Ne propustite zadnji dan izložbe Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici!

Dvije izložbe talijanskog baroka u MUO

Ne propustite djela baroknih sklikara Venecije, izložbu “Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici” koja je u MUO još samo 5 dana, do nedjelje 1.10. do 19 sati.

U nedjelju 1. listopada posjetite MUO uz bogat program koji kreće od 10 sati, po jedinstvenoj cijeni ulaznice od 20 kn i s produljenim radnim vremenom do 19 sati.

Doživite raskoš venecijanskog baroka uz dodatnu pogodnost razgleda izložbe Vedute Venecije, djela venecijanskih majstora koja su prvi puta predstavljena u Hrvatskoj. Slike Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta stigle su iz Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi. Izložba Vedute Venecije ostaje otvorena do 29. 10. 2017.

Posebna prilika za sve posjetitelje bit će i izložba radova polaznika kreativnih GALAntnih radionica  te besplatna vodstva za građanstvo u 11 i 17 sati. Vodstvo kroz izložbu “Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici” u 17 h vodit će prof. Giovanni Carlo Federico Villa.

Svi posjetitelji ostvaruju popust i u Museum shopu pri kupnji iznad 100 kn.

PROVEDITE RASKOŠNU NEDJELJU U MUO!


O izložbi

Izborom najreprezentativnijih slika osamnaestog stoljeća iz Pinakoteke grada Vicenze, tog slavnog Palladijeva grada blistave i bogate povijesti, Muzej za umjetnost i obrt predstavlja izložbu Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici.

Nakon ključne uloge koju je tijekom povijesti imala u političkom, ekonomskom, a osobito kulturnom i umjetničkom životu Europe, u „galantnom“, kako su ga često nazivali, osamnaestom stoljeću Veneciji je preostao samo sjaj bez moći, ali i u tim posljednjim desetljećima svoje samostalnosti svijetu je podarila cijeli niz sjajnih umjetnika. Svoj utjecaj proširila je na mnoge, u tom trenutku veće i politički značajnije zemlje, poput Njemačke i Španjolske, u kojima je djelovao Giambattista Tiepolo, ali i mnogi drugi venecijanski umjetnici.

Autori izložbe prof.Giovanni Carlo Federico Villa i Miroslav Gašparović napravili su vrsni odabir slikara koji uz Tiepola na najbolji način predstavljaju posljednje veliko slikarsko razdoblje Venecije .Tu su našli mjesta velikani kao što su Sebastiano i Marco Ricci, Giambatistta Piazetta, Tiepolov sin, suradnik i sljedbenik Giandomenico, čiji reprezentativni radovi predstavljaju vrhunac i kraj baroknog slikarstva Venecije.

Zaključno poglavlje venecijanskog i kulturnog kruga kojem pripada i Vicenza, znakovito je po prisutnosti mnogih stranih umjetnika koji su, ponajprije iz Francuske i Nizozemske, donosili svoju tradiciju i stilske varijante te ih inkorporiraju u venetsko slikarstvo. Na ovoj izložbi predstavljamo, među ostalima, djela Francuza Louisa Dorignya, Flamanca Jacoba van der Kerckohvena, te nizozemskog slikara Jacobusa Victorsa. Ovdje je svakako zanimljivo istaknuti da je spomenuti Victors polubrat slavnog Rembrandtova učenika Jana Victorsa, čije je remek djelo Diogenes – Hominem quero izloženo u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt.

Uz vrhunska ostvarenja baroknog slikarstva, publika će na izložbi prvi put moći vidjeti amblematska ostvarenja Giambattiste Tiepola i Giandomenica Tiepola u mediju grafike, među kojima zagonetni Scherzi di fantasia i Capricci, predstavljaju vrhunska grafička ostvarenja razdoblja.

Uz izložbu je organiziran bogati popratni program – glazbena slušaonica, koncerti, predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva, nagradna igra te suveniri inspirirani izložbom i najljepšim baroknim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Provedite jedno nezaboravno barokno venecijansko ljeto u srcu Zagreba – u Muzeju za umjetnost i obrt!


Nagradna igra Tiepolo u Veneciji i Vicenzi

PBZ Card i Muzej za umjetnost i obrt pozivaju Vas da sudjelujete u nagradnoj igri Tiepolo u Veneciji i Vicenzi 

Kupljenom ulaznicom za izložbu Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici u Muzeju za umjetnost i obrt od 3.6. do 1.10.2017. možete sudjelovati u nagradnoj igri koju organizira PBZ Card u suradnji s MUO.

Glavna nagrada koju dodjeljuje PBZ Card sastoji se od:

  • vouchera za boravak u Vicenzi i Veneciji koji uključuje jedno noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Vicenzi + 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Veneciji
  • jedne nagradne American Express kartice s ukupnim raspoloživim iznosom potrošnje od 1.000,00 kn.

Drugu nagradu, katalog i suvenir s izložbe te treću nagradu, katalog izložbe, dodjeljuje Muzej za umjetnost i obrt.


 

Glavni pokrovitelj izložbe: Privredna banka Zagreb d.d. – članica Grupe Intesa Sanpaolo.

Izložbu osigurava: Croatia osiguranje d.d.


Udruga studenata Grada Zagreba sudjeluje u realizaciji ovogodišnjih Hrvatskih svjetskih igara koje organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatski svjetski kongres u Zagrebu od 18. do 22. srpnja 2017. pod viskom pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.<br />
Moto Igara je „Jedno je srce, jedna je Hrvatska“. Osim sportskih događanja, sudionici će imati prilike upoznati i kulturnu baštinu svojih predaka.<br />
Stoga će Muzej za umjetnost i obrt za zainteresirane sudionike Hrvatskih svjetskih igara organizirati specijalna stručna vodstva kroz Stalni postav jednog od najznačajnijih i najstarijih muzeja u Hrvatskoj.