AZULEJOS Umjetnost portugalskih keramičkih pločica

Muzej za umjetnost i obrt

18.05 – 27.08.2017.

Izložba

AZULEJOS /  UMJETNOST PORTUGALSKIH KERAMIČKIH PLOČICA

Nazočnost otvorenju izlože, u četvrtak, 18. svibnja 2017. u 18 sati – uz pozivnicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH doniralo je Muzeju za umjetnost i obrt keramičke panoe koji su se do 2015. nalazili u zgradi Veleposlanstva RH u Lisabonu. Riječ je o 11 panoa nastalih u Portugalu u 18. stoljeću, a na njima su u modro-bijelom osliku predstavljene pomorske scene, figure u pejzažu, galantne scene, motiv neravnoga kamena te rocaille i cvjetni motivi. Riječ je o umjetninama kakve dosad nije posjedovao ni jedan muzej u Hrvatskoj. Nakon izložbe dva panoa (100 x 104 cm) bit će uvrštena u stalni postav MUO.

Autor i kustos izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke arhitekture i Zbirke keramike MUO . Konzervatorske zahvate na portugalskim keramičkim pločicama i rješenje njihove prezentacije osmislila je mr. art. Maja Velicogna Novoselac, restaurator savjetnik, voditeljica Odjela restauratorskih radionica MUO.

Izložba se otvara prigodom državnog posjeta predsjednika Portugalske Republike Marcela Rebela de Souse Republici Hrvatskoj, a uz nazočnost Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske na otvorenju izložbe uzvanicima i publici obratit će se i Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Da bismo na sažet način opisali značaj azulejosa, pa time i donacije, navodimo tekst Davora Ive Stiera iz kataloga izložbe te zahvaljujući Ivici Maričiću, veleposlaniku RH u Portugalu, bilješku o izjavi portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse uz predstojeći državni posjet Republici Hrvatskoj i otvorenje izložbe Azulejosa u Zagrebu (MUO).

Uvodna riječ Potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Jedanaest panoa tradicionalnih portugalskih umjetničkih pločica na izložbi Azulejo. Umjetnost portugalskih keramičkih pločica vrijedna su donacija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Pločice su nekada ukrašavale zidove prostorija zgrade Veleposlanstva bivše SFR Jugoslavije u Portugalu. Zgrada je sukcesijom diplomatsko-konzularne imovine pripala Republici Hrvatskoj 2006. godine, koja ju je  preuzela krajem 2011. godine.

Početkom 2014. godine, kada je pokrenut postupak prodaje zgrade, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Lisabonu angažiralo je stručnjake Nacionalnog muzeja azulejosa u Lisabonu (Museu Nacional do Azulejo) za procjenu i točno datiranje pločica. Nalazi stručnjaka pokazali su kako umjetničke pločice datiraju iz 18. stoljeća te pripadaju tzv. „zlatnom dobu azulejosa“ iz vremena vladavine Ivana V. (João V; 1706–1750) i procvata baroka u Portugalu, kada su se njima ukrašavale crkve, samostani, palače i građanske kuće u Portugalu, diljem Portugalskog imperija i u Brazilu. To razdoblje je upravo po portugalskom kralju Ivanu V. poznato i pod nazivom estilo joanino, a pripadaju mu i ove plavo-bijele pločice.

Nakon spoznaje o vrijednosti azulejosa Ministarstvo vanjskih i europskih poslova donijelo je odluku da se pločice prije prodaje zgrade skinu sa zidova, s obzirom na to da čine izuzetno vrijedan dio umjetnina iz objekata preuzetih sukcesijom bivše države, te da se jedanaest od ukupno sedamnaest panoa donira Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Nakon dobivene dozvole od nadležnih portugalskih vlasti za trajni izvoz pločica iz Portugala i sklopljenog Darovnog ugovora s Muzejom za umjetnost i obrt, pločice su iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu dovezene u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu. Preostalih šest panoa ostalo je u novoj zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu.

Veliko nam je zadovoljstvo što će ovom donacijom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i naša publika moći vidjeti i uživati u jedinstvenim primjercima umjetničkih pločica od značajne kulturne i umjetničke vrijednosti. Vjerujemo da će ova izložba približiti posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti i kulture vrijedan i svjetski poznat dio portugalske umjetnosti te dodatno produbiti dobru kulturnu suradnju i ojačati poveznice s Portugalskom Republikom.

Davor Ivo Stier

potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova

Bilješka o izjavi portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse uz predstojeći državni posjet Republici Hrvatskoj i otvorenje izložbe Azulejosa  u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt

Portugalski parlament je  27. ožujka  2017. godine Rezolucijom  jednoglasno proglasio 6. svibnja  kao Nacionalni dan azulejosa.  Azulejosi ( portugalske  umjetničke  pločice) čine jedan od najvažnijih segmenata portugalskog kulturno-umjetničkog nasljeđa,  mogli bismo reći da su sastavni  dio identiteta Portugala. Upravo zbog toga donesena  je takva odluka Parlamenta. Štoviše, portugalski stručnjaci pripremaju dosje za kandidaturu i uvrštenje azulejosa na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Povodom toga je u Museu Nacional do Azulejo u Lisabonu (Nacionalni muzej pločica) 6.svibnja otvorena  veličanstvena izložba  O encanto  na  hora  da  descoberta  (Ugodno  iznenađenje u času otkrića). Riječ je o izložbi azulejosa i drugih predmeta  od keramike  iz XVIII.  stoljeća iz Coimbre. Pločice i raznovrsni predmeti od keramike bili su pohranjeni i godinama čuvani u Nacionalnom muzeju, a sve dok panoi pločica nisu bili složeni, nije se točno znalo kakav će biti konačan rezultat, dojam koji promatrač stiče.  Od tuda i naziv izložbe, koja je rezultat dugotrajnog rada na slaganju „puzzle” iz XVIII. stoljeća.

Na  otvorenju izložbe uz ministra kulture Lufsa Filipea de Castra Mendesa, glavnu direktoricu odjela za kulturno nasljeđe (Património Cultural) Paulu Araujo da Silva i direktoricu Nacionalnog muzeja pločica Mariju Antóniju Pinto Matos, bio je i Marcelo  Rebelo de Sousa, predsjednik Portugala. Otvorenju izložbe  bili su nazočni mnogi uglednici, članovi diplomatskog zbora, među kojima i Ivica Maričić, veleposlanik RH u Portugalu.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je posebno naglasio da će za deset dana u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt, prigodom njegovog  državnog posjeta Republici Hrvatskoj biti otvorena  izložba portugalskih azulejosa iz XVIII. st. , te da će to biti još jedan značajan doprinos  promociji portugalskih umjetničkih pločica, ovaj puta u Hrvatskoj.