Otvorena izložba Katedrala i Komersteiner

U Domitrovićevoj kuli na zagrebačkom Kaptolu, izložba na tragu MUO-uspješnice Figura i ornament.

U Domitrovićevoj kuli na zagrebačkom Kaptolu 31, 5. travnja 2017., otvorena je izložba Katedrala i Komersteiner/Barokni oltari 1686 -1690. povodom 800. obljetnice Katedrale (sagrađena i posvećena  1217. godine). Izložba je nastala u suradnji Zagrebačke nadbiskupije i Muzeja za umjetnost i obrt. Prigodna obraćanja brojnoj publici, izvjestiteljima medija i uzvanicima održana su u susjednoj dvorani  Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a). Uz muzejske i djelatnike Hrvatskog restauratorskog zavoda nazočni su bili prof. dr. Emilijo Marin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, a obratili su im se mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Nadbiskupije zagrebačke, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, kustos za skulpturu MUO  Jasmina Fučkan, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin te mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački koji je izložbu proglasio otvorenom.

Izlaganja svih govornika u prigodi otvorenja izložbe bila su veoma zanimljiva i poticajna. Najsažetije; Katedrala je imala 22 barokna oltara do Bolleove obnove u neogoičkom stilu, a sad ih ima dva. Johannes Komersteiner, kaptolski Tirolac, bio je majstor koji je ostavio značajan trag u zagrebačkim crkvama u doba baroka. Njegovo su djelo, nepotpisano no moguće čak prvo, kipovi iz crkve Sv. Katarine, dva kipa koja se mogu vidjeti na početku ove izložbe. Majstor čije se ime nalazi na računima i u ugovorima za oltare zagrebačke katedrale u razdoblju od 1686. do 1690. i koji je u ove krajeve donio elemente baroknog stila. Riječ je o trećem, reduciranom izdanju izložbe kojom je dr.sc. Nela Tarbuk, dugogodišnja voditeljica zbirki skulpture u MUO, okrunila svoje višegodišnje istraživanje posvećeno Komersteineru. Na prvoj izložbi održanoj 2016. u MUO, izloženo je 90 kipova, dok ih je sad na Kaptolu deset. Izložba u Domitrovićevoj kuli u skromnoj mjeri predstavlja plodove rada Nele Tarbuk, ali u jedinstvenom ozračju Kaptolske kule naglašeno približava vlastoručno oblikovane skulpture majstora Johannesa Komersteinera.

U Domitrovićevoj kuli na Kaptolu 31 izložba Katedrala i Komersteiner/Barokni oltari 1686 -1690. ostaje otvorena do 5. svibnja.

 

05/04/2017