicije modernizma. Svoja ostvarenja temelji na formalnim i sadržajnim istraživanjima modernističkog likovnog jezika, što se ogleda u opsežnom rasponu preispitivanja njegovih ključnih tema i sadržaja poput odnosa volumena i prostora u konceptu monolita i serijalizma, ekspresivnosti ploha i napetosti površina, odnosa ponavljajućih programiranih ritmova ili silovitosti vitalističkih gibanja. Polazeći ponajprije od fizičkih kvaliteta i strukture materijala (ponajčešće su to drvo, mramor ili kovano željezo), autonomna izražajnost svake pojedine skulpture ovisi o naglašavanju njene podatnosti ili otpora oblikovanju i ostvarivanje rafinirane materijalne povezanosti s prostornom okolinom i ambijentom. Fokus na dijaloškom odnosu s ishodišnim uvjetovanostima odabranog materijala omogućuje Počivavšeku da uz svoju tehničku virtuoznost iskaže i senzualnu ekspresivnost materije, koja postaje temeljnim nositeljem značenja, a čija s idejna punoća ostvaruje u cjelovitosti prožimanja s okolinom, u istoj mjeri komunicirajući sa promjenjivim spletom asocijacija promatrača, kao i s konkretnim galerijskim, arhitektonsko-urbanističkim ili prirodnim ambijentom u kojemu se nalazi

Izložbu razgledajte do 19. studenog 2017.
Foto: Vedran Benović