Organ vida

Muzej za umjetnost i obrt
Otvorenje: 05/09 20:00
05/09 ∙ 20:00 – 20/09 ∙ 19:00

Izložba suvremene finske fotografije, “Neovisnost kroz objektiv”

Backlight Photo Festival slavi svoju 30. godišnjicu i 100. obljetnicu nezavisnosti Finske organiziranjem putujuće izložbe sedmero finskih fotografa i fotografkinja. Izložba “Neovisnost kroz objektiv” realizira se u suradnji s Backlight Photo Festivalom i međunarodnim partnerima u Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Litvi i Latviji kao dio programa obilježavanja stogodišnjice finske neovisnosti 2017. godine. Izlažu četiri suvremena finska fotografa: Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi, Harri Pälviranta i Juuso Westerlund. Kustosica je Tuula Alajoki.

Umjetnici razmatraju iskustvo neovisnosti i načine na koje kulturne tradicije i sjećanja oblikuju naše poimanje svijeta, nas samih, ali i drugih, kao i slobodu govora i izražavanja te svijest o dostupnim mogućnostima koje omogućuju polifoni nacionalni i individualni identitet. U isto vrijeme, javna diskusija i poopćeni stavovi podmuklo spuštaju granice prihvatljivog, učvršćujući kontroverzne strukture moći. U želji da djelujemo ispravno, završavamo u stanju zbunjenosti u kojem gubimo iz vida što je pošteno i kako obraniti demokratsku jednakost i samoodređenje bez da nas se pritom proziva, smještaj izvan ili na suprotnu stranu. Oprez i strah sužavaju naš zajednički prostor. Slike služe kao prolazi između sjećanja i zaborava, između prisutnosti i odsutnosti, dopuštajući nam da zamislimo što se sve dogodilo. Korijeni, neovisnost i osjećaj pripadnosti pružaju nam utjehu i utočište, emocionalnu poveznicu i ideju mjesta kojem se uvijek možemo vratiti.

Juha Arvid Helminen (rođen 1977. u Helsinkiju) diplomirao je na Lahti Institute of Design 2010. godine. U svom radu bavi se zlouporabom moći kroz estetiku koja se s njom vezuje. Pažljivo namještene, suptilne fotografije s prigušenim karakteristikama postavljaju pitanje što to znači biti individua. Helminenov rad predstavljan je u galerijama i publikacijama diljem svijeta.

Jaakko Kahilaniemi (rođen 1989. u Toijali) trenutno je na magisteriju iz fotografije na Aalto University, School of Arts, Design and Architecture u Helsinkiju. Novije samostalne izložbe uključuju 100 hektara razumijevanja, Finnish Museum of Photography (Helsinki, 2016.) i Tapiola – prvi čin, Galerija Titanik (Turku, 2014.), a rad mu je izlagan i na umjetničkim sajmovima poput Vienna Contemporary (Beč, 2016.) i Paris Photo ’16 (Pariz, 2016.). Predstavlja ga Galerija Taik Persons u Berlinu.

Harri Pälviranta (rođen 1971. u Finskoj) je fotograf. Doktorirao je fotografiju na Aalto University School of Arts, Design and Architecture u Helsinkiju 2012. godine. Rad mu je izlagan na brojnim međunarodnim izložbama, a najnovije skupne izložbe na kojima je sudjelovao su bile u Tenerife Espacio de las Artes, Santa Cruz de Tenerife, Španjolska; Metropolitan Arts Center u Belfastu, Sjeverna Irska; i Fotografie Forum Frankfurt, Njemačka. Samostalne izložbe održao je u Galeriji H2O u Barceloni; Galeriji CFF u Stockholmu; i Tampere Art Museumu u Finskoj. Godine 2007. dobio je prestižnu nagradu PhotoEspana Descubrimientos.

Juuso Westerlund (rođen 1975. u Helsinkiju) Poput vrućine koja vas zapljusne kada uđete u sanunu, slike Juusa Westerlunda su vrlo intenzivne i neobične, ponekad mrgodno hladne, ali ipak tople. Riječ je o onoj vrsti fotografije koja vas navodi da poželite vidjeti još jednu, i još jednu, i baš kad pomislite da ste nešto prepoznali nailazite na drugu scenu iz svakodnevnog života koju najvjerojatnije niste prije vidjeli, barem ne na fotografiji. Ne ovako. Fotografije odišu neuništivom znatiželjom i ljubavlju prema ljudima, radošću apsurda i nadrealnog. Nikad dosadne.

Hr