Retrospektivna izložba Đure Janekovića iz zbirke MUO

Retrospektivna izložba Đure Janekovića iz zbirke MUO bit će predstavljena i u talijanskom gradu Gradisca d’Isonzo u subotu, 28.listopada 2017. godine.

ĐURO JANEKOVIĆ: HRVATSKI FOTOGRAF, EUROPSKI UMJETNIK

“ĐURO JANEKOVIĆ – FOTOGRAFO CROATO, ARTISTA EUROPEO”

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA ĐURE JANEKOVIĆA KOJA JE OBIŠLA BROJNE HRVATSKE I EUROPSKE MUZEJE BIT ĆE PREDSTAVLJENA I PUBLICI U TALIJANSKOM GRADU GRADISCA D’ISONZO

Retrospektivna izložba hrvatskog fotografa Đure Janekovića, iz zbirke fotografija Muzeja za umjetnost i obrt koja predstavlja njegov fotografski opus nastao u razdoblju od 1932. do 1935. godine, bit će predstavljena publici u talijanskom gradu na sjeveru Italije Gradisca d’Isonzo u Regionalnoj galeriji suvremene umjetnosti “Luigi Spazzapan”, u Palači Torriani.  Ova značajna izložba prepoznatljivog rukopisa i prikaza Zagreba, prvi puta je bila predstavljena javnosti 2009. godine u Muzeju za umjetnost i obrt i od tada je i obišla brojne hrvatske i europske muzeje u Osijeku, Bratislavi, Rimu, Milanu i Bariju.

Radovi Đure Janekovića (1912-1989) donedavno su bili potpuno nepoznati  u kontekstu hrvatske, ali i europske fotografije, premda je Janeković  u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća bio značajnim protagonistom zagrebačke umjetničke scene i svjedokom te promicatelj europskog modernizma. Svojim  fotografijama Janeković postaje kroničar života svoga grada na svim razinama, od predgrađa do elegantnih ulica, od dama i balerina do siromašnih ljudi s rubova života. Značaj i vrijednost ove važne hrvatske fotografske baštine otkrila je autorica izložbe, dr.sc Marija Tonković, povjesničarka umjetnosti, doktorica znanosti, muzejska savjetnica, docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izložba će, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu, biti otvorena do 19. studenog 2017. godine.