Finalist natječaja Moj ZABA Start

Projekt MUO za djecu jedan je od finalista prestižnog natječaja Moj ZABA Start!

https://www.mojzabastart.hr/home/finalisti#pan2

Više o Projektu:

MUO za djecu prvi je projekt u Hrvatskoj posvećen stvaranju digitalne platforme sadržajem potpuno prilagođene uzrastu od 4 do 12 godina s ciljem popularizacije kulturno-umjetničkih sadržaja Muzeja za umjetnost i obrt prema najsuvremenijim tehnološkim standardima.

Misija projekta MUO za djecu  je stvaranje digitalnog mjesta za okupljanje mlađih, te edukacija i podizanje svijesti o važnosti kulture i umjetnosti, istovremeno nudeći jedinstven proizvod na tržištu koji služi kao pozitivan primjer suradnje IT sektora i kulture.

Ovaj projekt to planira postići razvijanjem aplikacije za tablete pomoću koje djeca kroz kviz znanja i igru memory uče o Stalnom postavu, značajkama stilova, posebnostima eksponata i sami povezuju viđeno tijekom stručnog vodstva Pedagoškog odjela. U partnerstvu s liderom na tržištu izrade aplikacija, Degordianom, tim stručnjaka iz MUO će osmisliti sučelje aplikacije, vizualni identitet, kviz za djecu i igru memory. Svi elementi imaju edukativnu funkciju i vizualno i sadržajno su vezani uz elemente Stalnog postava.

Prva faza veće inicijative MUO za djecu je stvaranje aplikacije MUO za djecu u potpunosti prilagođenu potrebama najmlađih korisnika – sadržajem i tehnološkim mogućnostima. Sama održivost projekta osigurana je konstantnim unapređenjem aplikacije, kao i dodavanjem sadržaja koji privlače nove korisnike ali i onim koji su se aplikacijom već služili. Razvoj aplikacije kroz dodavanje igrica, ali i izmjene sadržaja postojećih programa čini drugu fazu projekta. Uspješno ostvarenom vidljivosti na nacionalnoj razini i prepoznatosti među korisnicima (djecom ) i interesnim zajednicama (škole, roditelji, odgajatelji), planirano je da projekt postane zasebna domena unutar web-a Muzeja za umjetnost i obrt čineći treću fazu projekta. Tako, osim offline korištenja unutar MUO i na muzejskim uređajima, ova aplikacija bi se mogla koristiti i od kuće, na taj način popularizirajući muzejske sadržaje za djecu i bez direktne interakcije s eksponatima i postavom.

Muzeji se nerijetko susreću s problemom nedostatka adekvatne komunikacije s mlađim dobnim skupinama zbog neprilagođenosti komunikacijskih kanala i nedostatku svijesti o zanimljivosti muzejskih sadržaja svim posjetiteljima. Ovim projektom želimo premostiti takav stav i ponuditi potpuno originalan projekt namijenjen djeci, tehnologijom prilagođen suvremenom dobu.

Uključivanjem djece u muzejske projekte educiramo mlađe generacije o razumijevanju umjetnosti i važnosti kulture za zajednicu nudeći alternativu drugim oblicima provođenja vremena izvan i unutar kurikuluma pružajući jedinstven i moderan način učenja kroz igru.

 

Više o projektu na:

https://www.mojzabastart.hr/home/muo-za-djecu

Hvala vam na svakom glasu.