Najavljena izložba Tiepolo i suvremenici

Na konferenciji za novinare predstavljena je izložba, sastavnica projekta Ljeto baroka u MUO

U dvorani baroka, u Stalnom postavu  Muzeju za umjetnost i obrt, održana je 20. travnja 2017. konferencija za novinare u povodu izložbe “BAROKNI SJAJ VENECIJE / TIEPOLO I SUVREMENICI” (MUO, 3.6. – 1.10.2017.) kojom se zaključuje predstavljanje talijanskog baroknog slikarstva od Caravaggia, Guercina  do Tiepola.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt te koautor izložbe (drugi je koautor Giovanni Carlo Federico Villa, ravnatelj Gradskih muzeja Vicenze, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu), predstavio je uzvanike koji su se nakon njegovog uvodnog izlaganja obratili nazočnim novinarima i gostima:

Njegova Ekscelencija Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u RH

Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH i

Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Miroslav Gašparović detaljno je predstavio izložbu i projekt Ljeto baroka u MUO (popratna događanja uz izložbu, predavanja, koncerte, kreativne radionice, stručna vodstva te izložbu Azulejos /  Umjetnost portugalskih keramičkih pločica, MUO, 18. svibnja do 27. kolovoza 2017.). Naglasio je da su spomenute dvije izložbe temeljne točke projekta. Podsjetio je da su izložbi „Barokni sjaj Venecije / Tiepolo i suvremenici“ prethodile one o slikarstvu Caravaggia (2013.) i Guercina (2014. / 2015.), također u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom i Veleposlanstvom Talijanske Republike u Zagrebu, i dakako, u suradnji s Gradom Zagrebom / Gradskim uredom za obrazovanje kulturu i sport te s Ministarstvom kulrure RH. Izložba Tiepolovih i radova njegovih suvremenika planirana je i kao doprinos spektru kulturne ponude u glavnom gradu Hrvatske tijekom ljeta, a uz pomoć medija koji promiču djelatnost u kulturi velika je vjerojatnost da će broj posjetitelja, kako domaćih tako i inozemnih, biti i veći od 30.000 koliko ih je vidjelo Caravaggia u MUO, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović.

Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u RH pojasnio je da će pretpremijerno otvaranje izložbe 1. lipnja biti svečanost u povodu obilježavanja Dana Talijanske Republike, uostalom kao što je i predstavljanje Caravaggia u MUO bila posudba na dar u povodu ulaska Hrvatske u EU. Kulturna suradnja Italije i Hrvatske veoma je značajna i 2018. bit će obilježena zajedničkim programom razmjene raznovrsnih događanja. Izrazio je uvjerenje da će izložba radova Tiepola i njegovih suvremenika pobuditi znatnu pozornost publike, te zahvalio Muzeju za umjetnost i obrt na već tradicionalnoj suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, talijanskim veleposlanstvom u Zagrebu, odnosno Croatia osiguranju, PBZ-u i tvrtki Calzedonia na potpori projektu.

Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu istakla je podatak da je Tiepolo bio iznimno uspješan i tražen slikar koji je mogao odbiti narudžbe ako nisu bile unosne, a da su sve odreda baš takve i bile ukazuje podatak da se na poziv španjolskog kralja Karla III. sa sinovima prihvatio oslikavanja novog kraljevog dvora u Madridu, gdje je i umro. Njegovo slikarstvo karakterizira kompozicija u kojoj su elementi scenografičnosti u funkciji puta k iluziji, prepuštanju mašti, ali ponekad i dubljem promišljanju. Razdoblje baroka bilo je u mnogome proturječno, slično našem dobu, pa postoji velika vjerojatnost da će publika to prepoznati, da će joj izložba biti zanimljiva.

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH nije propustila podsjetiti da su prošle već četiri godine od ulaska Hrvatske u EU, da vrijeme brzo prolazi, pa tako i predstavljanje talijanskog baroknog slikarstva u MUO. Realizacija takvi projekata otvara Muzeju vrata vodećih europskih, a istodobno govori o odličnoj suradnji dviju prijateljskih zemalja na planu kulture.

Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba napomenuo je da zadovoljstvo predstavlja podupirati projekte MUO budući da su primjer učinkovitosti, a ne pukog ispisivanja strategija kulturnog razvoja i kulturne ponude koja čini sliku Zagreba. Izrazio je zahvalnost na suradnji u realizaciji izložbe talijanskim institucijama u RH i Ministarstvu kulture.