Međunarodni dan muzeja / 18.5.

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava sutra, 18. svibnja, Muzej za umjetnost i obrt organizirao je besplatno stručno vodstvo za posjetitelje po Stalnom postavu s početkom u 12 sati.
Unutar Stalnog postava tijekom manifestacije “Ljeto baroka u MUO” posjetitelji će moći razgledati i donaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Muzeju za umjetnost i obrt, a riječ je o 11 keramičkih panoa nastalih u Portugalu u 18. stoljeću, koji su se do 2015. nalazili u zgradi Veleposlanstva RH u Lisabonu. Zahvaljujući donaciji, MUO je jedini muzej u Hrvatskoj koji posjeduje umjetnine takve vrste.

Ulaz u Muzej te stručno vodstvo povodom Međunarodnog dana muzeja je besplatan.
Zbog tehničkih razloga radno vrijeme Muzeja biti će od 10 do 16 sati.

Ne zaboravite i na digitalnu potragu u Stalnom postavu MUO.
Otkrijte tajne zanata kroz interaktivnu digitalnu potragu. Potraga je napravljena u aplikaciji CityQuest koju možete instalirati na svoje mobilne uređaje, ili možete na prodajnom pultu Muzeja posuditi tablet. 
Sponzor je VIPnet d.o.o.


Hrvatsko muzejsko društvo i Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju organizira 22. edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja.

Ove godine tema je TAJNE. Akcija traje od 25. travnja u 55 muzejskih i srodnih institucija iz 32 hrvatska grada i naselja, a završava na Međunarodni dan muzeja, u četvrtak 18. svibnja završnom svečanosti u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu.

I ove godine Akciju prati posebna Knjižica s akreditacijom, po simboličnoj cijeni od 10 kuna, koja će posjetiteljima omogućiti besplatan ulazak u sve muzeje – sudionike ovogodišnje Akcije. U knjižici će, osim programa i drugih korisnih informacija, naći i kupon za sudjelovanje u nagradnoj igri.
Organizatori 22. EMA-e pozivaju sve, prvenstveno djecu, učenike, mlade i studente, da tijekom mjeseca muzeja od 25. travnja do 18. svibnja razgledaju što više muzeja i srodnih institucija, te se uključe u zanimljive edukativne programe, izložbe, radionice, igraonice, stručna predavanja, nagradne igre i mnoštvo drugih aktivnosti.

MUO je pripremio program Tajne zanata, koji se sastoji od digitalne potrage i nekoliko edukativnih radionica.

???

Digitalna potraga (dostupna u radno vrijeme Muzeja):

Predmeti u Stalnom postavu MUO rezultat su velikog zanatskog umijeća i poznavanja raznih tehnika i tehnologija. Mnoge od tih vještina dugo su se brižljivo i ljubomorno čuvale poput tajni, kako bi se zadržala ekskluzivnost izrade. Neke vještine su jako stare, a neke sasvim suvremene. Otkrijte tajne zanata kroz interaktivnu digitalnu potragu! Potraga je napravljena u aplikaciji CityQuest koju možete instalirati na svoje mobilne uređaje, ili možete na prodajnom pultu muzeja posuditi tablet. Sponzor je VIPnet d.o.o.

VIPnet, sponzor digitalne potrage

Edukativne radionice:

Organizirali smo i radionice na kojima će nam učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna prezentirati određene zanatske vještine.

TERMINI

četvrtak 27. 4. u 15 sati  :  Radionica MOZAIK (Odjel slikarstva)

srijeda 3. 5. od 15 do 17 sati  :  Radionica IZRADA KLUPICE (Odjel arhitekture)
Realizirat će je učenici Odjela unutrašnje arhitekture pod vodstvom profesora ​Nenada Weltingera.
​Na radionici će se demonstrirati izrada jednostavnog komada namještaja ručnim alatima uz upotrebu tradicionalnih vezova drva, bez lijepljenja.

četvrtak 4. 5. u 15 sati  : Radionica LINOREZ (Grafički odjel)

Radionicu linoreza će realizirati učenici Grafičkog odjela pod vodstvom profesora Tomislava Tomića i Vinke Mortigjije Anušić. Na radionici će se demonstrirati proces izrade lionreza, grafičke tehnike visokog tiska. Posjetitelji će imati uvid u cjelokupan proces: od izrade skica, preko obrade matrice do otiskivanja grafičkog lista.

utorak 9. 5. u 15 sati : Radionica OBRADA DRVA (Odjel kiparstva)

srijeda 10. 5. u 15 sati : Radionica CAMERA OBSCURA (Foto odjel)

utorak 16. 5. u 15 sati : Radionica TISAK KERAMIČKIM PEČATIMA NA TKANINU
(Tekstilni odjel i Odjel keramike)

Radionica otiskivanja tekstila gipsanim pečatima
vrijeme održavanja radionice : utorak 16.05.2017. od 15 do 17 sati
Radionica otiskivanja gipsanim pečatima na uporabne tekstilne predmete (torbe) posljednja je u nizu edukativnih radionica na kojima su profesori i učenici ŠPUD-a prezentirali različite likovne tehnike i vještine.
Radionicu će realizirati učenici i nastavnice Tekstilnog odjela i Odjela keramike ŠPUD-a.
Glinenim i drvenim pintaderama (pečatima) pomoću prirodnih bojila (pigmenata) ljudi su još u doba neolitika ukrašavali i označavali svoja tijela i kože kojima su se ogrtali. Vremenom su se tehnike otiskivanja usavršavale i osuvremenjivale, a bojila za tisak i tiskarske paste postali postojaniji i raznovrsniji.
Učenici Odjela keramike su na odjelnoj nastavi pod vodstvom mentorice prof. Lucije Gudlin izradili gipsane pečate, a učenici Tekstilnog odjela pod vodstvom mentorica prof. Ines Fey Gjurin i prof. Ljiljane Hajdarović sašili uporabne tekstilne predmete i obojili ih tie-dye tehnikom.
Na radionici će se prezentirati otiskivanje tekstila gipsanim pečatima. (Ljiljana Hajdarović)

Program je namijenjen za sve uzraste. Uz knjižicu 22. EMA-e, program je besplatan. Knjižicu možete nabaviti u svim ustanovama koje sudjeluju u Akciji, po jedinstvenoj cijeni od 10kn.