Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Pinacoteca Civica di Vicenza najavljuje veliku izložbu Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici (3.6. – 1.10.2017.) kojom na svojevrstan način zatvara predstavljanje talijanskog baroknog slikarstva od početaka baroka i izložbe Caravaggiove Večere u Emausu, preko Guercino: Svjetlo baroka do kraja baroka s pomnim odabirom radova Giambattiste i njegova sina Giovanni Domenico Tiepola te njihovih suvremenika.

Gradska umjetnička galerija iz Vicenze (Pinacoteca Civica di Vicenza) smještena je u renesansnoj palači Palazzo Chiericati koju je dizajnirao veliki talijanski renesansni arhitekt Andrea Palladio, a u kojoj se dovršavaju opsežni restauratorski zahvati zahvajuljući čemu Muzej za umjetnost i obrt ima prilike ugostiti vrhunska djela Giambattiste i Giandomenica Tiepola te ostale značajne predstavnike venecijanskog slikarskog kruga 18.stoljeća poput Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija i mnogih drugih.

Najznačajnije ime ove posudbe je bez sumnje Giambattista Tiepolo (Venecija 1696. – Madrid 1770.) – čija se slikarska ostavština tek nedavno iznova počela sagledavati u svojem značenju i svojoj veličini. Tiepolo – nedvojbeni protagonist „galantnog stoljeća“, po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti, jedan od najvećih slikara Venecije, živio je i stvarao za jedan drugi svijet, ancien régime plemstva, zadovoljan sobom i svojom slavom, uzvišen i veličanstven, ali i miran i znatiželjan prema svijetu. Njegov život bio je pun uspjeha i velebnih narudžbi u Veneciji i okolici, ali i u inozemstvu (Würzburg, Madrid), bio je cijenjen među „plemstvom i bogatom gospodom“, svojim uporištima, kako je to i sam često naglašavao.

Stoga će zagrebačka izložba autorskog dvojca Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt i prof. Giovannija Carla Federica Ville, ravnatelja Gradskih muzeja Vicenze i profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu, zahvaljujući pomno odabranim velikim oltarnim palama, slikama, crtežima, scherzima, bakropisima i bakrorezima, biti veličanstveno putovanje kroz Veneciju 18. stoljeća koje pokazuje važnost venecijanskog slikarstva, kao i utjecaj umjetnosti oca i sina obitelji Tiepolo koja se odrazila na cjelokupno slikarstvo 18. stoljeća.

Uz izložbu je organizirana glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim poslasticama Venecije 18.stoljeća, koncerti, niz predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva te suveniri inspirirani izložbom kao i najljepšim baroknim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Provedite jedno raskošno barokno ljeto u MUO!

Odgovori