Matjaž Počivavšek : sine cera. cum cera

Jedan od najpoznatijih slovenskih kipara, Matjaž Počivavšek, u Muzeju za umjetost i obrt 12.listopada u 19 sati otvara veliku izložbu svojih recentnijih radova.

Kipar jedinstvenog umjetničkog izraza ovom izložbom predstavlja radove u plemenitim metalima, ebanovini, željezu, bronci i granitu, ali i novi, tradicionalno ne-kiparski materijal – vosak.

Počivavšekov ideal oduvijek je bila skulptura stvorena bez intervencije ljudske ruke – acheiropoieton. Tako u procesu izrade željeznih monolita lijeva: „vosak, koji ne koristi kao što bi to bilo za očekivati kao samostalni podatni materijal za modeliranje ili lijevanje bronce, nego uvođenjem nove materije nastavlja propitivati i problematizirati područje suodnose oprečnih materijalnih svojstava – voska i željeza. Osim toga mijenja se i forma – skulpture postaju monumentalne, nastaju monoliti, gotovo primordijalnog značenja i snage. Upravo u tim pomacima, kao i u procesu sljubljivanja željeza i voska, koliko god to naizgled paradoksalno zvučalo, uvodi proces „kontrolirane slučajnosti“ . Naime, kroz kontrolirano lijevanje  voska na željezo,  koji se svojom teksturom i bojom sliježe na željeznu podlogu,  stvaraju se nove materijalne relacije između mekanog, podatnog  voska i tvrde željezne osnove. Osim toga, odnos između trajnosti željeza i temporalnosti, nježnosti i podatnosti voska,  zasigurno je svojevrstan kiparski Jin i Jang.“ (iz predgovora kustosa izložbe i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslava Gašparovića).

Naziv izložbe sine cera. cum cera (bez voska. s voskom) jasan je indikator umjetnikove snažne posvećenosti povijesnom, duhovnom i metaforičkom, naime sine cera označava ono što je neprekriveno, što nije prevučeno voskom – bez posredovanja ruke.

Izložba ostaje otvorena do 19. studenog.

Biografija autora

Matjaž Počivavšek rođen je 1955. u Ljubljani. Tamo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1978., te se specijalizirao za skulpturu (1978.). Predavanja je slušao i na New York Studio School u New Yorku (1980./1981.) i na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu (1983./1986.). Na Akademiji likovnih umjetnosti radi kao profesor od 1996. godine. Trenutno živi i radi u Ljubljani i Parizu.