Koncert TRIADE V 17.10.2017 / 20 h

Antiphonus i Muzej za umjetnost i obrt, muzej dobrog zvuka, najavljuju šetnju europskom glazbenom zvukovnicom kroz koncerte iz ciklusa TRIADE V

TRIADE u Muzeju za umjetnost i obrt Vam u sezoni 2017./2018. nude šetnju europskom glazbenom zvukovnicom: od Ars Subtilior avinjonske Palais de Papes i sumnjivim dimom zakađenih kasnogotičkih pariških coffee shopova, preko prekrasne četvrte knjige madrigala Claudija Monteverdija, zatim presjeka katalonske i španjolske glazbe uz gošću prekrasna ne samo glasa, Núriu Rial i njezinog baselskog kolege Edina Karamazova, do programa koji će i najtvrdokornije sumnjičavce u komunikativnost suvremene glazbe baciti na koljena, predvođena opusom Ligetija, uz naslove tipa Nonsense madrigals i Counting music, te sočna intermezza (Hungarian rock -Pavao Mašić, čembalo) uz tajnovite i egzotične instrumentalne goste iznenađenja.

Na prvom koncertu u utorak 17.10.2017. u 20 sati predstavljamo:

Crème de la Crema Catalana

Nuria Rial, Edin Karamazov & Antiphonus

Nuria Rial & Edin Karamazov & Antiphonus

u Muzeju za umjetnost i obrt

17.10.2017. u 20 sati

Uronite u vedriju stranu katalonske mirisne glazbene zbilje, od kraljevstva Aragon do danas!

Otkrijte ZAŠTO je Nuria Rial kraljica opernih i koncertnih pozornica i diskografski mamac…

Evo malog presjeka za ljubitelje skraćenih CV-a:, Nuriu lajkaju Ivan Fischer, Sir John Eliot Gardiner, Paul Goodwin, Trevor Pinnock, Howard Griffiths, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Thomas Hengelbrock, Laurence Cummings, Neville Marriner  i Teodor Currentzis; slijede (folovaju), i to u tempu: Concerto Köln, The English Concert, Kammerorchester Basel, Collegium 1704, Il Giardino Armonico, Les Musiciens du Louvre, Elbipolis Barockorchester, Le Cetra Basel i L’Arpeggiata, a stokaju (vrše sačekušu) izdavači Harmonia Mundi France, Sony Classical, uz nagrade Orphée d’Or i ne jedan, nego dva Echa.

Uz gošću prekrasna ne samo glasa, Nuriu Rial i njezinog baselskog kolege Edina Karamazova, Antiphonus će Vas utopiti u kremi s mirisom badema, narančine korice i pravih, domaćih jaja od koka mediteranske ispaše, na kakvima su stasali i Cristobal de Morales, Mateu Fletxa, Manuel de Falla y Matheu, Claudio Monteverdi, pa i nešto mlađi Bernat Vivancos.

Benvinguts!

Vaš Antiphonus


Program: Morales (non Maja, sed Christobal de), Mateu Fletxa, Manuel de Falla y Matheu, Claudio Monteverdi, Bernat Vivancos


Nuría Rial je katalonska sopranistica koja slovi za jednu od ponajboljih opernih pjevačica specijaliziranih za barokni i klasični repertoar. Diplomirala je glas i klavir na konzervatoriju u Barceloni, a od 1998. do 2002. bila je članica Konzertklasse Kurt Widmera na Glazbenoj akademiji u Bazelu gdje je stekla i solističku diplomu. Dobitnica je ECHO Klassik nagrade za mladu glazbenicu godine ( 2009.) kao i Operni zapis godine (2012.). Surađuje s dirigentima kao što su Ivan Fischer, Sir John Eliot Gardiner, Paul Goodwin, Trevor Pinnock, Howard Griffiths, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Thomas Hengelbrock, Laurence Cummings, Neville Marriner i Teodor Currentzis te ansamblima Concerto Köln, The English Concert, Kammerorchester Basel, Collegium 1704, Il Giardino Armonico, Les Musiciens du Louvre, Elbipolis Barockorchester, Le Cetra Basel i L’Arpeggiata. Nuría Rial snima ekskluzivno za Sony Classical.

Predstavnik novog, rijetkog i neobičnog, Edin Karamazov slijedi jedinstvenu umjetničku viziju kombinirajući istraživački duh s propitivanjem krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Nagrađivan najprestižnijim nagradama poput Edison Award (2002.), Premio Cobadisco za najboljeg stranog glazbenika (Kuba, 2009.), Brit Award (2007.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji, Diapason d’Or i mnogih drugih. U godini 2001. bio je nominiran za Grammy. Prema mišljenju kritičara, svojim albumom Come Heavy Sleep (Alpha, 2003.) postavio je novi standard muziciranja na lutnji.

Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u Muzeju za umjetnost i obrt i Trinitas u sv. Katarini. Antiphonus se osluškuje i diše u komornom duhu i kada se radi o složenim vokalno-instrumetnalnim kombinacijama.

Tako su neki od programskih vrhunaca netom proteklih sezona bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija, Šipuša i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija , Bachovi moteti, niz hrvatskih praizvedbi i djela naručenih za Antiphonus, zatvaranje zagrebačkog Biennala i nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu -turneje po Sloveniji, Srbiji i Francuskoj. Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama turnejom s Krešimirom Špicerom i Edinom Karamazovim, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, brojnim prigodama u Zadru i Brodu. Tu su koncerti otvorenja sezone Zagrebačkih solista, gostovanja u predbrojci HRBE i koncerti povodom feste sv.Vlaha u Dubrovniku, i na kraju – sedam koncerata u ciklusima Triade i Trinitas za koje smo nagrađeni Milkom Trninom, i dalje vjerni premisi iz prve rečenice ovog teksta.

Ulaznice se prodaju na Info pultu Muzeja za umjetnost i obrt od 10.10. te jedan sat prije početka koncerata po sljedećim cijenama:

TRIADE: 90 kn /50 kn za studente i umirovljenike

Pretplata za sva 4 koncerta TRIADE: 280 kn / 200 kn za studente i umirovljenike

TRINITAS (2 koncerta): 90 kn /50 kn za studente i umirovljenike

Bach: Johannenspassion: 120 kn /70 kn za studente i umirovljenike

Pretplata TRIADE & TRINITAS & Johannenspassion: 500 kn

Radno vrijeme Muzeja za umjetnost i obrt: utorak-subota 10-19 sati / nedjelja 10-14 sati

 

Posebna pogodnost: uz kupljenu ulaznicu za koncert Crème de la Crema Catalana MUO Vam poklanja besplatno razgledavanje izložbe Vedute Venecije iz zbirke umjetnina Intese Sanpaolo do 29.10.2017.