Izložba „Klasici hrvatske fotografije“

Otvorenje izložbe

Dva zagrebačka muzeja – Muzej za umjetnost i obrt i Tehnički muzeja Nikola Tesla, danas, 14. srpnja predstavili su hrvatsku umjetničku i tehničku baštinu u Državnom muzeju povijesti Sankt Peterburga.

Ovom prigodom muzeji su se predstavili s dvije vrijedne izložbe: Muzej za umjetnost i obrt s izložbom “Klasici hrvatske fotografije”, a Tehnički muzej Nikola Tesla s izložbom “Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet.”

Izložbe su otvorene u Petropavlovskoj tvrđavi te su privukle brojna zanimanja ruske publike.
Na otvorenju su govorili Alexander Kolyakin, ravnatelj Državnog muzeja povijesti, Vesna Kusin u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO i Markita Franulić ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

“Ovaj događaj nas sve veseli i nadamo se daljnjoj suradnji hrvatskih i ruskih muzeja. Izložba je rezultat dugog truda i nadamo se da će ova izložba doprinijeti ugledu hrvatske kulture i upoznavanju hrvatske povijesti i baštine kod ruske publike” izjavio je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović


Press konferencija

U povodu gostovanja zagrebačkih muzeja u Sankt Peterburgu – Muzeja za umjetnost i obrt i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koji će se predstaviti 14. srpnja u Državnom muzeju povijesti Sankt Peterburga, održana je press konferencija u Muzeju za umjetnost i obrt. Tom prigodom muzeji se predstavljaju s dvije vrijedne izložbe: Muzej za umjetnost i obrt s izložbom “Klasici hrvatske fotografije”, a Tehnički muzej Nikola Tesla s izložbom “Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet.” Nazočnima su se na press konferenciji obratili:ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Među uzvanicima bili su i Vesna Kusin, bivša zamjenica gradonačelnika, Veljko Mihalić, Rašeljka Bilić, Nataša Raus te Slavka Pavić, jedna od fotografkinja čije će fotografije biti predstavljene u Sankt Peterburgu te Renata Janeković, nasljednica fotografa Đure Janekovića čije fotografije će se također moći razgledati na izložbi “Klasici hrvatske fotografije.” Izložba “Klasici hrvatske fotografije” Muzeja za umjetnost i obrt, kroz osamdeset fotografija predstavlja izbor radova iznimnih autorskih ličnosti, čija su djela obilježila razdoblje od početaka fotoreportaže tridesetih, preko pedesetih godina pa sve do sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost. Druga izložba pod nazivom “Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet”, koju su koncipirali Tehnički muzej Nikola Tesla i Hrvatski povijesni muzej, predstavlja životni put Nikole Tesle, višeslojne povijesne događaje, njegove izume i otkrića. Izložba kronološki polazi od njegova rođenja u Smiljanu, odlaska u Ameriku, kao i njegovo istraživanje na području prijenosa energije, elektromagnetskih valova i rasvjete te prezentaciju njegovih najvažnijih izuma. Izložba je multimedijalna a među ostalim obuhvaća i demonstraciju interaktivnih funkcionalnih modela Teslinih izuma – Teslinog transformatora i Kolumbova jaja. Dva zagrebačka muzeja predstavljaju hrvatsku umjetničku i tehničku baštinu, izložbama koje su dio kulturne suradnje Grada Zagreba i Sankt Peterburga, uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Svečano otvorenje je predviđeno u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu 14. srpnja 2017.g.
Foto: Vedran Benović

 


O izložbi

Izložba „Klasici hrvatske fotografije“ kroz 80 fotografija predstavlja izbor radova jakih autorskih ličnosti čija su djela obilježila razdoblje od početaka fotoreportaže tridesetih (Tošo Dabac, Đuro Janeković), preko pedesetih godina (Milan i Slavka Pavić) obilježenih razvojem medija pod utjecajem drugih umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) i subjektivne fotografije sve do radova Mladena Tudora sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost, no nadilaze jednostavnu dokumentarnost u duhu neorealistične poetike.

Tematski i formalno raznovrsne fotografije, koje unatoč svojoj prvotnoj namjeni (fotoreportaža, umjetnička fotografija, eksperiment…) danas promatramo u galerijskom kontekstu kao „mala monografska predstavljanja“, svojevrsni su pars pro toto pojedinih umjetničkih tokova prošlog stoljeća, predstavljenih kroz djela vodećih fotografa vremena otkrivajući njihove interese i senzibilitete.

Ovo nije prvi puta da su njihova djela predstavljena na zajedničkoj izložbi. Nedavno ih je u svoju izložbu naslovljenu „Hrvatska fotografija okom Petera Knappa“ uvrstio svjetski poznati fotograf Peter Knapp, koji je u predstavljanju hrvatske fotografije izabrao segmente najbliže suvremenom senzibilitetu.

Prikazana djela na ovoj izložbi samo su jedan od mogućih izbora koji bi zadovoljio poznavatelje povijesti hrvatske fotografije, ali i ljubitelje fotografije uopće, obzirom da se temelji na malom broju autorskih ličnosti, no dosljednost razvoja hrvatske fotografije i sinkronost prikazanih djela sa svjetskim uzorima lako se iščitava.