Otvorena izložba “Neovisnost kroz objektiv”

Otvorena izložba “Neovisnost kroz objektiv” u sklopu 9. Međunarodnog festivala Organ vida i prvi puta dodijeljena Nagrada Marina Viculin, pobjedniku Bojanu Mrđenoviću!
Svečano otvorenje izložbe “Neovisnost kroz objektiv” u sklopu 9. Međunarodnog festivala Organ vida održano je jučer, u utorak 5. rujna, u Muzeju za umjetnost i obrt. Festival je otvorila Umjetnička direktorica Marina Paulenka, a riječi dobrodošlice svim uzvanicima uputio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, gospodin Miroslav Gašparović. Uz predstavljanje radova četvorice suvremenih finskih fotografa, Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi, Harri Pälviranta i Juuso Westerlund, svečanost je obilježila i promocija knjige „O njoj“, autorice Jelene Blagović Pavičić.
U sklopu večeri, prvi puta u Hrvatskoj, održana je svečana dodjela novoosnovane fotografske Nagrade Marina Viculin, koju dodjeljuje fotografska udruga Organ Vida s ciljem unapređenja razvoja umjetnika i ohrabrenja njihovu budućem djelovanju. Nagradu je osvojio Bojan Mrđenović koji je nagrađen za rad Highway u nastanku i koji će izložiti na sljedećem 10. Izdanju festivala.
Nagrada Marina Viculin nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, podsjetila je kako je Marina Viculin bila jedna od najznačajnijih osobnosti u domaćem kulturnom prostoru. ‘Uvijek je pomicala granice i podizala standarde umjetničke prezentacije i recepcije umjetnosti’, istaknula je.
O dobitniku odlučio je žiri sastavljen od domaćih i inozemnih profesionalaca iz područja vizualnih umjetnosti – Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Festivala Organ Vida; Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica; Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu; Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, kustosica, teoretičarka i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu; Corinne Noordenbos, fotografkinja i dugogodišnja edukatorica i savjetnica u području fotografije (Nizozemska); Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar (Slovenija) i Walter Seidl, pisac, kustos i umjetnik (Austrija).
Primivši nagradu Mrđenović ju je opisao kao odličnu inicijativu i iskorak za fotografe. ‘Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unaprijed, pa nam je poticaj i povjerenje za rad koji će se tek razviti’, istaknuo je.