Izložba sustava orijentacije u prostoru

U MUO je večeras otvorena izložba “U pravom smjeru” Nade Dogan & Isabel Jägle.
Prisutnima su se u toj prilici obratili
Vesna Ledić, voditeljica projekata MUO koja je ujedno i otvorila izložbu,
Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna MUO,
Nada Dogan, autorica izložbe uz Isabel Jägle,
te Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb i inicijator projekta redizajna sustava orijentacije u starom terminalu Zračne luke Zagreb.
Izložbu sustava orijentacije u prostoru možete razgledati do 20.8.2017.
Foto: Vedran Benović
Iz kataloga:
“Dizajn signalizacije velikih sustava – poput, recimo, zračne luke – uistinu je nezahvalan zadatak: zahtijeva iznimnu stručnost, spretnost i predanost, a zauzvrat ne donosi gotovo nikakvo javno priznanje.
Što je stupanj stresa viši (a svatko tko se našao u vremenskoj stisci usred transfera u nepoznatoj zračnoj luci zna o čemu je riječ), to je važnost signalizacije veća. Izgubljeni, gladni i izmoreni putnici svog jedinog saveznika nalaze u sigurnosti koju pruža dobro osmišljena signalizacija. No dobru signalizaciju ne čini samo dobro dizajniran piktogram, nego čitava nevidljiva navigacijska mreža koja se rasprostire javnim prostorom. Wayfinding ili osmišljavanje smislenog sustava uputa zahtijeva suradnju brojnih stručnjaka – arhitekata, psihologa, ergonoma, komunikologa, no prije svega dizajnera koji je spreman ući u cipele izgubljenog putnika.
Onaj vidljivi dio dizajna signalizacije, utjelovljen u piktogramima i displejima, posljednji je bastion modernizma: univerzalan, bezvremeni, racionalan, asketski čist i rigorozno uređen sustav koji ne trpi odstupanja i greške. “
Koraljka Vlajo

 

 

Biografije:

Prof. Isabel Jägle

dipl. dizajnerica

Njemačka dizajnerica Isabel Jägle (1966) u okviru dvojnog obrazovanja završava zanat grafike i tiska u Stuttgartu. Od 1980. na taj način svoje zanimanje uči od samih temelja. Zanatsko obrazovanje u sljedećim godinama pomaže joj kao dizajnerici, profesorici i umjetnici.
Sredinom devedesetih spajajući zanat i umjetnost započinje preddiplomski studij umjetnosti u Stuttgartu, s naglaskom na crtanju, slikanju i kiparstvu. Slijedi diplomski studij komunikacijskog dizajna, koji veoma jasno upućuje na svestranost Isabel Jägle.
Višegodišnji angažman u različitim agenturama u Njemačkoj omogućuje joj usavršavanje u struci, što joj omogućuje stvaranje velike mreže poznanstava s drugim stručnjacima. Tako je i profesionalno otvorila vlastiti ured za komunikacijski dizajn u Ludwigsburgu. Za vrijeme rada u agenturama među ostalima upoznaje i Nadu Dogan.
Od 2003. do 2009. predavala je tipografiju i oblikovanje pisma u Školi za dizajn u Heilbronnu i crtanje u Visokoj školi za dizajn u Schwäbisch Hallu. Na potonjoj školi podučava buduće dizajnere komunikacija i kulture. Od 2008. je predaje crtanje i oblikovanje informacija, u Visokoj školi za dizajn u Darmstadtu, a u svojoj profesuri ujedinjuje svoje dvije strasti, dizajn i umjetnost.

Nada Dogan

mag. dizajna / mag. ing. el.

Rođena Zagrepčanka, Nada Dogan (1966) diplomirala je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1994) te na Elektrotehničkom fakultetu smjer računarske tehnike, područje računarske grafike (1990).
Široko obrazovanje upotpunjuje završena Škola za balet i ritmiku, današnja Škola suvremenog plesa Ane Maletić (1984).
Plesom se bavila kao profesionalna plesačica i koreografkinja te kostimografkinja u Komornom ansamblu slobodnog plesa (KASP) i Gesti (1984–1993). Plesom kao predloškom za dizajnersko promišljanje bavi se od prvih izdanja Biblioteke Gesta, više od 20 godina, te kao likovna urednica i dizajnerica Časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i Biblioteke Kretanja.
Provela je deset godina u inozemstvu, u Stuttgartu i Strasbourgu, gdje je radila kao dizajnerica, umjetnička direktorica u agencijama za reklamni i komunikacijski dizajn i zatim kao samostalna dizajnerica.
Samostalna je dizajnerica na području dizajna vizualnih komunikacija, a posebno se posljednjih deset godina specijalizirala za dizajn sustava orijentacije u prostoru.
Kao glavna projektantica, vodila je međunarodni dizajnerski tim za izradu novog informacijskog i orijentacijskog sustava putničke zgrade Zračne luke Zagreb, što je uključivalo i razvoj novog proizvoda – sustava displeja (2009– 2011), te međunarodni dizajnerski tim za izradu informacijskog i orijentacijskog sustava novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman (2014–2017).
Višestruko je nagrađivana na području grafičkog dizajna za vizualne identitete i knjige. Njezine se knjige, koje su uvrštene u izložbu Best Designed Books All Over the World, nalaze u trajnom fundusu Muzeja knjiga u Leipzigu.
Od 2014. predaje kolegij Design management na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.